22 Ekim 2018 10:32

Kayseri'de alternatif kitap standı: İşçiler daha çok kitap okusun diye

Kayseri'de muhalif yayınevlerinin kitap fuarına alınmaması nedeniyle açılan alternatif standa işçiler yoğun ilgi gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yakup ASLANDOĞAN
Kayseri

Geçtiğimiz hafta boyunca Kayseri Büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenen kitap fuarı tartışmalarla sona erdi. Cumhurbaşkanının açılışını yaptığı fuara neredeyse tüm muhalif yayınevlerinin alınmamış olması tartışmaların ana konusuydu. Bazı yayınevleri ise geçen yıl İhsan Eliaçık’a yapılan saldırı nedeniyle fuara katılmayarak tepkilerini göstermişti. Yayınevlerinin bir kısmı da bu duruma tepkilerini “alternatif stant” açarak gösterdi ve Kayseri’de farklı yayınlara ulaşmak için olanak yaratmış oldular. Geçtiğimiz hafta sonu iki gün açık kalan alternatif standa hafta sonu da sanayi işçileri ziyaret gerçekleştirdi.

İŞÇİLER ZİYARET ETTİ

Kor Kitap, İletişim Yayınları, Tekin Yayınevi kitapları, Eğitim Sen Kayseri şubesinin binasında sergilendi. Birçok kesimden genç kadın emekçi, üniversite öğrencisi, öğretmen standı ziyaret ederek “dayanışma güçlendirir” dedi. Son gün de organize sanayiden birçok işçi stantları ziyaret ederek destek verdiler hem de kitap aldılar. Özellikle işçilerin standa gelmesinin önemli olduğunu söyleyen Mahmut adlı metal işçisi; “Bizlerin teşvik edilmesi ve okumamız çok önemli. Zor şartlarda kriz içindeyken okuyamıyoruz demeden patronlara inat okumalıyız. O nedenle bize ulaşan yayınevlerine işçi yayıncılığı yapanlara ayrıca teşekkür ederiz” dedi.

‘YER VERMEYENLERİ KINIYORUM’

Cebindeki son parayla kitaplar alan bir tekstil işçisi de “Kitap fuarını organize eden ve bu yayınevlerine yer vermeyenleri kınıyorum” diyerek tepkisini dile getirdi. Bu fuarlar aslında iyi oluyor diyen bir metal işçisi de “Ama ne tür kitap okumalıyız nasıl başlamalıyız konularında bile gerideyiz. O kadar az okuyoruz çünkü. Ama bu tür yayınevleri sayesinde mücadele içinde olan bizlerin de okumaya yönelmesi iyi oluyor, teşekkür ederim” diyerek duygularını aktardı.

STANT GÖNÜLLÜLERİ MEMNUN

Alternatif kitap standında gönüllü çalışanlar memnun. Liseli Burak da “Bu yılki kitap fuarında olamayan ilerici yayınevleri olarak alternatif kitap standı açılması çok olumlu oldu. İlgi yoğundu. Özellikle öğrenciler romanlara büyük bir ilgi gösterdi” dedi.

Kor Kitap standında gönüllü çalışan ve kendisi de bir işçi olan Umut da; “Uygur Orhan’ın söyleşisi ile açılan stantta “Siyasi parti temsilcileri ve sendikaların yanı sıra en çok ilgiyi işçilerden gördük. Kayseri’nin farklı fabrikalarından gelen işçilerle sohbet ederek çay içmemiz bile samimiyetimizin bir göstergesiydi bence. Belediyenin düzenlediği kitap fuarında ulaşamadıkları kitaplara burada ulaştılar. ‘Fırtına Kuşları’ kitabını önerdiğimiz işçiler, ‘Demek bundan yüz yıl önce de aynı sorunlar varmış’ diyerek kitabı aldılar. Burada karşılaştığımız tanıştığımız bir çok kişi bizlere iyi dileklerini sundu. Tabii bu da bizleri mutlu etti. Gelecek dönemlerde daha kapsamlı ve güçlü etkinlikler için de kararlar almış olduk” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

​​​​​​​Barış Akademisyenlerinden Altıntaş’a 1 yıl 3 ay hapis

SONRAKİ HABER

İHD'den ajanlaştırma tehdidine karşı açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...