05 Ekim 2018 08:20
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ekim 2018 14:41

2018 Nobel Barış Ödülü, Denis Mukwege ve Nadia Murad'a verildi

2018 Nobel Barış Ödülü, tecavüze karşı yürüttükleri çalışmalar nedeniyle Doktor Denis Mukwege ve Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad'a verildi.

Görsel: Niklas Elmehed/Norveç Nobel Komitesi

Paylaş

2018 Nobel Barış Ödülü, tecavüzün savaşlarda bir silah olarak kullanılmasını engellemek amacıyla yürüttükleri çalışmalardan dolayı Kongolu jinekolog doktor Denis Mukwege ve Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad'a verildi. Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Ezidi kadın hakları savunucusu Nadia Murad "Bu ödülü bütün Ezidiler, bütün Iraklılar, Kürtler, bütün azınlıklar ve dünya çapındaki cinsel şiddet mağdurlarının hepsiyle paylaşıyorum" dedi.

DENIS MUKWEGE KİMDİR?

1955 yılında doğan Mukwege, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda bulunan Bukavu kentindeki Panzi Hastanesini kurdu. Bu hastanede, toplu tecavüze uğrayan kadınların tedavisi yapılıyor.

Mukwege, kısa bir süre önce düzenlenen bir ödül töreninde yaptığı açıklamada, "Tüm kurbanlar çok vahşi şekilde tecavüze uğramış halde geliyor. Hastaneye ulaşabilecek kadar hayatta kalabinelerde olağanüstü fiziksel ve psikolojik yıkım olduğu görülüyor. Gelenlerin büyük bir bölümünün jenital bölgelerinde kurşun ya da sivri cisimlerle yaralanmalar mevcut oluyor. Bu, bu bölgenin tarihinde görülmemiş düzeyde bir vahşilik" demişti.

NADİA MURAD KİMDİR?

2014'te IŞİD tarafından Irak'taki köyünden kaçırılan Nadia Murad, esir kaldığı süre boyunca cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalmış binlerce Ezidi kadından biri. 25 yaşındaki Nadia Murad, IŞİD'in Musul'daki kampından kaçarak kurtulmuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da 26 yıl önce kaybolan Dağcı Tarım'ın cenazesi bulundu

SONRAKİ HABER

OHAL Komisyonu, 36 bin başvurunun 33 binini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...