09 Kasım 2018 14:37
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2018 15:33

Bakan Akar, Hakkari'deki patlamanın nedenini açıkladı: Basınç

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde meydana gelen patlamada 7 asker hayatını kaybetmiş, 25 asker yaralanmıştı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Süngü Tepe Üs Bölgesinde 9 Kasım günü meydana gelen patlamada hayatını kaybeden askerler, Van’da düzenlenen askeri törenin ardından memleketlerine uğurlandı. Askerler yakınlarının memleketlerinde toprağa verildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, patlamanın nedenini "Namlu gerisinde meydana gelen yüksek basınçtan dolayı geriye doğru bir alev çıktığını, bu alevin de bu patlamaları tetiklediğini, ilk bulgu olarak söyleyebilirim" diye açıkladı. 

BAKAN AKAR: YÜKSEK BASINÇTAN ALEV ÇIKTI, ALEV PATLAMAYI TETİKLEDİ (12 KASIM)

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, patlamanın nedenine dair açıklama yaptı: Namlu gerisinde meydana gelen yüksek basınçtan dolayı geriye doğru bir alev çıktığını, bu alevin de bu patlamaları tetiklediğini, ilk bulgu olarak söyleyebilirim. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Hakkari'de Süngü Tepe Üs Bölgesi'ndeki kaza sonrası çıkan patlamada yaralanan askerler ile terörle mücadele harekatında yaralanan asker ve polisleri ziyaret etti. 

Akar ziyaretin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaralıların durumlarının her geçen gün iyiye gittiğini bildirdi. 

Akar patlamanın nedenine dair de şu ifadeleri kullandı: "İlk bulguları sizlerle paylaşmak istiyorum. Buna göre, hem mühimmatın hem de topun göreve elverişli olduğu raporlarını inceleme heyeti teyit etmiş bulunuyor. Burada topun ateşlenmesini müteakip, merminin namluyu terk ettiğini, namludan çıktığını daha sonra namlu gerisinde meydana gelen yüksek basınçtan dolayı geriye doğru bir alev çıktığını, bu alevin de bu patlamaları tetiklediğini ilk bulgu olarak söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde diğer teknik çalışmalar devam ederek daha ayrıntılı bazı bulgulara ulaşmamız mümkün olacaktır. Şu anda adli, idari, teknik çalışmalar devam ediyor."

Akar patlamada hiçbir dış etki söz konusu olmadığını ifade etti. 

ASKERLER TOPRAĞA VERİLDİ (12 KASIM)

12 Kasım günü, patlamada hayatını kaybeden askerlerden topçu er Menduh Çelik’in cenazesi, memleketi Urfa’da toprağa verildi. Çelik’in cenazesi, merkez Haliliye ilçesindeki Yeni Şehitlik Mezarlığına götürüldü. Patlamada yaşamını yitiren topçu er İbrahim Özkur ise memleketi Muş’un Varto ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi. Askerin cenazesi Van’da düzenlenen askeri törenin ardından helikopterle baba ocağı Muş’un Varto ilçesine getirildi. Kudbettin- Hanım çiftinin 7 çocuğundan biri olan Özkur’un cenazesi, Leylek köyünde toprağa verildi. Askerin cenazesi yakınlarının Kürtçe, Arapça ve Türkçe ağıtlar eşliğinde toprağa verildi.

7 ASKER HAYATINI KAYBETTİ, 25 ASKER YARALANDI 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesi Ortaklar köyü yakınındaki Süngü Tepe üs bölgesinde arızalı mühimmatın infilak etmesiyle yaşanan patlamada 7 asker hayatını kaybetti, 25 asker yaralandı.

Şemdinli ilçesine 40, Derecik beldesine ise 30 kilometre mesafede bulunan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırındaki Ortaklar köyü yakınında, hakim bir tepeye kurulan üs bölgesindeki patlama 9 Kasım Cuma günü saat 17.00 sıralarında meydana geldi. Top atışı yapıldığı sırada arızalı mühimmatın neden olduğu belirtilen patlama sonrası yayın yasağı getirildi.  Konuya dair Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü (10 Kasım) yaptığı açıklamaya göre 7 asker yaşamını yitirdi, 25 asker yaralandı.

Patlamanın ardından üs bölgesinde yangın çıktı. Yaralı askerler, bölgeden helikopterle alınarak Hakkari ve Yüksekova devlet hastanelerine kaldırılarak tedaviye alındı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinden de TOMA araçları ekiplere destek verdi. Sabaha kadar süren çalışmalarla yangın söndürüldü. Sabah saatlerinde görüntülenen üs bölgesinde sık sık hava hareketliliği gözlendi. Yüksekova yönünden gelen çok sayıda helikopterin üs bölgesine hem takviye ekip, hem de malzeme taşıdığı görüldü.

BAKAN AKAR VE KOMUTANLAR BÖLGEDE: TEDBİRLERİMİZİ GÖZDEN GEÇİRDİK (10 KASIM TARİHLİ AÇIKLAMASI)

Bu arada, gece Hakkari'nin Yüksekova ilçesine gelerek yaralı askerleri ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, geceyi Yüksekova 3'üncü Piyade Tümen Komutanlığı'nda geçirdi. Milli Savunma Bakanı ve beraberindeki komutanlar, sabah saatlerinde ise patlamanın yaşandığı Süngü Tepe üs bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

Hulusi Akar 10 Kasım günü AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bölgedeki yangın söndürme ve soğutma çalışmaları tamamlandı. Şu anda hem adli hem idari hem de teknik yönden çalışmalar devam etmektedir."

Kaza yeri çevresinde alınması gereken tüm tedbirlerin alındığını aktaran Bakan Akar, "Teknik ve adli çalışmanın sonucunda kazanın sebebi belirlenecek ve sonuçlar da en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacaktır." dedi. Bakan Akar, "Bu kazaların tekrarlanmaması için tedbirlerimizi bir kez daha gözden geçirdik." diye konuştu.

Bakan Akar ve beraberindekiler, incelemelerinin ardından Hakkari'den ayrıldı.

ERDOĞAN AÇIKLADI (10 KASIM)

Paris ziyareti öncesi Ankara'da basın açıklaması yapan Erdoğan, 7 askerin hayatını kaybettiğini, 25 askerin yaralandığını duyurdu. (10 Kasım)

Gün içerisinde yaptığı ilk açıklamada ölü sayısını 4, yaralı sayısını 20 olarak veren Erdoğan'ın sözleri şöyleydi: "Bu gece maalesef Hakkari'de bir mühimmat depomuzdaki patlama sebebiyle şu an itibariyle dört evladımız şehit oldu ve 20 civarında yaralımız var. Allah'tan şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyoruz.

Terör örgütleriyle yol yürüyenlerin akıbetlerinin hep hüsran olacağını sürekli söylüyoruz. Bu arada da boş durmuyoruz. İşte son bir hafta içinde 15 terörist etkisiz hale getirildi. İnşallah çok yakında Fırat'ın doğusundaki mazlumları da özgürlüğüne kavuşturacağız."

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Şemdinli Sulh Ceza Hakimliği, İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Süngü Tepe Üs Bölgesi'ndeki patlamayla ilgili yayın yasağı kararı verdi. (9 Kasım) Sulh Ceza Hakimliği, kararında, "Yazılı ve görsel basın ile internet medyasında ilgili birtakım yanlış bilgiler ve görüntülerin yayımlandığı" gerekçe gösterildi.

AKAR'IN İLK AÇIKLAMASI: GEREKLİ GÖREVLENDİRMELER YAPILDI (9 KASIM)

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile üs bölgesindeki patlamanın ardından geldiği Hakkari'de Yüksekova Devlet Hastanesi'ne gitti.

Hastanede Vali İdris Akbıyık ve Başhekim Mete Keskin tarafından karşılanan Bakan Akar ve beraberindekiler, yaralı askerleri ziyaret etti. Yaralıların tedavileri ve sağlık durumlarına ilişkin bilgi alan, askerlerle görüşen Akar daha sonra 3. Piyade Tümen Komutanlığı'na geçti.

Komutanlığın Harekat Merkezi'nde patlamanın ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi alan, direktiflerini veren Bakan Akar, yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde Süngü Tepe Üs Bölgesi'nde topçu atışı sırasında henüz belirlenemeyen bir nedenle kaza meydana geldiğini söyledi.

Akar'ın olayın yaşandığı 9 Kasım günü gecesinde yaptığı açıklama şöyle: 

■ Şu anda patlamalar küçük de olsa, azalmış da olsa devam ediyor. Buna bağlı olarak yangın da devam ediyor. Yangın söndürme, soğutma çalışmalarımız ve bu arada arama faaliyetlerimiz de aynı şekilde devam ediyor. İHA'lar vasıtasıyla bölgeyi ve yangını yakından takip ediyoruz. Tugay, alay ve tabur komutanları bölgedeler. Yakından ilgilenerek hem yangının söndürülmesi hem de arama faaliyetlerinin sonuçlanması için gayretlerini devam ettiriyorlar.

■ Gece saat 02.00 itibarıyla yangın maalesef devam ediyor. Adli, idari, teknik çalışmalar için gerekli görevlendirmeler yapıldı, çalışmalar başladı. Bunların sonucunda kazanın asıl nedenini öğrenmemiz mümkün olacak. Şu anda gerekli güvenlik tedbirlerimizi almak suretiyle diğer faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. İnşallah arkadaşlarımız da sağ salim taburcu olacak, diğer arkadaşlarımıza da ulaşacağımızı değerlendiriyoruz. Çalışmalar sonuçlandıkça bütün gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız."  (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

HDP'den 100 günlük eylem planı yorumu: Kriz, yoksulluk, kayyım tehdidi

SONRAKİ HABER

3. Havalimanı itirafı: İşçi talepleri eylemden sonra dikkate alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...