01 Kasım 2018 11:36

Gazeteci Ece Sevim Öztürk tahliye edilmedi

Sosyal medya paylaşımları ve çektiği belgesel suçlama konusu yapılan Gazeteci Ece Sevim Öztürk hakim karşısına çıktı. Öztürk tahliye edilmedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Gazeteci Ece Sevim Öztürk’ün “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “Örgüt propagandası” suçlamalarıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Öztürk tahliye edilmedi.

Twitter hesabından paylaştığı 6 tweeti ve “Deniz Kuvvetlerinin En Karanlık Günü: 15 Temmuz” belgeseli suçlama konusu yapılan gazeteci Ece Sevim Öztürk, tutuklandıktan 5 ay sonra hakim karşısına çıktı. “24 Haziran genel seçimleri öncesinde kaos yaratmayı amaçladığı” iddiasıyla, “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “Örgüt propagandası” suçlamalarından yargılanan Öztürk’ün ilk duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada sanık gazeteci Ece Sevim Öztürk ve avukatları hazır bulundu. CHP Milletvekilleri Gamze İlgezdi, Turan Karakaş, Tanju Özcan ve Mahmut Tanal ile Hollanda Konsolosunun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi Öztürk’ün duruşmasını izledi.

‘İTİBARSIZLAŞTIRMA DEĞİL, EKSİKLİK GİDERİLSİN İSTEDİM’

Öztürk, iddianameye ilişkin beyanlarına geçmeden önce, araştırmacı gazeteci olduğunu ve yaptığı haberlerden ötürü 5 aydır tutuklu olduğunu söyledi. Bakırköy Cezaevinde kalan Öztürk hücrede tutulduğunu belirterek, “Bu kadar çok insanı uzun zamandır görmüyorum. O sebeple biraz şaşkınım.” dedi.

Haberleri, attığı tweetler, belgeseli, katıldığı televizyon programları suçlama konusu yapılan Öztürk, “24 Haziran öncesi kaos çıkarmakla suçlanıyorum. 1 buçuk yıldır 15 Temmuz’un karanlıkta kalan yanlarını araştırıyor ve kitap hazırlığı yapıyordum. Marmaris Dosyasına ilişkin yazdığım kısım ile özellikle suçlanıyorum. Cumhurbaşkanına suikast davasında mahkemenin önüne gitmeyen deliller olduğunu yazdım. Söz konusu Marmaris haberlerimde, Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bir ekibin daha olduğunu söyledim. Amacım mahkemeyi itibarsızlaştırmak değil eksikliğin giderilmesini istemekti.” diye konuştu.

Öztürk, Marmaris haberlerinde sonra Dalaman’da kapatılan dosyanın 5 kişi yönünden yeniden açıldığını hatırlatarak, “Basın dördüncü güçtür ve bu haberler bunu sağladı.” dedi. Öztürk, Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunan ekibin başındaki Gökhan Şahin Sönmezateş’i haklı ve masum göstermeye çalıştığı iddialarına ilişkin,  “Gökhan Şahin Sönmezateş’i niye haklı göstereyim adam oraya 3 helikopterle gezmeye gitmedi ya? Ben o yargılansın ama bir ekip daha var diyorum” ifadelerini kullandı. 6 tweeti üye olmamakla birlikte yardım kapsamına alınan, belgeseli ile 24 Haziran öncesi kaos çıkarmakla suçlanan Öztürk, “Genelkurmay Başkanı tutuklandığında çıkmayan kaos benim tweetimle mi çıkacak?​” diye sordu.

‘GERÇEK BELGELERLE BELGESEL ÇEKMEK SUÇ MU’

Mahkeme başkanı Akın Gürlek araya girerek Öztürk’e, “Bu bilgileri nasıl elde ediyorsunuz?​” sorusunu yöneltti. Öztürk, “Twitter’da Donanma davasıyla ilgili avukat bana ulaşabilir mi diyorum, dönüş oluyor; iddianameye bakıyorum, sanıklar tutukluysa mektup yazıyorum, bilgi alıyorum. Siz yargılıyorsunuz biz araştırıyoruz çoğu zaman araştırmalarımız yargı konusu olmuştur Marmaris Dalaman’da olduğu gibi” yanıtını verdi. Tweetlerinin kanaatini belirttiğini ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulayan Öztürk şöyle devam etti: “Belgeseli Donanma davasının ve Deniz Kuvvetleri davasının ek klasöründen hazırladım. Belgeler gerçek ve resmi. Resmi belgelere dayandırıp haber yapmak, belgesel çekmek suç mu? Ben bunları hazırlamaya başladığımda Bahçeli seçim çağrısı bile yapmamıştı. Nasıl seçim öncesi kaos hazırlığı yapmış olabilirim?​”

‘HABERLERİM SUÇ MAKSATLI DEĞİLDİ’

Mahkeme başkanı Gürlek, Öztürk’e, “Bu dava dosyalarını okuyup yazmak gazetecilik merakından mı kaynaklanıyor?​” diye sordu. Mahkeme başkanının sorusunu ‘evet’ diye cevaplayan Öztürk şöyle devam etti: “Sayısız davada yargılandım, hepsinden beraat ettim. Namusuyla onuruyla işini kovalayan bir gazeteciyi terör örgütü propagandası ile suçlamak akla aykırı. Söylenen hiçbir suçu işlemedim ama her haberi ve tweeti kabul ediyorum. Hiçbiri suç maksatlı değildi.”

‘MAHKEME BAŞKANINDAN GAZETECİLİK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN SORULAR

Mahkeme başkanı Gürlek, “Gökhan Şahin Sönmezateş’e mektup yazdınız mı?​” diye sordu. Öztürk de, “Marmaris soruşturmasını araştırırken Sönmezateş’in ifadesini gördüm. İfadesinde ‘Darbe için gittim, gittiğimde Çiğli’de beni birileri bekletti’ demişti. Ben de mektup yazdım ve bekleten ekibin kim olduğunu sordum” yanıtını verdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Gürlek, “Sönmezateş zaten yargılanıyor, hakimler gerekeni yapıyor. Siz gazetecisiniz, neden aktif yargılama olurken mektup yazıyorsunuz? Mahkemede hakime söylemek yerine niye size söylesin” diye sordu. Öztürk, “Şansımı denedim” diye yanıtladı. Mahkeme başkanının soruları üzerine Öztürk, “Çok sevindim dosyayı biliyorsunuz. Bu konuda endişeliydim” dedi. 

‘YARGI, YASALARI UYGULAMADA İSTEKSİZ’

Öztürk’ün avukatı Efkan Bolaç, yargılamayı “utanç verici” olarak yorumladı. Bolaç, “Müvekkilimin tek hatası fazla merak. Bu hatanın cezalandırılması doğru değil. Türkiye’de yargı, yasaları uygulamada isteksiz. İddianamenin içinde suç yok, suçsuzluğunu ispatla diyorlar müvekkile resmen” diyerek beraat kararı verilmesini ve tahliyesini talep etti.

Öztürk’ün avukatlarından Muazzez Görkem Büyükgövez de mahkemeye, müvekkilinin KRT Tv’de katıldığı programın görüntülerini sundu. Görüntüler salonda izletildi. Söz konusu görüntülerde Öztürk’ün, “15 Temmuz kurgu değil gerçek bir darbe girişimidir. Gerçek bir darbe değildir diyenler karanlık amaçlara hizmet etmektedir” dediği duyuldu. Bunun üzerine Büyükgövez, “Görüntü ile iddianame temelden çöktü” diyerek müvekkilinin beraatini istedi.

DURUŞMA 11 ARALIK’A ERTELENDİ

Savunmaların ardından mütalaa veren savcı, kuvvetli suç ve kaçma şüphesini göz önünde bulundurularak Öztürk’ün tutukluluk halinin devamını talep etti. Müzakere için 20 dakika ara veren mahkeme, Öztürk’ün tutukluluk halinin devamına karar verdi. Esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 11 Aralık saat 15.00’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Ece Sevim Öztürk, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hazırladığı “Deniz Kuvvetlerinin En Karanlık Günü: 15 Temmuz” belgeselini sosyal medya hesaplarından paylaştıktan sonra 8 Haziran’da gözaltına alındı. 14 gün gözaltında tutulan Öztürk, 20 Haziran’da “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklanarak Bakırköy Cezaevine gönderildi. Öztürk hakkındaki iddianame 6 Ağustos’ta hazırlandı. 7 sayfadan ibaret iddianamede Öztürk’ün, “gazetecilik adı altında darbe girişimi ve yargılamalarla ilgili paylaşımda bulunarak, örgüt ve darbeciler lehine algı oluşturduğu” iddia edildi.

İddianamede, “FETÖ/PDY’nin yargılama süreçleriyle ve darbe girişimiyle ilgili örgüt lehine algı oluşturup, toplumda oluşturulacak kargaşa ortamında yeniden toparlanma hedefine hizmet eder şekilde FETÖ iddiasıyla yargılananların aslında masum oldukları yalanını işleyerek darbe girişimi ve FETÖ ile ilgili yargılamaları ve darbe karşıtı komutanları itibarsızlaştırmayı amaçladığı, paylaşımlarında sözde belgeseldeki gibi gibi darbe girişiminin bir ‘kurgu’ olduğu algısının yansıtılmaya çalışıldığı” iddia edildi.

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Altan’dan Yargıtay'a temyiz başvurusu

SONRAKİ HABER

İstismar sanığı: Ailesinin yanına göndermesem burada olmayacaktım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...