18 Ekim 2018 08:54

İzmir’deki raylı ulaşım aracı İZBAN'da bir kez daha greve doğru

İzmir’in kent içi raylı ulaşım aracı İZBAN’da çalışanlara enflasyon altı zam yapıldı. Uzlaşma olmadı, grev yolu göründü. 

Fotğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Demiryol İş ile İZBAN arasındaki son toplu sözleşme görüşmelerinde de enflasyon altı zam oranı verilince bir kez daha anlaşma sağlanamadı. Arabulucu süreci de sonlanırken önümüzdeki günlerde grev süreci başlatılacak.  

İzmir'de kent içi ulaşımın ana hatlarından olan TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak şirketi İZBAN AŞ ile Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında süren toplu sözleme görüşmeleri yine sonuçsuz kaldı. Dün yapılan oturumda bir kez daha taraflar anlaşamadı.

İZBAN'da, makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olmak üzere toplamda 342 işçiyi yakından ilgilendiren TİS görüşmelerinde şimdiye kadar 63 maddelik taslağın işçiler açısından önemli olan 24 maddesinde uzlaşıya varılamadı. Demiryol İş Sendikası'nın yüzde 27'lık zam talebine karşı İZBAN bürokratları ise ilk yıl için enflasyonun altında 12-16 arasında, ikinci yıl ise enflasyon oranında önerisinde bulundular.

SÜRÜŞ VE VARİYA TAZMİNATI

Sendika 112 günlük ikramiye talep ederken İZBAN bürokratları 85 günlük ikramiyeyi ilk yıl için 90 ikinci yıl için 95 gün ikramiye önerdiler. Sosyal haklar için yüzde 34 önerisi geldi. Sendika ayrıca sürüş ve vardiya tazminatları da talep ediyor ama bu talep de kabul görmedi. Sendika uyuşmazlık tutanağını aldıktan sonra 6 gün içinde grev kararını alarak 60 günlük grev sürecini başlatacak.

'ENFLASYONA YENİK DÜŞMEMİZ DEMEK'

Evrensel'e açıklamada İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz bu oranlara imza atmalarının beklenmemesini istedi. "Son zammı aldığımızdan bu yana enflasyondan kaynaklı yaklaşık 9'luk maaş kaybımız var. Bu teklif enflasyon karşısında yenik düşmemiz demektir. Bu zam teklifi ile birlikte en düşük işçi maaşı ikramiyeler dahil 2 bin 300 civarında olacak. İstediğimiz zam, ikramiye ve tazminat taleplerimizi almadan masada bitme ihtimali yok. Biz İzmirliye herhangi bir sorun yaşatmak derdinde değiliz ama ekmeğimizi büyütmek için de herhangi bir mücadeleden kaçacak durumda değiliz. Görünen o ki sıkıntılı bir süreç önümüzde duruyor. Biz diğer belediye ve kamu kurumlarındaki olan şartlara yakın bir talebimiz var" dedi.

GÜNDE 500 BİN İNSAN TAŞINIYOR

İZBAN çalışanları, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında, ülkenin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sisteminde hizmet üretiyor. Torbalı-Selçuk hattının açılması ile 40 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN'da günde 500 bin civarında insan taşınıyor. Bir önceki TİS görüşmelerinde de yüzde 11'lik zam teklifi üzerine anlaşma sağlanamamış ve sendika 8 Kasım 2016'da greve çıkmıştı. 8 günlük grev sonucunda işçilerin talepleri kademeli olarak kabul edildi. 

ÖNCEKİ HABER

Siyanüre karşı çıkan Fatsalılara AYM'den sevindiren karar

SONRAKİ HABER

Trump: Kaşıkçı ölmüşe benziyor, sonuçları ağır olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...