04 Ekim 2018 12:28

Hacı Lokman Birlik soruşturmasında 3 yıldır ilerleme yok

Cenazesi zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in ölümüne ilişkin 3 yıl önce başlatılan soruşturmada ilerleme kaydedilmedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak’ta ‘sokağa çıkma yasakları’ döneminde 28 kurşun ile  öldürülen 24 yaşındaki Hacı Lokman Birlik’in cansız bedeni, 3 Ekim 2015 günü akrep tipi zırhlı bir polis aracının arkasına bağlanarak kentin Dicle Mahallesi’nde sürüklendi. Kamuoyunda infial uyandıran olay sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Bakanlığın talimatı ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen idari soruşturmaya dair o dönem açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Tahkikat sonuçlandı. İki polis, bu videoyu çektiği, bu davranışı sergilediği, terör operasyonlarının meşruiyetine gölge düşürdüğü için görevden alındı” dedi. “Görevden men edildi” dediği ifade edilen polislerin farklı Emniyet Müdürlüklerinde görevlendirildiği daha sonra ortaya çıktı.

Birlik ailesi avukatları ise, Birlik’i yaralı haldeyken öldüren polisler hakkında “Kasten öldürmek”, zırhlı araçla sürükleyenler hakkında “Kişinin hatırasına hakaret etmek” ve “Görevi kötüye kullanmak”, olayı gören diğer polisler hakkında da, “İşlenen suçu bildirmemek”, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarını işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

3 YILDA 5 SAVCI DEĞİŞTİ

Kimlikleri tespit edilen polisler hakkında soruşturma açıldı. Ancak soruşturmanın başlatıldığı günden bu yana geçen 3 yıl içerisinde 5 savcı değişmesine rağmen, bu zamana kadar ciddi bir ilerleme kaydedilmedi.

‘VİCDANİ ADALET OLUŞTURMALIYIZ’

Birlik’in ağabeyi Mehmet Birlik, kapatılmasından endişe edilen soruşturmaya dair konuştu. Bir süredir uzak kaldığı Şırnak’a her geldiğinde anılarının yeniden canlandığını ifade eden Birlik, kardeşinin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmaya dair ise benzer durumlardaki vakalarda bugüne kadar vicdanları rahatlatan bir kararın çıkmamasını gerekçe göstererek “Umudum yok” yorumunda bulundu.

Olayda ismi geçen kişilerin görevden alınmak yerine daha yüksek mertebelere getirildiğini belirten Birlik, “Vicdani bir adalet oluşturmalıyız” dedi. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hapis kararını duyan diktatör ‘hastalandı’

SONRAKİ HABER

İranlı Mülteci Esmaeil Fattahi: Krizi bize bağlamak çözümden kaçış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...