10 Ekim 2018 12:11

Dünyada her 7 dakikada bir kız "çocuk gelin" oluyor

Dünya genelinde 18 yaşından önce evlendirilen çocuk sayısı 12 milyona yükseldi. Yaklaşık 62 milyon kız çocuğu ise okula gitmiyor.

Fotoğraf: İnan Kalyoncu/DHA

Paylaş

Dünya genelinde her 7 dakikada 15 yaş altındaki bir kız "çocuk gelin" olurken, 18 yaşından önce evlenen kız çocuklarının toplam sayısı yılda 12 milyona ulaşıyor.

Türkiye, Kanada ve Peru'nun girişimleri sonucunda, 11 Ekim tarihi, 2011 yılında kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edildi. AA muhabiri Meltem Bulur'un BM ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyada yaklaşık 62 milyon kız çocuğu okula gitmiyor. Eğitimde cinsiyet eşitsizliği en çok Batı ve Orta Afrika’da görülüyor.

BM 18 yaş altını "çocuk" olarak tanımlıyor. Çocuk evlilikleri konusunda ilerleme sağlanmaması halinde, sayının 2030'da 950 milyon ve 2050'de 1,2 milyar olacağı öngörülüyor.

18 yaşından önce evlenen kız çocuklarının bölgelere göre dağılımına bakıldığında ise en fazla erken yaşta evlendirilmiş çocuk 285 milyon ile Güney Asya'da bulunduğu görülüyor. Güney Asya'yı 115 milyon ile Sahraaltı Afrika, 75 milyon ile Doğu Asya ve Pasifik, 35 milyon ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika, 60 milyon ile Latin Amerika ve Karayipler ve kalan rakamı ise diğer bölgeler takip ediyor.

ABD'DE ÇOCUK EVLİLİKLERİNE YASAL ENGEL YOK

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, ABD'de 2014'e kadar 15-17 yaş arası 57 bin 800 çocuk evlendi. Söz konusu rakam ülkenin eyaletlerine göre değişiklik gösteriyor.

Örneğin, Batı Virginia ve Teksas çocuk evlilik oranının en yaygın olduğu eyaletlerin başında gelirken, Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Kuzey Carolina, Nevada ve Kaliforniya'nın da dahil olduğu diğer bazı eyaletler çocuk evliliği konusunda ortalamanın üzerinde bir orana sahip bulunuyor.

Çocuk evlilik ABD'de neredeyse her eyalette yasal. En az 36 eyalette, çocuklar yargı kararıyla evlenebilirken, 34 eyalette 16 ve 17 yaşındakiler ebeveynlerinin izniyle evlenebiliyor.

Massachusetts ve New Hampshire eyaletleri, 12- 13 yaşındaki kız çocukları ve 14 yaşındaki erkek çocuklarının ebeveyn ve adli izinle evlenmelerine imkan tanıyor.

KIZ ÇOCUKLARI EV İŞLERİNDE ÇALIŞTIRILIYOR

Dünyada yaklaşık 62 milyon kız çocuğu okula gitmezken 5-9 yaş arasındaki kız çocukları haftada ortalama 4 saatini, 10-14 yaş kız çocukları da 9 saatini ev işleriyle geçiriyor. Bazı bölge ve ülkelerde bu rakam iki katına çıkabiliyor.

Somali, Etiyopya ve Ruanda'da 5-14 yaş grubu kız çocuklarının yarısından fazlası haftada en az 14 saatini ya da günde en az 2 saatini ev işleri yaparak geçiriyor. Bu oranlar sırasıyla Somali'de yüzde 64, Etiyopya'da yüzde 56 ve Ruanda'da yüzde 48.

Ev işlerinde 5-9 yaş kız çocukları yaşıtları erkeklere göre yüzde 30 ve 10-14 yaş kız çocukları yaşıtları erkeklere göre yüzde 50 daha fazla çalışıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ve Güney Asya'da 5-14 yaş kız çocukları aynı yaş erkek çocuklarına göre ev işlerinde iki kat daha fazla çalıştırılıyor.

ÇATIŞMA VE SAVAŞLARIN NEDEN OLDUĞU ÇOCUK GELİNLER

Save The Children'ın Ekim 2016'da yayımladığı rapora göre, dünyada her 7 dakikada 15 yaş altı bir kız çocuğu evleniyor. Afganistan, Yemen, Hindistan ve Somali'nin başı çektiği bazı ülkelerde 10 yaşındaki kız çocukları yaşlı erkeklerle evlendiriliyor.

Kız çocuklarına yaptırılan evlilikler, onların eğitimleri, çocuk hamilelikleri, gebelikte anne ölümü gibi unsurları temel alarak hazırlanan çalışmada, ülkeler bu ögelerin verileri baz alınarak en iyiden en kötüye şeklinde sıralanıyor. Listenin en altında Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali yer alıyor. En üstte yer alan ülkeler ise İsveç, Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Belçika.

EN FAZLA ÇOCUK EVLİLİĞİ HİNDİSTAN'DA YAPILIYOR

UNICEF'in 2017 yılında yayımladığı "Dünya Çocuklarının Durumu" raporunda ise çocuk evliliklerinin en yüksek oranda görüldüğü ülkeler sırasıyla Nijer (yüzde 76), Orta Afrika (yüzde 68), Çad, (yüzde 67), Bangladeş (yüzde 59), Burkina Faso (yüzde 52), Mali (yüzde 52), Güney Sudan (yüzde 52), Gine (yüzde 51), Mozambik (yüzde 48), Somali (yüzde 45), Nijer (yüzde 44) , Malawi (yüzde 42), Eritre (yüzde 41), Madagaskar (yüzde 41), Etiyopya (yüzde 40), Nepal (yüzde 40), Uganda (yüzde 40), Sierra Leone (yüzde 39), Kongo (yüzde 37), Moritanya (yüzde 37).

Sayısal olarak en fazla çocuk evliliğinin yapıldığı ülke ise 15 milyon 509 bin ile Hindistan olarak açıklandı. Bangladeş 4 milyon 451 bin ile ikinci, Nijerya 3 milyon 538 bin ile üçüncü sırada yer aldı.

KRİZ YAŞANAN ÜLKELERİN KURBANLARI "KIZ ÇOCUKLARI"

Küresel bir ortaklık olan "Girls Not Brides"ın (GNB) tespitlerine göre ise dünyada erken yaşta evlenme eğiliminin bugünkü hızıyla sürmesi halinde 2050 yılı itibarıyla çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısının 1,2 milyar olacağı tahmin ediliyor.

Çocuk evliliklerinin en yüksek olduğu 20 ülkeden 7'si ise en büyük insani krizlerle karşı karşıya bulunuyor.

Yemen'de çocuk evlilikleri alarm verici derecede yükseldi. Ülkede, yüzde 65'ten fazla kız çocuğu 18 yaşından önce evlenirken, bu oran savaştan önce yüzde 50 civarında idi.

Irak ve Suriye'de kaçırılan çocuk ve kadınlar tecavüze uğruyor, satılıyor ya da zorla evlendiriliyor. 

Somali'de 2010 ve 2011'de kız çocukları okuldan kaçırılarak terör örgütü üyeleriyle evlendirildi. Çocuklarını vermek istemeyen aileler öldürüldü ya da tehdit edildi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Esnaf kara liste yüzünden tefecilerin eline düşüyor

SONRAKİ HABER

Arjantin’de öğretmenler iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...