02 Kasım 2018 10:14

İHD İzmir, kadın ve çocuk hak ihlallerini açıkladı

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi: Ege Bölgesinde 98 kadın ve 65 çocuk hak ihlaline uğradı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi son sekiz aydaki kadın hak ihlalleri raporunu açıkladı. İHD,  Ege Bölgesindeki son sekiz ayda, 98 kadın hak ihlali ve 65 çocuk hak ihlali olduğunu belirtti.

İHD İzmir Şubesi, dernek binasında kadın ve çocuk hak ihlallerinin bilançosunu basın toplantısı ile açıkladı. 

İHD Kadın Komisyonundan Cemile Karakaya yaptığı açıklamada, “1 Ağustos 2014’te İstanbul Sözleşmesi olarak anılan kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi yürürlüğe girmesine rağmen, ülkemizde kadına yönelik hak ihlalleri, yasal düzenlemelerin kadınları korumaya yetmediğini ve uluslararası sözleşmelerin yükümlülüklerin yerine getirilmediğini görüyoruz” dedi.

Kadına yönelik şiddeti hasta kadın tutuklular açısından değerlendiren Karakaya, “Hapishanelerde 402’si ağır olmak üzere 1154 hasta tutsak bulunuyor. Hala Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Sise Bigöl tek başına yaşam ihtiyaçlarını karşılayamadığı halde tahliye edilmiyor. Ayrıca savaş mağduru sığınmacı kadınların, sınırdışı edilen kadınların akıbeti konusunda nasıl bir çalışma yapıldığı bilinmemektedir” ifadelerini kullandı.

Karakaya, yaralamadan cinsel tacize, hakaretten darp ve cinayete kadar açıkladığı sayısal verilerin toplamında 98 kadın hak ihlali yaşandığını bildirdi. Çocuklara yönelik darp, taciz, ölüm, evlilik, cinsel istismar verilerinin ise 65 olarak tespit edildiğini belirtti.

Karakaya “Cezasızlığın kaldırılması, uluslararası sözleşmelere uyulması ve iyi hal indirimi ile cezalarda indirim yapılmaması” taleplerini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sinpaş Altın Oran'ın imar planı iptal edildi

SONRAKİ HABER

CHP: AKP’liler bütçe görüşmeleri haber olmasın istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...