TARİŞ’te direniş de destek de sürüyor

TARİŞ'te Gıda-İş'e üye oldukları atılan işçilerin direnişi ikinci gününde sürerken mesaiye giriş ve çıkışlarda işçilere örgütlenme çağrısı yapıldı.

09 Kasım 2018 08:23
Son Güncellenme Tarihi: 09 Kasım 2018 11:42
Paylaş

DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı fabrikasında işten çıkarılan işçilerin fabrika önündeki direnişi sürerken, diğer taraftan sendikalardan dayanışma mesajları geliyor. Petrol-İş Aliağa Şubesi, “Sınıf kardeşlerimize yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” derken, Tüm Köy Sen de “Gıda-İş’in ve işçilerin yanındayız. İşçilerin ve üretici köylülerin birlikteliğini önemsiyoruz” dedi.

TARİŞ’te Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 7 işçi, fabrika önündeki direnişlerinin 2. gününde 7.30’da fabrikanın önünde bir araya gelerek işçilere destek çağrısı yaptı.

Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Başkanı Gürsel Köse, “Anayasa hakkımız olan sendika hakkınızı kullandınız. Sizler suç işlemediniz. Suç işleyen varsa o da işverenin ta kendisidir. İşçiler sendikalı oldukları için işten atılamaz, tehdit edilemez. Bunu yapanlar Türk Ceza Kanunun 118. maddesine göre 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır. Örgütlenme hakkımızı sonuna kadar kullanacağız asla vazgeçmeyeceğiz. İşçi arkadaşlarımız sadece bunu kullandılar, sendikalarına üye oldular. Esas suç,  insanların ekmeğiyle tehdit etmek, onları işten atmaktır”dedi.

İŞÇİLER CUMAYA İLK KEZ SERVİSLE GİTTİ!

Öte yandan şirket öğle saatlerinde Cuma namazına gidecek işçileri camiye servislerle gönderdi. Yıllarca camiye her hafta yürüyerek giden işçiler, bu kez servisle gönderildi. Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Mazhar Uzbek, “Yıllardır karda kışta yürüyen işçileri sınıf kardeşleri ile bir araya getirmemek için servisle göndermişler. İşçi kardeşlerimiz adına servisle gidip gelmelerinden elbette mutluluk duyuyoruz. Ancak biz bu baskıları da biliyoruz ve biz elbette sesimizi işçi arkadaşlarımıza duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

MESAİ ÇIKIŞINDA DA İÇERİDEKİ İŞÇİLERE ÖRGÜTLENME VE DESTEK ÇAĞRISI

Mesai bitiminde de fabrikadan servislerle ayrılan işçilere seslenen direnişteki işçiler ve Gürsel Köse, burada da örgütlenme çağrısı yaparak "Mutlaka kazanacağız" dedi.

Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçiler 'TARİŞ işçisi yalnız değildir' pankartı ile fabrikada çalışan işçilere seslendi. Fabrika önünde direniş başlatan işçiler, mesai bitiminde de işçilere seslenerek mücadele çağrısı yaptı. İşçilere seslenen Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Başkanı Gürsel Köse "Gıda-İş Sendikası iş güvenceniz için geleceğiniz, insanca yaşayacak bir ücret alabilmeniz için yanınızda. Sendikalaştığınız için sizi ekmeğinizle tehdit eden yöneticileriniz hakkında suç duyurusunda bulunduk. Buradaki baskı ve tehdit bitmediği sürece, işçi kardeşlerimiz işbaşı yapmadığı sürece bu kapıdan ayrılmayacağız. Çünkü haklıyız, biz kazanacağız" dedi. İşverenin tehditlerine devam ettiğini söyleyen Köse, "Sizi sendikadan ayrılmanız için tazminatsız işten atmakla tehdit eden işveren, yapılan eyleme de katıldığınız için sizi suçluyor. Oysa o gün burada 7 arkadaşınız için destek eylemi yaptınız, hangi hak hukukla sizi tehdit edebilirler?" diye konuştu. Köse, taleplerini yineleyerek işverene seslendi, "Attığınız işçileri geri alın ve sendikayı tanıyın" dedi.

TARİŞ İŞÇİLERİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Tariş’te sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler tehditle istifaya zorlandıkları için şirket yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için baskıya maruz kalan işçiler, yönetim tarafından ‘Ya sendika ya istifa’ diyerek istifaya zorlanmışlardı. İşten atılan 7 işçi tehditle istifaya zorlandıkları gerekçesi ile TARİŞ Müdürü Eylem Sağlam, Zeytinyağ Tarış Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Seyit Güngör Sarman, Tarış Satış Kooperatifleri Birliği İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Rıza Çukur hakkında sendika üyeliğinden tehdit ile ayrılmalarına zorladıkları için suç duyurusunda bulundu.

TÜM KÖY SEN: TARİŞ İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Merkezi de yaptığı açıklamayla DİSK Gıda-İş’e üye olan işçilerin işten atılmasına tepki göstererek, sendikalı olmanın bir gereklilik olduğunu belirtti.

TARİŞ’in özelleştirilmesiyle üretici köylünün mağdur edildiğini belirten Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, “Üretici olarak mağdur edilmiştik, şimdi de işçiler mağdur ediliyor. Sendikalı olmak tüm işçi ve emekçilerin doğal hakkıdır. Bu hakka yapılan saldırlar kabul edilemez” dedi.

İşten atılan işçiler ve sendikacıların demokratik tepkilerine yönelik polis, jandarma saldırısını da eleştiren Turan, “İşçiler işten atılıyor, patronun keyfi tutumuna ses çıkaramayanlar demokratik tepkilerini gösteren işçi ve işçi temsilcilerine saldırıp gözaltına alabiliyorlar. Üretici köylüler olarak kurduğumuz sendika nedeniyle örgütlü gücün önemini biliyoruz. TARİŞ’te sendikalaşan işçiler bu nedenle yıldırılmak isteniyor ama boşuna uğraşıyorlar. İşçiler işe geri dönmeli, patron sendika ile toplu sözleşme masasına oturmalıdır. Tüm Köy Sen olarak Gıda-İş’in ve işçilerin yanındayız. İşçilerin ve üretici köylülerin birlikteliğini önemsiyoruz” dedi.

‘TASARRUFUN ARKASINA SIĞINIYORLAR!’

Evrensel’e konuşan 1076 No’lu Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Rahmi Işıklı işten atılan işçilere destek verdi. İşçilerin işten atılmasını üzüntüyle karşıladıklarını söyleyen Işıklı, “Bu işin buraya gelmemesi lazımdı. Atılan çocuklar bizim evlatlarımız. 7 kişiden tasarruf olmaz. Tasarruf böyle olmaz. Yalan söylüyor, onun arkasına sığınıyorlar. Genel müdürün maliyeti 10 kişiye bedel. Müdür kapıya adımını attığında günlük bin lira maliyeti var. Diğer taraftan 3 yıldır maaşına zam yapılmayan arkadaşlar. Günahtır. Biri yer biri bakar kıyamet ondan koparmış” ifadelerini kullandı.

PETROL-İŞ ALİAĞA ŞUBESİ: SINIF KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi yaptığı açıklamada “Sınıf kardeşlerimize yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” diyerek TARİŞ işçilerinin yanında olduğunu açıkladı.

Petrol-İş Aliağa Şubesi 10. dönem 4. Temsilciler Kurulunu Necmettin Giritlioğlu Konferans Salonunda topladı. Petrol-İş’in sonuç bildirgesinde ekonomik krize ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Ülkeyi yönetenler açıklanan büyüme rakamlarından övgüyle bahsederken bizler de bu büyümenin üretime dayalı değil borçlanmaya ve ithalata dayalı bir büyüme olduğunu defalarca belirtmiştik. Açıklanan Yeni Ekonomi Programı ile krizin bedelinin emekçilere ödettirilmeye çalışıldığı aşikardır. Tasarruf adı altında biz emekçiler kemer sıkmaya zorlanırken sermayeye ise yeni kaynaklar yaratılmaya çalışılmaktadır. Reform adı altında kıdem tazminatının fona devredilme çalışmaları, Bireysel Emeklilik Sisteminin (BES) zorunlu hale getirilme çalışmaları ve çalışma hayatının tamamen esnekleştirilmeye çalışılması da bunun açık göstergesidir.”

‘ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN’

Ekonomik kriz bahanesiyle pek çok şirketin istihdam daralmasına giderek yeni işsizler ordusu yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekilen bildirgede, “Yaşanan tüm bu gelişmeler işçi sınıfına yeni saldırıların habercisidir. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Havalimanında çalışan işçilere yapılan hukuksuzluğun bir yenisi Çiğli TARİŞ fabrikasında yaşandı. TARİŞ’te DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için 7 işçi işten atılmış ve bundan dolayı fabrika önünde eyleme başladıkları için sermayenin talimatıyla emniyet güçleri tarafından sendika yöneticilerinin de içinde bulunduğu 67 işçi gözaltına alınmıştır. Sınıf kardeşlerimize yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz! Ayrıca sendikamıza üye oldukları için işten atılan 134 Flormar işçisi 178 gündür direnişlerini sürdürmektedir. Flormar işçisine yapılan bu hukuksuzluğun bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini de bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Artık yeter! Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın” denildi.

Ayrıca saldırılara karşı başta Türk-İş olmak üzere tüm konfederasyonların gerekli tavrı alanlara yansıtması gerektiğini vurguladı.

Petrol-İş Aliağa Şubesi, TÜPRAŞ ve Ravago’da yaklaşan TİS sürecinde de gereken mücadeleyi vereceğini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Didier Drogba, son maçı olması beklenen finali kaybetti

SONRAKİ HABER

Bir kolektivizasyon hikayesi: Kolkhoz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...