06 Kasım 2018 17:16

İran'dan yaptırımlara yanıt: ABD yönetimi pişman olacak

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif: ABD yönetimi attığı bu mantıksız adımlardan pişman olacaktır

Fotoğraf: Cem Özdel/AA

Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar hakkında "ABD'nin eski başkanları tecrübe kazandıkça İran'a karşı üsluplarını değiştirdiler. Sayın Trump'ın hükümeti de İran'a karşı yürütülen siyasetin etkili olmadığını anlayacak ve bunu değiştirmek zorunda kalacaktır. ABD yönetimi attığı bu mantıksız adımlardan pişman olacaktır" dedi.

Zarif, yayınladığı videolu mesajda, ABD'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zarif, Trump liderliğindeki ABD yönetiminin İran'a karşı yürüttükleri siyasetin etkili olmadığını anlayacağını belirterek, "ABD yönetimi attığı bu mantıksız adımlardan pişman olacak." dedi.

ZARİF: İSRAİL VE BİRKAÇ KÜÇÜK DEVLET DIŞINDA ABD'YE DESTEK YOK

Zarif, İsrail ve birkaç küçük devlet dışında ABD'nin adımlarını destekleyen kimsenin çıkmadığını ve dünyanın ABD yönetiminin karşısında durduğunu savundu.

Zarif, ayrıca "ABD hükümetini kötü günler bekliyor. Washington yönetimi yürüttüğü siyasetin çıkarlarına hizmet ettiği noktasında kendi halkını dahi ikna edebilmiş değil. Bu hükümet kendi ulusal çıkarlarını dahi düşünmüyor. Sadece küçük bir grubun menfaatine hizmet ediyor. Kendi ulusal çıkarlarını savunabilmek için Suudi Arabistan ve İsrail'in işlediği cinayetlerin üstünü örtüyor." ifadelerini kullandı.

JAPONYA PETROL İTHALATINA DEVAM EDECEK

Öte yandan ABD yaptırımlarından muafiyet elde eden 8 ülkeden biri olan Japonya, İran’dan petrol ithalatına devam edeceğini duyurdu. 

Japonya'nın Mainichi gazetesinde yer alan habere göre, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko, başkent Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin ABD'nin İran'a yaptırımlarıyla ilgili sorularına yanıt verdi. 

AA'nın aktardığına göre Seko, yaptırımlardan muafiyet alınması sonucunda şirketlerin Tahran'dan petrol ithalatına yeniden başlamayı planladıklarını duyurdu. 

Bakan, Japonya'nın  İran'dan petrol ithalatının miktarı hakkında ise bilgi vermekten kaçındı. 

ABD, dün itibarıyla devreye giren yaptırım paketinin ikinci aşaması kapsamında 50 İran bankası ile 700'den fazla şirket ve kişiyi yaptırım listesine eklemişti. ABD yönetimi, Türkiye, Güney Kore, İtalya, Yunanistan, Çin, Tayvan, Hindistan ve Japonya'nın en az 180 gün daha İran ile ticaret yapmasına izin verdiklerini belirtmişti.

Yaptırımlardan muafiyet elde edebilmek için uzun süre ABD'li yetkililerle görüşmelerini sürdüren Japonya, haziran ayında İran'dan günlük 183 bin varil petrol ithal ederken eylülde bu rakamı 43 bin varile kadar düşürmüştü. Japonya, Ekim'de İran'dan petrol sevkiyatlarını tamamen durdurmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘YÖK’ün kuruluş felsefesi aradan geçen 37 yıla rağmen sürüyor’

SONRAKİ HABER

ANKA haber ajansı yayın hayatına son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...