01 Kasım 2018 11:56
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2018 16:04

Suudilerin tek derdi ABD ile ilişkilerin bozulmaması

Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkanı Prens Turki bin Faysal: Biz hala ABD ile stratejik ilişkilerimize değer veriyor ve bunu sürdürmek istiyoruz

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/DHA

Paylaş

Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkanı Turki bin Faysal, İstanbul'daki Başkonsolosluk'ta gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini bozmasından endişe duyduğunu ve Riyad'ın şeytanlaştırıldığını söyledi.

Donald Trump'ın yönetimindeki ABD ile Kral Selman bin Abdulaziz yönetimindeki Suudi Arabistan'ın yakınlaşmasıyla ivme kazanan Washington-Riyad ilişkileri, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle iki başkentten gelen karşılıklı açıklamalarla tansiyonun yükseldiği bir aşamaya ulaştı.

ABD'nin başkenti Washington'da katıldığı bir konferansta yaptığı konuşmada Bin Faysal, Kaşıkçı cinayeti ile gerilen Suudi Arabistan ve ABD ilişkilerinin zor zamanlardan geçtiğini belirterek, Riyad'ın şeytanlaştırıldığını ve iki ülke ilişkilerinin ‘stratejik’ olduğu mesajını verdi.

Cemal Kaşıkçı'nın ABD ve Londra'daki büyükelçilik görevi sırasında danışmanlığını yaptığı Prens Turki bin Faysal, “70 yıldır, 13 ayrı Amerikan başkanı ve 6 farklı Suud kralına uzanan ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinin zorluklara rağmen hayatta kaldığını” belirtti. 

Bin Faysal, Riyad ve Washington'ın daha önce ‘1970'lerdeki petrol ambargosu, 11 Eylül’ gibi iki ülke ilişkilerini geren olaylardan daha da güçlenerek çıktığını savundu.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin ‘Suudi Arabistan'a karşı yapılan hamle ve şeytanlaştırmanın içeriğini sağladığını’ ifade eden Bin Faysal, şöyle devam etti:

“Bu saldırının yoğunluğu ve keyfiyeti aynı şekilde kasıtlı ve haksız. İlişkilerimizin geleceğini bu konuya bağlamak hiçbir şekilde sağlıklı değil. Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın katline karışmış isimleri ve hukukun dışına çıkanları adalete teslim etme konusunda kararlı.”

Suudi Kraliyet ailesi üyesi Turki bin Faysal, iki ülke arasında sadece karşılıklı ilişkilerde, ‘diplomasi, petrol, silah, ticaret, yatırım, finans, eğitim’in değil uluslararası alanda, ‘dünya barışı, Ortadoğu barışı, dünya ekonomisi, uluslararası ticaret, petrol fiyatlarının istikrarı, bölgesel ve uluslararası alanda radikal terörizmle mücadele gibi eş güdümün bulunduğunu’ ileri sürdü.

Suudi Arabistan'ın ABD ile ilişkilerinden dolayı “Arap dünyasında ve bölgesinde ağır bir bedel ödediğini, bu bedele de Washington ile dostluğunun değerine inancından dolayı katlandığını” dile getiren Bin Faysal, “Bizler hala ABD ile stratejik ilişkilerimize değer veriyor ve bunu sürdürmek istiyoruz. ABD'nin de benzer şekilde aynı nezaketle karşılık vereceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Eski İstihbarat Başkanı Bin Faysal, ABD'nin de geçmişinde hataları bulunduğunu bu nedenle diğer ülkelere daha mütevazı yaklaşması gerektiğini ima ederek, şunları söyledi:

“İşkence etmiş, masumları hapsetmiş, yalan haberler üzerine binleri öldüren savaşı başlatmış bir ülke, diğerlerine bakışında daha mütevazı olmalı. Gazetecileri hapse atmış veya ortadan kaldırmış ülkeler ifade özgürlükçüleri gibi davranmamalı. Bizim değer yargılarımıza göre bir kişiyi öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi de aynı şekilde tüm insanlığı öldürmek gibidir.”

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından, Washington'da çeşitli seviyelerde Riyad'a silah satışının durdurulmasını da öngören birçok yaptırım uygulaması dile getirilmişti. (AA)

'KAZAKİSTAN KAŞIKÇI KRİZİNDE ARABULUCULUK YAPABİLİR'

Öte yandan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in, Suudi Kralı Selman ile Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı ülkeye davet ettiği açıklandı. Reuters haber ajansı, Nazarbayev’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yakın ilişkileri olduğuna dikkat çekip, Kazakistan’ın Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki Cemal Kaşıkçı krizinde arabuluculuk yapabileceği yorumunda bulundu.

Nazarbayev, Türkiye’nin 2015’te Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi sonrasında da iki ülke arasında arabuluculuk yapmıştı.

Kazak liderin Suudi Kralı ile Kaşıkçı cinayeti nedeniyle gözlerin çevrildiği Prens Muhammed’i, bir başka Suudi kraliyet üyesi ile görüşmesinde davet ettiği belirtiliyor. Kral ile prensin daveti kabul edip etmediği henüz bilinmiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstismar sanığı: Ailesinin yanına göndermesem burada olmayacaktım

SONRAKİ HABER

Nijerya'da Boko Haram saldırısı: 8 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa