04 Kasım 2018 09:20

İzmir Büyükşehir Belediyesinden 'sır' olan tablolar Sayıştay raporunda

İzmir Büyükşehir Belediyesi envanterinde bulunan ancak kayıp olan 33 tablonun akıbeti Sayıştay raporuna da yansıdı.

Tablo: Aliye Berger, “Mevleviler“, 50X42 cm, Pastel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Evrensel'in gündeme taşıdığı İzmir Büyükşehir Belediyesi envanterinde bulunan 33 tablonun kaybolduğu iddiaları Sayıştay raporuna da girdi. Sayıştay değeri yüksek olan bu tabloların ivedilikle bulunmasını ve kayıt altına alınması gerektiği dile getirirken, Büyükşehir Belediyesi de konuya dair açıklama yaptı. 

EVRENSEL GÜNDEME TAŞIMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi demirbaşları arasında yer alan 28 farklı ressamın 33 tabloluk koleksiyonunun sır olduğu iddialarını 12 Ekim 2017 tarihinde Evrensel gündeme taşımıştı. Aralarında Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şeref Bigalı, Cavit Atmaca, Mustafa Esirkuş gibi dünyaca ünlü ressamların 33 değerli tablosundan oluşan koleksiyonla ilgili bir tanıtım kitabı da basılmıştı. 2008 yılında imha kaydı ile kayıtlardan çıkarıldığı tespit edilen tablolardan bazıları belediyenin çeşitli birimlerinde tespit edilirken, önemli bir kısmının ise akıbeti ile ilgili belirsizlik sürüyordu.

İMHA EDİLDİ DENİLEN 6 TABLO BULUNDU

Sayıştay'ın 2017 tarihli denetim raporunda mevzuat hükümlerine göre herhangi bir sanat eserinin imha edilmesinin söz konusu olamayacağı belirtilerek, "33 tablonun kayıtlarda imha edildiği belirtilmişse de çalışmalar sonucunda 6 adedinin bulunduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla listedeki tabloların imha edilmemiş olduğunu ve de diğer kayıp tabloların akıbetinin ne olduğu sorusunu gündeme getirmektedir. Söz konusu durum özellikli taşınırlar olan sanat eserlerinin kayıt edilmesi ve korunmasında sorunlar olduğunu göstermektedir" denildi.

İMHA KAYITLARI SAĞLIKSIZ

İmha kaydı ile kayıtlardan çıkarılmış olan tablolardan 6 adedinin bulunmasının imha kayıtlarının sağlıklı olmadığını gösterdiğine dikkat çeken Sayıştay, kayıp tabloların durumunun ayrıntılı olarak araştırılmasını gerektiği diye getirilerek "değeri yüksek olan İdareye ait tabloların ivedilikle bulunmasının sağlanması ve kurum mali tablolarında buna ilişkin noksanlık kayıtlarının yapılması gerekmektedir" denildi.

İBB: 24 TABLO BULUNDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sayıştayın dikkat çektiği bu konuya dair yazılı bir açıklama yaparak kayıp tabloların 24 adedinin bulunduğunu dile getirdi. Kayıp tablolar konusunda Başkan Aziz Kocaoğlu'nun talimatıyla Teftiş Kurulu'nun görevlendirildiğini, ayrıca Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı bünyesinde bir Araştırma Komisyonu oluşturulduğunu açıklayan İBB'nin açıklamasında şöyle denildi; "1998 tarihli "İzmir Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu" adlı yayın baz alınarak başlatılan araştırmada, çeşitli yıllarda Belediye'ye armağan edilen bu eserlerin 1999 yılında demirbaş kayıtlarına alındığı, 2001 yılında bu kayıtların Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'ne devredildiği, koleksiyon tablolarındaki eksikliğin ise ancak 2008 yılında, ilgili müdürlüğün taşınması sırasında ortaya çıktığı tespit edildi.

GÖREVLİLER HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

Demirbaş kaydında yer almasına rağmen depoda bulunamayan tabloların, o tarihte düzenlenen "imha tutanağı" ile kayıttan düşürüldüğünün ortaya çıkması üzerine de, bu tutanağı hazırlayan görevliler hakkında kamu davası açıldı. Ayrıca oluşan kamu zararının sorumlularından tahsil edilmesi için Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nca yasal işlem başlatıldı.

DEMİRBAŞ DEVRİ SIRASINDA NELER OLDU?

İBB açıklamasına göre Teftiş Kurulu, toplam sayısı 46 olan kayıp tablolardan 24 tanesini, Belediye'nin farklı birimlerinin duvar ve depolarında buldu. Aralarında ünlü ressamlara ait eserlerin de yer aldığı koleksiyon parçalarının nerelere dağıtıldığı konusunda belirsizlik yaşandığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Demirbaş devrinin yapıldığı 2001 yılı ile eksiklerin tespit edildiği 2008 yılı arasındaki süreçte neler yaşandığını öğrenmeye çalışıyoruz. Tutanakla verilen bir tablo olmadığı için, kayıp eserlerin izini sürmek de zorlaşıyor. Bunlar arasında, ilçelerde sergilenen tablolar da var" açıklamasını yaptı.

KAYBOLAN TABLOLARIN SANATÇILARI VE İSİMLERİ

1. Aydın Akdeniz, “Hera” 
2. Cengiz Arsal,”Peyzaj” 
3. Aygün Arslan, “Bir Varoluş Biçimi” 
4. Atilla Atar, “Dönüşüm” 
5. Cavit Atmaca, “İnciraltı” 
6. Sevgi Avcı, “Peyzaj” 
7. Nazım Baykişiyev, “İsimsiz” 
8. Ethem Baymak, “Bosna Hersek’ten” (1) ve “Bosna Hersek’ten” (2) 
9. Aliye Berger, “Mevleviler” 
10. Şeref Bigalı, “Dertli”, “Mezartaşı” ve “Gri Kompozisyon” 
11. Mehmet Boztaş, “Buca’dan” 
12. Cemalettin Çoğulu, “Natürmort” 
13. Metin Eloğlu, “Soyut” 
14. Nurettin Ergüven, “Yeşilli Kompozisyon” 
15. Mustafa Esirkuş, “Boyunduruk Korkusu” 
16. Bedri Rahmi Eyüboğlu, “Balık” 
17. Adem Genç, “Görsel Bir Metaforun Uzamsal Oriyentasyonu” 
18. Yaşar Ali Güneş, “Kızlar” 
19. Mustafa Hazar, “İsimsiz Güzellik” 
20. M. Tüzüm Kızılcan, “Doğaçlama” 
21. Bilun Marmara, “Füreya Anısına Etüd 1” 
22. Ünsal Toker, “Natürmort” 
23. Feriha Tuğran, “Eflatun Kompozisyon” 
24. Umut Türker, “Biz Ressamlar Kuzgun Kunduzlar” 
25. Paul Wunderlich, “Tören” 
26. İsmail Yalçın, “Maskeli Figür” 
27. İsmail Yıldırım, “Sirk” 
28. Adrian Zisu, “Her Gün Cumartesi” 4

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Müftüsü: Her görevlimiz 10 genci üzerine zimmetlemelidir

SONRAKİ HABER

Bakan Pekcan: 6 bin 399 üründe haksız fiyat artışı tespit ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...