10 Ekim 2018 14:12

Tutuklu Gazeteci İdris Sayılğan için AİHM başvurusu

Uluslararası gazeteci örgütleri MLSA ve MLDI, iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Gazeteci İdris Sayılğan için AİHM'e başvuruda bulundu.

Gazeteci İdris Sayılğan, Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Paylaş

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ile Londra merkezli basın özgürlüğü örgütü Media Legal Defence Initiative (MLDI) avukatları, iki yılı aşkın süredir "örgüt üyeliği" ve "terör propagandası" iddiasıyla tutuklu bulunan Gazeteci İdris Sayılğan için 9 Ekim’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

Uluslararası bir örgütün bir gazetecinin AİHM başvurusuna destek vermesi Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Yaptığı haberler sebebiyle 24 Ekim 2016 tarihinden bu yana Trabzon Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci İdris Sayılğan’ın hukuki temsilini üstlenen MLSA’nın Koordinatörü Veysel Ok, gazetecenin tutuklanmasının tek gerekçesinin gazetecilik faaliyetleri olduğunu söyleyerek AİHM başvurusu hakkında bilgi verdi.

Başvuruyu MLDI avukatlarıyla beraber yaptıklarını anlatan Ok, "Türkiye’de ilk defa bir gazeteci için uluslararası bir örgütle ortak imzalı olarak AİHM başvurusu yapılıyor. Biz uluslararası örgütlerle dayanışmanın ve ortak çalışmanın mahkeme nezdinde başvuruları güçlendireceğini ve gazetecilerin özgürlüğüne kavuşmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

ULUSLARARASI DESTEKLİ İLK BAŞVURU

Sayılğan’ın davasında hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ifade eden Ok müvekkilinin görülen sekiz duruşmadan hiçbirine getirilmediğini söyledi.

Ok, "Tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerekçelerle ifade ettik. Fakat buna rağmen tahliye edilmedi. Hakimle bir kere bile yüz yüze getirilmedi. Temmuz ayında Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuru yaptık, ancak AYM bugüne kadar başvurumuzla ilgili tek bir işlem yapmadı. Bu sebeple AİHM’e başvurma kararı aldık ve başvurumuzun incelenmesi için AİHM İç Tüzüğü’nün 41. maddesi çerçevesinde öncelik talebinde bulunduk" dedi.

Sayılğan adına yapılan başvurunun AİHM’in haklarında ihlal kararı verdiği gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan başvurularından bir farkı olmadığını ifade eden Ok, "İdris için yaptığımız başvurudan da Alpay ve Altan kararlarına benzer bir sonuç çıkacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5, 6, 10, 13 ve 18. maddelerinde düzenlenen; özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, etkili başvuru hakkı ile ilgili hükümlerinin ihlal edildiği ifade ediliyor.

AİHM başvurusunda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) eski muhabiri Sayılğan’ın yalnızca haber kaynakları ile yaptığı görüşmeler ve yayınladığı haberler nedeniyle tutuklu bulunduğu vurgulanarak bunun ifade özgürlüğü ve kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarının açık bir ihlali olduğu belirtildi. Başvuruda ayrıca Sayılğan’ın gazeteci olduğu vurgulanarak başvurunun Mahkeme tarafından öncelikli olarak incelenmesi talep edildi.

TUTUKLULUK KOŞULLARI

"Terör örgütü üyeliği" ve "terör propagandası" suçlamalarıyla yargılanan Sayılğan, gözaltına alındıktan sonra sekiz gün boyunca tek başına karanlık bir hücrede tutulmuştu. Bu süre boyunca telefon hakkını kullanamamış ve avukatıyla görüşememişti. Sayılğan 8 günlük gözaltı süresinin ardından tutuklanarak ailesinin yaşadığı Muş’tan 450 km uzaklıkta bulunan Trabzon Cezaevi’ne gönderilmişti. Sayılğan’ın bir sonraki duruşması 24 Aralık’ta görülecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB’den MEB’e ders kitabı uyarısı

SONRAKİ HABER

Danimarka’da işten atılmaları protesto eden gazeteciler direnişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...