10 Ekim 2018 17:04
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2018 06:03

Sağlıkta şiddete karşı yasa için nöbet başladı

Hekimler, sağlıkta şiddete karşı yasa tasarısının bir an önce yasalaştırılması talebiyle 'Sağlıkta şiddete karşı yasa istiyoruz' nöbeti başlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla, sağlıkta şiddete karşı yasa tasarısının bir an önce yasalaştırılması talebiyle “Sağlıkta Şiddet Yasasını İstiyoruz” nöbeti başladı.

Tedavi ettiği hastası tarafından öldürülen ruh ve sinir hastalıkları uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ın ardından sağlıkta şiddete karşı eylemler devam ediyor. TTB’nin çağrısıyla Türkiye genelinde yapılan nöbetin İstanbul ayağı, Kadıköy Beşiktaş İskele Meydanı’nda başladı. İstanbul Tabip Odası’na bağlı hekimler, 10-17 Ekim tarihleri arasında, 18.00’dan 20.00’a kadar Kadıköy Beşiktaş İskele Meydanı'nda nöbeti sürdürecek. Nöbetin ilk gününde CHP, EMEP, ÖDP, KESK, DİSK ve TMMOB temsilcileri de hekimlere destek verdi.

‘SAĞLIKTA ŞİDDET YÖNETİM ZAAFIDIR’

Nöbetin ilk gününde 1966-1984 yılları arasında TTB Başkanı olan Dr. Erdal Atabek konuştu. Atabek, hayatını şiddet sonucu kaybeden sağlık çalışanlarının toplumun utancı olduğunu söyledi. “Sağlığını topluma kazandırmak için çalışan meslek insanlarının şiddete maruz kalması toplum değerlerinin inkar edilmesidir” diyen Atabek, sağlık hizmeti verenleri koruma görevinin devleti yönetenlerde olduğunu ifade etti. Atabek şöyle devam etti: Devleti yönetenler bizi koruma görevini yerine getirmezlerse biz kendimizi korumak zorunda kalırız. Biz bu hizmeti görmezsek bundan zarar görecek toplumdur. Biz kendimizi korumak zorunda kalırsak bu başka tür sorunlara yol açar. Sağlıkta şiddet bir utançtır, yetersizliktir ve yönetim zaafıdır. Tolum sağlığı bizim güvenle hizmet vermemize bağlıdır.

‘SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ŞİDDETİ ARTTIRDI’

Daha önce TTB Merkez Konsey Başkanlığı yapmış Gençay Gürsoy da sağlıkta şiddetin 2002 yılından itibaren “sağlıkta dönüşüm” ile başladığını söyledi. Gürsoy, “Sağlıkta dönüşüm adı altında yapılan özelleştirmeyle şiddet arttı. Bu tesadüf değil. Sağlığın meta gibi alınıp satıldığı dönemde hasta sahipleri zaman zaman garip akıl yürütmeler yapmaya başladı. Sağlıkta şiddet sorunu çözümünün sadece yasalar çıkararak halledilebileceğini düşünmüyorum. Sağlık metalaştırmadan dönmeli kamusallaştırılmalı” dedi.

‘HEKİMLİK ESKİDEN SAYGIN BİR MESLEKTİ’

TTB Emekli Hekimler Kolu Başkanı Erdinç Köksal da mesleğe 1958 yılında başladığını belirterek, “Mesleğe başladığımda hekimlik saygın bir meslekti. Şimdi tekme atılıyor, bıçak sallanıyor, tabancayla öldürülüyoruz. Aynı zamanda doktor olan Sağlık Bakanı bizim arkamızda durmalı” diye konuştu. Köksal’ın konuşmasının ardından hekimler yaşamını yitiren meslektaşları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.

‘ŞİDDETİ KÖRÜKLEYEN POLİTİKALARA SON VERİLSİN’

Açıklamayı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç okudu. Kılıç, sağlık hizmetinde hekimlere yönelen şiddetin toplumun sağlığını tehlikeye attığını kaydetti. Hastaların ve hasta yakınlarının sağlık kurumlarında karşılaştıkları eksiklik ve yetersizliklerin sorumlusunun hekimler olmadığını vurgulayan Kılıç, “Eksiklikler sağlık hizmetini bu şekilde planlayan, hastalar için yeterli teşhis ve tedavi ortamları yaratmayan, nitelikli sağlık hizmeti için çabalamayan, hastaları tüketici-müşteri, devlet hastanelerini işletme-şirket haline getiren politikalardan kaynaklanmaktadır” dedi. Kılıç, sağlık ortamında şiddeti körükleyen politikalara son verilmesi talebiyle TBMM’yi göreve çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)


ANTALYA’DA HEKİMLER ATTALOS MEYDANINDA NÖBETTE

Türk Tabipler Birliğinin aldığı merkezi karar gereği tüm illerde dün itibarıyla başlattığı "Nöbetteyiz" eylemine Antalya Tabip Odası da katıldı.

Antalya Tabip Odası Attalos meydanında 7 gün sürecek ‘’Sağlıkta şiddet yasasını istiyorum’’ temalı nöbet eylemlerinin ilkini başlattı. Eyleme çok sayıda kurum ve kuruluş destek verirken yapılan sessiz eylemde katılımcılar, hasta ve yakınları tarafından şiddete uğrayan, öldürülen meslektaşlarının resim ve posterlerini taşıdı. Eylem nöbetinin bir hafta süreceği bildirildi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Danıştay, Soylu’nun kapattığı dosyayı yeniden açtı

SONRAKİ HABER

Adana Tabip Odası Yöneticisi Ali İhsan Ökten'e keyfi yurt dışı yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa