16 Kasım 2018 10:40

Çan'da kanser tehlikesi çanları çalıyor

Yurttaşların ‘kirlilikten maskeyle dolaşıyoruz’ dediği Çanakkale Çan’da yeni bir termik santral daha yapılıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Çanakkale'nin Çan ilçesi Helvacı köyünde yapılması planlanan termik santralin ÇED toplantısında köylüler kanser olma endişelerini dile getirdi.

Bir gün önce İÇDAŞ’ın ÇED dosyasını zamanı içerisinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etmemesi üzerine ‘Helvacı Termik Santralı ÇED sürecinin sonlandırıldığı’ açıklaması yapılmıştı. Bunun bir karışıklıktan olduğu ileri sürülürken ÇED toplantısının yapıldığı kahvehaneye köylülerin yanı sıra, Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği, İda Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği, Kazdağları Kardeşliğinden gençler, Çan Belediye Başkanı da katıldı.

ONKOLOJİ HASTANESİNE OTOBÜS SERVİSİ!

Şirketin sunumunun ardından söz alan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan termik santralin yörede çevre ve sağlık üzerinde yapacağı etkilerden bahsederken, köy muhtarı ve bir kişi daha bu konuşmalara müdahale etmek istedi. Diğer köylülerin ve toplantıya katılanların tepkileri sonucu şirket lehine görüş bildiren iki kişi susmak zorunda kalırken, Çanakkale İl Genel Meclisi üyesi Hicri Nalbant, proje hakkında daha önce dava açtıklarını ve kazandıklarını, Helvacı Termik Santrali'nin yeniden gündeme gelebileceğini belirtti. Söz alan köylü gençler de bölgedeki kömür ocakları yüzünden suların kaybolduğunu, termik santraller yüzünden çocuklarının hastalandığını ve kömür ocağı projesini ve termik santralleri istemediklerini söyledi. Yüzlerce yıldır bu bölgede yaşadıklarını söyleyen köylüler de, Çan’da kurulan termik santralin ve kalebodur fabrikasının bacalarından çıkan zararlı atıklarla birlikte kanser ve diğer hastalıkların artığını, Uludağ Üniversitesi Onkoloji Bölümüne otobüslerle periyodik kontroller için hasta taşındığını, aynı duruma kendilerinin de maruz kalacakları endişelerini dile getirdi.

SULAR ÇEKİLDİ, DERELER KURUDU

ÇED toplantısının ardından köylülerle ekoloji örgütlerinden gelen yaşam savunucuları ile görüşen köylüler termik santralin çevreye verdiği zararlardan dolayı bahçe ve tarlalarında ürün verimliliğinin yüzde elli düştüğünü, meyve ağaçlarının kurumaya başladığını anlattı. Köylüler yeraltı sularının çekildiğini, derelerin kuruduğunu ve Çan ilçesinde insanların maskeyle dolaştığını ve evlerinde oksijen tüpü ile yaşadıklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

'Psikolojik savaşın dibi'

SONRAKİ HABER

Tarihi köprüde yıkılma riski

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...