23 Ekim 2018 08:54

BTS, Çorlu tren kazasına yeni bilirkişi istedi

BTS, Çorlu tren kazasındaki bazı bilirkişilerin yıllarca kuruma danışmanlık hizmeti verdiğine ve yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Mehmet Yirun/DHA

Paylaş

BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Çorlu'da meydana gelen tren kazasının ardından rapor hazırlayan bazı bilirkişilerin yıllarca kuruma danışmanlık hizmeti verdiğine dikkat çekerek, yeni bilirkişi heyetinin oluşturulmasını istedi.

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Çorlu tren kazasında Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından oluşturulan bilirkişi heyetindeki İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin ve İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr Sıddık Binboğa Yarman'ın TCDD ile ilişkisi olduğuna dikkat çekti. BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, heyetin hazırladığı raporun esas alınamayacağını belirtilerek, “Bilimsel ve objektif olmaktan uzak, kurumu aklamaya yönelik bilirkişi raporu ile birisi sendikamız üyesi 4 alt düzey personelin linçe maruz bırakılması kabul edilemez” dedi.

'PAMUKOVA KAZASINDA DA AKLAMIŞLARDI'

Bilirkişi heyetinde yer alan Prof. Dr. Mustafa Karaşahin'in bugüne kadar Ulaştırma Bakanlığı danışmanlığı, Yüksek Hızlı Tren İşletmesi danışmanlığı, Marmaray Projesi danışmanlığı ve Demiryolu Düzenleme Komitesi Başkanlığı gibi TCDD'de birçok görev aldığını kaydeden Bektaş,  Karaşahin'in 2005 yılından bu yana TCDD ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile iş ilişkisi olduğunu söyledi. Bektaş, “Pamukova tren kazasında da TCDD yönetimini aklayan raporlarda imzası bulunmaktadır” dedi. Yine heyette yer alan Prof. Dr. Sıddık Binboğa Yarman'ın ise Ray-Der (Raylı Ulaştırma Sistemleri ve Sanayicileri Derneği) genel sekreteri olduğunu ve Pamukova tren kazasında TCDD yönetimini aklayan raporlarda imzasının bulunduğunun altını çizen Bektaş, “TCDD ile ilişkileri sabit Karaşahin ve Yarman’nın içinde bulunduğu heyetin hazırladığı bilirkişi raporu kabul edilemez” dedi.

'YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULSUN'

Kazada TCDD’nin kurumsal olarak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bektaş, “TCDD ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile her hangi bir ilgisi, irtibatı, iltisakı ve bağı olmayan, üniversitelerin ilgili kürsülerinden yeni bir bilirkişi heyetinin belirlenmesi ve bu yeni bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapora göre soruşturmanın yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. Kazaya siyasi müdahalelerin ve ihmallerin sebep olduğunu ifade eden Bektaş, kazanın nedeninin liyakatsız atamalar, yandaş müteahhitlere iş vermeler, demiryolu taşımacılığının trafik emniyetini sağlayacak bilimsel ve çağdaş yatırımların ve projelerin gerçekleştirilmemesi olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeni Akit'in Baykal'ın 'Şok Diyaloglar'ı haberi basın özgürlüğü değil

SONRAKİ HABER

Kriz onlara yok, biz iliklerimize kadar hissediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...