17 Ekim 2018 07:56

Macaristan toplumsal cinsiyetle ilgili akademik çalışmaları yasakladı

Macaristan’da sağcı Orban hükümeti, üniversitelerde toplumsal cinsiyetle ilgili akademik çalışmaları yasakladı.

Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA

Paylaş

Macaristan Başbakanı Viktor Orban imzalı bir kararname ile üniversitelerde toplumsal cinsiyetle ilgili akademik çalışmalar yasaklandı. Euronews’un haberine göre, Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe giren kararname, üniversitelerde cinsiyet ile ilgili akademik çalışmalar yapılmasını yasaklıyor.

Kararname ayrıca halihazırda bu alanlarda doktora, master ya da lisans eğitimi alan öğrenciler mezun oluncaya kadar eğitimlerine devam etmesini ancak yeni öğrenci alımı yasaklanıyor. Bu bölümlere mali destek de sağlanmayacak.

‘AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞÜN İHLALİ’

Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros tarafından finanse edilen Orta Avrupa Üniversitesi’nden (CEU) yapılan açıklamada, “Karar, akademik özgürlüğe ve üniversitelerin özerkliğine yönelik büyük bir ihlaldir” denildi.

Ülkede cinsiyet eşitliğiyle ilgili programlara kendi bünyesinde yer veren iki üniversiteden biri olan CEU’nin açıklamasında ayrıca, “Programın kaldırılması Macar akademik toplumuna ve demokrat düşünceli kamu politikası adına önemli bir kayıp” ifadeleri yer aldı.

ÇALIŞMA YAPANLAR HEDEF GÖSTERİLMİŞTİ

Akademik çevrelerce sert ifadelerle eleştirilen karar, sağcı Orban hükümetinin hem siyasi muhaliflerine hem üniversitelerin akademik bağımsızlığına karşı saldırı olarak görülüyor.

Başbakan Orban, izlediği sert politikalar ve popülist söylemlerle AB içerisindeki göçmen karşıtlarının desteğini arkasına almış durumda.

Haziran ayında Orban’ın yakın arkadaşlarından birinin sahibi olduğu bir dergi, Macar Bilimler Akademisi’ndeki “eşcinsel hakları ve toplumsal cinsiyet bilimi” üzerine çalışmalar yapan araştırmacıların listesini yayınlamış ve bu kişileri dolaylı olarak hedef göstermişti.

Yine Orban’ın yardımcısı Zsolt Semjen, daha sonra yaptığı açıklamada, “Toplumsal cinsiyet çalışmalarının üniversitelerde bir işi yok. Çünkü bu bir bilim dalı değil bir ideoloji” şeklinde konuşmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Başarır, alıkonulan ÖDP'lileri bakana sordu

SONRAKİ HABER

BM’den Filistin’e ‘üye ülke gibi hareket etme’ hakkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...