16.10.2018 20:14

Gazeteci Uğur Yılmaz tahliye edilmedi

Gizli tanık ifadesiyle 16 aydır tutuklu olan gazeteci Uğur Yılmaz'ın ilk duruşması görüldü, Yılmaz tahliye edilmedi.

Gazeteci Uğur Yılmaz tahliye edilmedi Fotoğraf: Pixabay

Deniz TEKİN
Bitlis

Gazetecilik faaliyetleri suçlama konusu yapılarak tutuklanan gazeteci Uğur Yılmaz yaklaşık 16 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Yılmaz,  savunmasında “iddianamede suçlama konusu yapılan 14 basın açıklaması ve yürüyüşe bakıldığında boynumda fotograf makinesi, elimde kamera ve cebimde de çalıştığım belediyenin basın kartı vardı. Orada gazeticilik yaptım” dedi. Mahkeme, Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bitlis Belediyesi Basın Biriminde çalıştığı dönemde, haber takibini yaptığı basın açıklamaları ve yürüyüşlere katılmak, sosyal medya hesaplarında paylaşımlarda bulunmak ve aleyindeki tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek 17 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanarak hakkında “örgüt üyesi olmak” ve 2 defa “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 9,5 yıldan 25 yıla kadar hapsi istenen tutuklu gazeteci Uğur Yılmaz yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya,  Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlik Cezaevi’nde tutuklu olan  gazeteci  Uğur Yılmaz  Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nde (SEGBİS) üzerinden katıldı. Duruşmaya, Medya ve Hukuk Çalışma Derneği (MLSA) avukatlarından ve Yılmaz’ın avukatı Zelal Pelin Doğan ile birlikte 2 avukat daha katıldı. Duruşmaya, Yılmaz’ın ailesi de izleyici olarak katıldı. 

MAHKEME BAŞKANI: HANGİ FOTOĞRAFLARI ÇEKTİN?

Mahkeme Başkanın  mesleğinin ne olduğunu şeklindeki sorusuna Yılmaz “Benim mesleğim gazeteciliktir.  Ben Bitlis Belediyesine bünyesinde gazetecilik yaptım. 2013 yılından Bitlis Belediyesi’nden ihraç edildiğim 2017 yılına kadar bu mesleği yaptım.  Hakkımda iddiaları ve aleyhimdeki tanık ifadelerini kabul etmiyorum.  Bunlar gerçekdışıdır. Ben herhangi bir örgüte üye değilim ve herhangi bir yardımda bulunmadım. Ben gazetecilik yaptığım sürede herhangi bir örgüt üyesiyle görüşmedim” dedi. Bu sırada araya giren mahkeme başkanı Yılmaz’a PKK üyelerinin defnedildiği  Ölek Mezarlığına gidip gitmediğini sordu.  Yılmaz, ise Bitlis Belediyesi’nin basın çalışanı olduğu için cenaze defni için mezarlığna giden belediye eş başkanlarını takip etmek, fotograf ve görüntülerini çekmek amacıyla mezarlığa gittiğini söyledi.  Mahkeme başkanının “Orada hangi fotografları çektin? Belediye başkanları mezarlıkta ne yapıyordu ?” şeklindeki sorularına Yılmaz,  “Orada cenaze defnine katıldılar. Ben de gazeteci olmam nedeniyle fotograflarını çektim” cevabını verdi.

MLSA avukatlarından Zelal Pelin Doğan Doğan ise, 1 yıldan uzun süre tutuklu olan müvekkilinin ifadesinin SEGBİS üzerinden alınmasının yüzyüzelik ve adil yargılanma ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekti.  Müvekkilinin gazetecilik mesleğinin gereği olarak takip ettiği basın açıklamaları ve yürüyüşler nedeniyle yargılandığını hatırlatan Doğan,  iddianamede Yılmaz’a yöneltilen suçlamaların tamamının Yılmaz’ın gazetecilik faaliyetleri olduğunu ancak iddianamede Yılmaz’ın gazetecilik faaliyetinde bulunduğuna değinilmediğini vurguladı. 

Savunmaların ardından ara kararına açıklayan mahkeme heyeti, ifadesi alınmayan gizli tanığın ifadesinin alınması, Yılmaz’ın 7 Şubat 2014 tarihinde  yapılan basın açıklamasında pankart tututup tutulmadığının tespit edilmesi için fotograflarının çekilerek  bu rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesine gönderilmesine karar verdi.  Mahkeme, suçun vasfı mahiyeti, mevcut delil durumu, adli kontrol tebbirlerinin yetersiz kalacağını ileri sürerek, Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için davayı 11 Aralık’a erteledi.

02.02.2026 13:37

Batman Petrolspor taraftarına Adana’da saldırı: Stada zırhlı araçlarla giriş yapıldı

Batman Petrolspor taraftarları, Adana 01 FK deplasmanında ırkçı saldırılara maruz kaldı. Maç öncesi ve sonrası yaşanan olaylar tepki çekerken kulüp suç duyurusuna hazırlanıyor.

Batman Petrolspor taraftarına Adana’da saldırı: Stada zırhlı araçlarla giriş yapıldı Fotoğraf: Batman Petrolspor 
02.02.2026 11:10

Jet iddialarının ardından yeni kamu ihalesi: 'Koyu reisçiyim' diyen Demirci’ye AKP’li belediyeden 518 milyon TL’lik ihale

“İmamoğlu’nun jeti” iddialarıyla gündeme gelen Veysel Demirci’nin şirketleri, AKP’ye geçen Şehitkamil Belediyesinden 518 milyon TL’lik park ihalesi aldı. Demirci geçen hafta da bakanlıktan ihale kazanmıştı.

Jet iddialarının ardından yeni kamu ihalesi: “Koyu reisçiyim” diyen Demirci’ye AKP’li belediyeden 518 milyon TL’lik ihale

AKP’li iş insanı Veysel Demirci ile kardeşi Murat Demirci

02.02.2026 12:52

Anadolu Otoyolu için özelleştirme iddiası: Geçiş ücretleri yüzde 373 artabilir

CHP’li Yavuzyılmaz, İstanbul–Ankara güzergâhındaki Anadolu Otoyolu için fizibilite çalışması yapıldığını öne sürerek, özelleştirmeyle araç geçiş ücretlerinin özel sektör tarifelerine çekilebileceğini; yüzde 373’e varan zam yaşanabileceğini söyledi.

Anadolu Otoyolu için özelleştirme iddiası: Geçiş ücretleri yüzde 373 artabilir

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!