22 Ekim 2018 08:48

Kaz Dağı'nda RES'lere karşı etkinlikler devam ediyor

Kaz Dağlarına yapılmak istenen RES'lere karşı yöre halkı Edremit'te panel düzenlendi, Eybek zirvesine yürüyüş yaptı.

Fotoğraf: Edremit Çevre Platformu

Paylaş

Özer AKDEMİR

Balıkesir Havran ilçesi Eybek Dağına yapılmak istenen 75 adet RES tribününe yönelik yöre halkının tepkileri sürüyor. Kazdağı Milli Parkı ve Kazdağı Göknarı Tabiat Koruma Alanı sınırında yer alan RES'lere karşı hafta sonu çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. 

Etkinliklerden ilki Edremit Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panel oldu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen “Rüzgar Enerji Santralleri Ne Kadar Masum?​” başlıklı panele konuşmacı olarak EGEÇEP Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Karaburun Kent Konseyinden Hüsnü Dilli ve Orman Mühendisi Hasan Basri Avcı katıldı.

EDREMİT'TE RES KARŞITI PANEL

Panelin açılışında geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren RES mücadelesinin simge isimlerinden Karaburdun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra'yı anan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan panelin açılışında Eybek Dağında yapılmak istenen RES'lerle ilgili ÇED raporundan derlediği bilgileri sundu.

Doğan, Türkiye'de üretilen ve tüketilen enerji miktarı ile ilgili resmi verileri de aktararak, enerji üretim fazlasının olduğu bir ortamda hükümetin şirketlere kar aktarabilmek için doğa talanına yol açan enerji projelerine hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

RES'lerin canlı yaşamı ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Ali Osman Karababa, RES'lerin yol açtığı ses kirliliğinin insanlar ve diğer canlılar üzerinde fiziksel ve psikolojik birçok olumsuz etkilerini olduğunu aktardı. RES'lerin yerleşim yerlerine yakın olmaması gerektiğini ifade den Karababa, insan kulağının duyma eşiğinin altındaki ‘infrasound’ adlı frenkansın yol açtığı sorunlara dikkat çekti. Karababa, RES'lerin çevresel etkilerine de değinerek özellikle ağaç kesimlerinin altını çizdi.

'RES'LERİN TÜM CANLILARA ZARARI VAR'

Orman Mühendisi Hasan Basri Avcı ise konuşmasında, RES'lerin kuşlar, arılar, yarasalar ve diğer canlılar üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Eybek dağında kurulmak istenen RES'lerin kuş göç yollarında olduğunu ifade eden Avcı, RES'ler için yok edilen ormanların da hem ekonomik hem de ekolojik yenden bölgeye zarar vereceğini belirtti.

KARABURUN DENEYİMLERİ

Yıllardır RES'lere karşı mücadele eden Karaburun Kent Konseyi’nden Hüsnü Dilli de Karaburun'da  yürütülen hukuki ve fiili RES mücadeleleri hakkında bililer verdi. Dilli, Eybek dağına kurulacağı söylenen 75 direğin sayısının ileride kuvvetli bir olasılıkla artacağı uyarısında bulundu.

Panel sonunda konuşan vatandaşlar ve köy muhtarları RES'leri istemediklerini dile getirdi. Daha önce Bergama'ya yapılmak istenen RES'lerin Bergamalıların kararlı tepkileri sonrası Burhaniye'ye kaydırıldığını anlatan bir katılımcı ise yerel yönetimin mücadeleye yaklaşımının önemi ve halkın mücadeleye kitlesel katılımının altını çizdi. Konuşmalarda, JES şirketini topraklarına sokmayan Tire Başköylülerin mücadelesi ve özellikle kadınların direnişteki rolü de dile getirildi.

Panelin ardından katılımcılar RES projelerine yakın olan Hacı Arslanlar Köyü’ ne (Mahallesine) ve ardından Yaşyer Köyü’ ne giderek köylülerle konuştular.

RES ALANINA YÜRÜDÜLER

Öte yandan Edremit Çevre Platformu (EEDÇEP) ve doğa sporları yapan dernekler Pazar günü  Eybek Dağı’nda RES yapılmak istenen bölgeye yürüdüler. Farklı rotalardan Eybek zirvesine yapılan yürüyüşte RES projesinin yörede yaratacağı tahribatın alanını gözlemlediler.

RES PROJESİNİN TEKNİK VERİLERİ

Polat Enerji Sanayi A.Ş. tarafından Duygu RES adıyla yapımını planlanan RES projesi toplam 150,1 MWe kurulu güce sahip olacak. Proje kapsamında dikilmesi planlanan 75 RES tribününden yılda azami 524.630.000 kWh elektrik üretilecek. RES'lerden 2'si Çanakkale, diğerleri ise Balıkesir il sınırları içerisinde yapılacak. 9 ay da bitirilmesi planlanan RES'lerin ön lisans sahası toplam 13.836 ha'lık bir alanı kapsıyor. Bir tribünün kapladığı alan ise yaklaşık 1.520 metrekare iken proje kapsamında 3.249 metrekare alanı kaplayacak bir de şalt sahası yapılacak. 

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli'den Erdoğan'a 'af' çıkışı: Siyasi ahlak ve basirete sığmaz

SONRAKİ HABER

Çepeçevre Yaşam | Başköylülerin JES’e karşı zafer şenliği (2. Bölüm)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...