09 Mart 2016 13:29

IŞİD’in kaçırdığı Nadya Murad: Ezidi kadınları kurtarın!

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

2014 yılı yazında IŞİD’in Şengal’e yönelik saldırıları sırasında kaçırıp aylarca tecavüz ettikleri 21 yaşındaki Ezidî kadın Nadya Murad, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen bir konferansta IŞİD’ın elinde 3 bin 400 Ezidî kadınının bulunduğunu hatırlatarak dış dünyaya kadınların kurtarılması için girişimde bulunması çağrısında bulundu.

8 Mart Uluslararası Emekçi Günü etkinlikleri dolayısıyla namus ve töreden kaynaklı şiddete karşı mücadele eden Sara ve Fadime’yi Asla Unutma Federasyonu’nun daveti üzerine İsveç’e gelen Nadya Murad, tanıklık ettiği IŞİD katliamlarını ve uğradığı tecavüzleri Stockholm’de düzenlenen basın toplantısı ve konferansta anlattı.

AİLESİ KATLEDİLDİ

Önceki gün Stockholm Üniversitesi’nde düzenlenen İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün de katıldığı bir konferansta konuşan Murad, IŞİD’in köylerine 3 Ağustos 2014 günü saldırmalarından sonra köydeki herkesi okula götürdüklerini belirterek yaşananları şu cümlelerle aktardı: “Okul iki kattı. Kadın ve çocuklardan üst kata çıkmalarını istediler. Erkekleri giriş katında bıraktılar.  Ben erkek kardeşlerimi de yanıma alarak yukarıya çıkarmaya çalıştım ama izin vermediler. Çocukların koltuk altlarına baktılar. Koltuk altlarında kıl olanları aşağıda bıraktılar. Pencereden onlara nasıl ateş ettiklerini ve bazılarının kafalarını kestiğini gördük. Erkeklerin bir kısmını da otobüslere doldurarak başka yerlere götürdüler.”
12 kardeş olduklarını ve 2003 yılında babasının öldüğünü söyleyen Murad, IŞİD’in 6 erkek kardeşi ve annesini katlettiğini ancak cenazelerin nerede gömüldüğünü bilmediğini ifade etti.
IŞİD’cıların kadınları otobüslere bindirerek Musul’a götürdüklerini ve orada IŞİD mensuplarına savaş ganimeti gibi paylaştırdıklarını anlatan Murad, aralarında 9 yaşındaki kız çocuklarının da bulunduğunu söyledi.

‘TECAVÜZ ÖNCESİ DUA ETTİRİYORLARDI’

Musul’a geldikten bir kaç gün sonra kaçma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine ceza olarak bir kulubeye kapatıldığını ve IŞID militanlarının hepsinin kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Her tecavüz öncesi dua etmek zorunda bırakıldığını söyleyen Murad, “İnsanın aklına gelebilecek her biçimde kullanıldım. Irzıma geçildi. Değiştirildim. Satıldım. En kötüsü de istedikleri zaman gelip tecavüz etmeleriydi” şeklinde konuştu.

Bir süre sonra bir TIR şoförüne satıldığını ve şoförün kapıyı kilitlemeyi unuttuğu bir günde kaçarak bir eve sığındığını söyleyen Murad, “3 ay cehennem hayatı yaşadım. IŞİD’ın elinnde hala 3 bin 400 Ezidî kadını var. Her dakika onları düşünüyorum. Kendi geleceğim için bir planım yok. Öteki kadınların serbest bırakılmaları için yaşıyorum” diyor.

Murad’ın dış dünyaya yönelik mesajı ise oldukça net: “Halkıma yardım edin. Kadınları kurtarın ve teröristleri yok edin.”

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de HDP'ye yönelik gözaltılar protesto edildi

SONRAKİ HABER

Yolsuzluk araştırmasında çarpıcı sonuç: Büyük vurgunların çapları genişliyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...