17 Ekim 2018 13:32

Uluslararası sendikalar: 3. havalimanı işçileri serbest bırakılsın

Uluslararası Sendikalar, tutuklanan 3. havalimanı işçilerinin serbest bırakılmasını ve işten atılanların geri alınmasını talep etti.

Fotoğraf: Havalimanı işçileri

Paylaş

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve UNI Global Sendikası yayımladıkları mektup ve açıklamalarla, kötü çalışma koşullarına isyan ettikleri için tutuklanan 3. havalimanı işçilerinin serbest bırakılmasını istedi.

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow mektubunda, “Bugün yaklaşık 500 polis ve askeri görevli şantiyede bulunuyor ve işçileri sürekli gözetim altında tutuyor. İşçiler kendilerini esir gibi hissediyor. Ölümlü kazaların sayısı utanç vericidir. Sağlık ve güvenlik standartlarının yetersizliğinde hükümetinizin sorumluluğu vardır. Şantiyedeki çalışma koşulları ve çalışma ilişkileri kabul edilemez durumdadır ve çağdaş kölelik düzeyindedir. Protestolara yönelik baskılar ve sendikacıların tutuklanması temel hak ve özgürlüklerin ciddi şekilde ihlal edildiğini göstermektedir. Buna ek olarak proje çalışma süresi, mesleki sağlık ve güvenlik konulu çok sayıda uluslararası standartı ihlal etmektedir. Hükümetinizi tutuklu sendikacıları derhal serbest bırakmaya ve haklarında açılmış davaları düşürmeye çağırıyoruz. İşten atılan işçiler geri alınmalı ve şantiyedeki gözetimlere son verilmeli” dedi.

‘İŞÇİLERİ VE SENDİKALARI DESTEKLİYORUZ’

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini de açıklamasında şunları söyledi: “Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) olarak İstanbul’un yeni havalimanındaki inşaat işçilerinin koşullarını iyileştirmeye çalışan sendikaları destekliyoruz. Yaşanan sorunlar polis aracılığıyla çözülemez; çözüm yolu sendikaların, işverenlerin ve hükümetin katılacağı müzakerelerdir. Havalimanında şimdiye kadar 37 ölüme ve çok sayıda yaralanmaya neden olan ciddi kazalar yaşandı. Sorunların başka bir boyutu ise taşeronlaşmadır. Her 10 işçiden 8’i taşerondur ve 250’den fazla alt işveren tarafından istihdam edilmektedir. Başta DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut olmak üzere tutuklu bütün işçiler derhal serbest bırakılmalıdır. İşçilerin şikayetleri ve endişeleri dikkatle ele alınmalıdır. Uzun vadede, havalimanı işçileri dahil olmak üzere, bütün taşeron işçilerin insanca çalışma, insanca ücret ve diğer insan hakları güvence altına alınmalıdır.”

ÇÖZÜM İÇİN MASAYA OTURUN

Dünya çapında 150 ülkede 20 milyon üyesi olan UNI Global Sendikası Genel Sekreteri Christy Hoffman da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 3. havalimanı projesi İGA CEO’su Kadri Samsunlu’ya iki ayrı mektup yazarak 3. havalimanında çalışan işçiler ile DİSK Dev-Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut’un tutukluluklarının son bulmasını istedi.

CEO Samsunlu’ya yazdığı mektupta yaşanan iş cinayetlerinden CEO Samsunlu ve şirketi sorumlu tutuklarını belirten Hoffman, şirketin işçilere yönelik tüm suç duyurularını geri çekmeye, işten atılan işçileri işe geri almaya ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmaya ve özellikle güvencesiz çalışmak istemeyen işçilere saldırmamaya ve sendikalarla pazarlık masasına çözüm için oturmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı mektubunda ise  “Hükümetinizi tutuklu sendikacıları derhal serbest bırakmaya ve haklarında açılmış davaları düşürmeye çağırıyoruz. İşten atılan işçiler geri alınmalı ve şantiyedeki gözetimlere son verilmeli” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Selendi ilçe yönetimi görevlerinden istifa etti

SONRAKİ HABER

Binin üzerinde konkordato: Mağdur yine işçiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...