16 Kasım 2018 11:34

Bohemian Rhapsody: Film ile gerçek hayat arasındaki 5 fark

BBC Türkçe Freddie Mercury'nin hayatını anlatan Bohemian Rhapsody filmi ile gerçek hayatı arasındaki 5 farkı derledi.

Görsel: Bohemian Rhapsody filminin afişi

Paylaş

İngiliz rock grubu Queen’in efsanevi lideri Freddie Mercury, hayatını anlatan Bohemian Rhapsody ile Hollywood’dan hak ettiği ilgiyi gördü. Forbes dergisine göre film, dünya çapında şu ana dek 285 milyon dolar hasılata ulaştı. Türkiye’de 2 Kasım’da vizyona giren filmi ilk hafta sonunda 180 bin kişi izledi.

Freddie Mercury’i oynayan Rami Malek’in performansı da, hem grubun üyeleri hem de pek çok sinema eleştirmeninden övgü aldı. Filmin yapımcıları Bohemian Rhapsody’nin belgesel özelliği taşımadığını vurgulasa da, senaryonun Mercury ve Queen’in gerçek hikayesini yansıtmadığından şikayet edenler de yok değil.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Bohemian Rhapsody ile gerçek hayat arasındaki 5 temel fark:

GRUP O KADAR DA KOLAY KURULMADI

Bohemian Rhapsody’de Queen’in kuruluş hikayesi farklı kurgulanmış. Filmde Freddie Mercury gitarist Brian May ve davulcu Roger Taylor ile Smile grubunun konserinde tanışır ve Mercury ekibe katılır.

Gerçekteyse Freddie Mercury, grup arkadaşlarıyla çok daha önce, Ealing Sanat Okulu’nda okurken tanışmıştır. Mercury, Staffell, May ve Taylor’in kurduğu Smile’ın da büyük hayranıydı. Brian May, o dönem Mercury’nin sık sık gruba katılmak için başlarının etini yediğini ama Staffell ayrılana kadar gruba onu almadıklarını hatırladığını söylüyor. 

MERCURY’NİN AŞKLARI

Bohemian Rhapsody, Mercury’nin bir dönem birlikte olduğu Mary Austin ile 1970’de gruba katılacağı gece tanıştığını anlatıyor. Rolling Stone dergisine göreyse Mercury ve Austin’in ilişkileri aslında çok daha karmaşıktı. Austin grup üyelerinden Brian May’le çok kısa bir ilişki yaşamıştı ve Freddie daha sonra grubun lideri olana kadar tanışmadılar.

Freddie Mercury ile Jim Hutton arasındaki aşk hikayesi de, filmde farklı anlatılıyor: İkili, Mercury’nin düzenlediği ve Hutton’ın garson olarak çalıştığı bir partide tanışıyor. Gerçek hayatta ise ikili bir gece kulübünde karşılaştı. Hutton o sırada Londra’da bir kuaförde çalışıyordu. Times dergisine verdiği bir röportajda Hutton, 1984 yılında onu içki içmeye davet eden Mercury’i reddettiğini söylemişti. İkili daha sonra 1985’te yeniden karşılaştı ve Mercury yaşamını yitirene dek ayrılmadılar.

AIDS’E YAKALANIŞI

Mercury, filmin sonunda AIDS’li olduğunu 1985’teki Live Aid konserinden önce grup arkadaşlarıyla paylaşıyor. Jim Hutton ise Mercury’nin 1987 yılına kadar hastalığını öğrenmediğini ve ölümünden bir gün önce yani 23 Kasım 1991’e kadar da hastalığını ilan etmediğini söylüyor. Bir sinema eleştirmeni, Mercury’nin ölümünün 1990’lı yıllara damga vurduğunu ve AIDS’le ilgili toplumda farkındalığı artırdığını, filmin son sahnede Live Aid konseriyle hastalığını bağdaştırmaya zorlayarak “neredeyse Mercury’i cezalandırdığını” söylüyor.

GRUBUN ‘AYRILIK’ SÜRECİ

Filmde Mercury grup arkadaşlarına söylemeden ABD ile 4 milyon dolarlık bir solo albüm için sözleşme imzalıyor. Şarkıcı, bir süre gruptan ayrı kalmak istediğini, herkesin kendi yolunu çizmesi gerektiğini söylüyor ve bu gerginlik nedeniyle dağılma noktasına geliyorlar.

Gerçekteyse grup on yıl süren bir turneden sonra coşkularını kaybediyor ve 1983’ten sonra ara verip solo kariyerlerine odaklanmayı seçiyor. Filmde Freddie’nin grup üyeleriyle yıllarca görüşmediği anlatılsa da, Rolling Stone dergisi, grup üyelerinin hiçbir zaman iletişimi koparmadığını, hatta 1983’ün sonunda bir albüm üzerinde çalışmaya başladığını aktarıyor. Kısacası Queen üyeleri hiçbir zaman ayrılmadı.

LIVE AID KONSERİ

Queen’in 1985 yılında Wembley’de düzenlenen dev yardım konserindeki performansı, grubun tarihinde çok önemli bir andı. Filmde grubun uzun süre birbirinin yüzüne bakmadıktan sonra, konserden hemen önce bir araya geldiği anlatılıyor. Gerçekte ise grup Live Aid’den bir önceki sene The Works albümünü çıkarmış, bir de dünya turnesi düzenlemişti. Live Aid performansı öncesi de defalarca prova yapmışlardı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şehir hastaneleri vatandaşın değil rantın hizmetinde

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta havan atışı sırasında patlama: 1 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...