14 Kasım 2018 05:33
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2018 08:01

7 milyon diyabet hastasına fiyat farkı şoku

Diyabet hastaları şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları üzerinden kutu başına 5 ila 40 TL arası fiyat farkı ödüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla yaptığı açıklamada diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları üzerinden kutu başına 5 ila 40 TL arası fiyat farkı ödediğini belirtti.

Diyabet hastalığının kronik bir hastalık olduğunu ve hayat boyu tedavi gerektirdiğine değinen Saydan, diyabet hastalarının kullandığı ürünlerin geri ödeme listelerindeki fiyatlarıyla ilgili sorunların son dönemde ciddi artış gösterdiğine dikkat çekti.

FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ

Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları skalasındaki birçok üründe, ürünün eczane temin fiyatının, kurum tarafından ödenen fiyatın üstünde kaldığını dolayısıyla bu durumun eczacılarla hastaları karşı karşıya getirerek, ciddi eczacı ve hasta mağduriyeti oluşturduğunu belirten Saydan “Söz konusu şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçlarının kurumca ödenen fiyatlarının tekrar revize edilerek güncellenmesi gerekmektedir. TEİS olarak hastalarımızı ve meslektaşlarımızı mağdur eden bu durumun bir an evvel düzeltilerek yaşanan mağduriyetin giderilmesini istiyoruz” dedi.Diyabetin dünya üzerinde en yaygın görülen hastalıklardan biri olduğunu, 2015 yılında yapılan araştırmaya göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli bulunduğuna işaret eden Saydan şunları söyledi:  “Diyabet tüm Avrupa ülkeleri içinde en hızlı artışı Türkiye’de gösteriyor. Türkiye diyabetli insan sayısı açısından ise, Rusya ve Almanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. 2014 yılında ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yani fiyat farkından 7 milyon hasta etkileniyor.”

62 İLAÇ BEDELİ ÖDENECEKLER LİSTESİNE DAHİL EDİLDİ

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu kararıyla 62 ilacı bedeli ödenecek ilaçlar listesine dahil etti. Geri ödeme listesine eklenen 62 ilaç arasında kalp, KOAH, HIV, Parkinson, Alzaymır ve ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar da yer aldı. 

‘İLAÇ FABRİKALARINI AKP KAPATTI’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmelerinde atanamayan sağlıkçılardan ilaç sorununa, acil servislerin durumuna, uzman hekim açığına kadar pek çok konuda eleştirilerini sıralayarak, “AKP iktidarı sağlık sistemini yapboz tahtasına çevirdi” dedi. Gürer, ilaçta yaşanan sorunlara da dikkat çekerek “İlaçta yerli ve milli üretimden söz ediyorsunuz ama ilaç fabrikalarını kim kapattı?​” diye sordu. 

Bomonti'deki Sosyal Sigortalar Kurumu İlaç Fabrikasını 2005 yılında AKP Hükümetinin kapattığını belirten Gürer, dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kapatma kararını ‘Bizim, ilaç fabrikamız olsun diye bir niyetimiz yok’ diye savunduğunu hatırlattı. Şimdi yaşanan ilaç sıkıntısı ve yüksek fiyat sorununu çözmek için yerli ilaç çağrısı yapıldığını belirten Gürer “Yerli ilaç üretimini iktidarınız döneminde sonlandırdınız. Türkiye'yi bu anlamda dışa bağımlı ithal ilaca mahkûm eden siz değil misiniz?​” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mülteciler için Türkiye'ye verilen 1.1 milyar avronun akıbeti belirsiz

SONRAKİ HABER

Mardin Üniversitesi araştırma ödenekleri de Sayıştay raporunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...