05 Ekim 2018 04:44

ABD, 1 Türk şirketi ve 2 yöneticisini yaptırım listesine aldı

ABD Hazine Bakanlığı, SIA Falcon International şirketini ve 2 yöneticisini Kuzey Kore'ye silah sattıkları gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

Fotoğraf: Flickr/Craighton Miller (CC BY 2.0)

Paylaş

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren SIA Falcon International isimli savunma sanayisi şirketini ve şirketin CEO'su Hüseyin Şahin ile Genel Müdür Erhan Çulha'yı Kuzey Kore'ye silah ihraç ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

DW Türkçe'nin haberine göre, ABD Hazine Bakanlığının internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, SIA Falcon International isimli savunma sanayisi şirketinin, Kuzey Kore'ye karşı uygulanan yaptırım rejimini delerek bu ülkeye silah ihraç ettiği gerekçesiyle listeye alındığı kaydedildi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaptığı yazılı açıklamada "SIA Falcon International ve (şirket) adına faaliyet gösteren bireyler, Birleşmiş Milletler'in Kuzey Kore'ye karşı uzun zamandır uyguladığı silah ve lüks tüketim eşyalarına getirilen yaptırımları açık bir şekilde ihlal etme girişiminde bulunmuşlardır" ifadesini kullandı.

Şirketin CEO'su Hüseyin Şahin ve Genel Müdür Erhan Çulha da yaptırım listesine eklenen bireyler arasında yer aldı. Şirketin Letonya'da da bir ofisi bulunuyor.

Bakanlık, ek olarak Kuzey Kore'nin Moğolistan Büyükelçiliğindeki Ticaret Müşaviri Ri Son Un'un da, Pyongyang yönetimine silah satışı konusunda Türkiye'de SIA Falcon International yöneticileriyle görüştüğü gerekçesiyle yaptırım listesine alındığını ilan etti.

Yaptırımlar uyarınca SIA Falcon International şirketi ile 61 yaşındaki Şahin ve 63 yaşındaki Çulha bundan sonra ABD'li bireyler ve şirketlerle iş yapamayacak, ABD'de menkul ya da gayrimenkul sahibi olamayacak.

SIA Falcon International'in internet sitesine göre, şirket savunma sanayisi dışında enerji, tarım ve gıda alanlarında faaliyet gösteriyor. Yine siteye göre, şirketin tedarik ettiği ürünler "Türkiye'nin yanı sıra beş kıtada 30'dan fazla dost ve müttefik ülkenin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından aktif olarak kullanılıyor". (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İmar Kanunu değişiyor: Rant devletin olacak

SONRAKİ HABER

Veli Saçılık’ın arabasına haciz konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...