02 Ekim 2018 08:56

Kazdağlarına dört bir yandan kuşatma!

Kazdağları ovada termik santral, eteklerde madencilik, zirvede ise RES projelerinin tahribatı ile karşı karşıya.

Fotoğraf: Proje tanıtım dosyasından alınmıştır

Paylaş

Özer AKDEMİR

Dünyada Alp Dağlarından sonra oksijeni en bol olan yer olarak bilinen Kazdağı madencilik faaliyetlerinin ardından şimdi de rüzgar enerji santrallerinin tahribatı ile karşı karşıya. Balıkesir Havran ilçesi Eybek dağına yapımı planlanan 75 RES tribünü Kazdağı Milli Parkı ve Kazdağı Göknarı Tabiat Koruma Alanı sınırında yer alıyor.

EYBEK DAĞINA 75 RES DİKİLECEK

Polat Enerji Sanayi A.Ş. tarafından Duygu RES adıyla yapımını planlanan RES projesi toplam 150,1 MWe kurulu güce sahip olacak. Proje kapsamında dikilmesi planlanan 75 RES tribününden yılda azami 524.630.000 kWh elektrik üretilecek. EPDK tarafından geçtiğimiz Haziran ayında ön lisans verilen proje için ÇED süreci başlatıldı. Şirketin ÇED başvuru dosyasında iki direği Çanakkale, diğerleri ise Balıkesir il sınırları içerisinde yapılacak olan RES'lerin 9 ay da inşaatının biteceği dile getiriliyor. Duygu RES'in ön lisans sahası toplam 13.836 ha'lık bir alanı kapsıyor. Bir tribünün kapladığı alan ise yaklaşık 1.520 metrekare. Proje kapsamında 3.249 metrekare alanı kaplayacak bir de şalt sahası yapılacak.

RES'LER ORMAN, MERA, TARIM ARAZİSİNDE

Projenin ön lisans sınırları içerisinde yer alan araziler orman, mera ve tarım arazilerinden oluşuyor. Şirket orman ve mera arazilerini ilgili bakanlıklardan kiralama, tarım arazilerini ise kamulaştırma yoluyla projeye dahil etmeyi amaçlıyor. Proje alanı Edremit Yaşyer köyüne 2.250, Hacıarslanlar köyüne 3100, Havran Fazlıca Köyüne 2550 ve Havran Tarlabaşı köyüne 2400 metre uzaklıkta yer almakta. Bu kadar yoğun bir RES sahasının yerleşim yerlerine bu kadar yakın mesafelerde yaratacağı etkiler yöre köylülerini şimdiden endişeye sevk etmiş durumda.

MİLLİ PARKA VE GÖKNAR KORUMA ALANINA 1 KM UZAKTA

Proje alanı Kazdağı Göknarı Tabiat Koruma Alanına 1,1 km uzaklıkta yer alırken Kazdağı Milli Parkı’na ise sadece 1,15 km uzaklıkta yer alıyor. Projenin tarım, orman, mera alanlarına, bölgenin flora faunasına etkileri, kuş göç yolları ile kesişimi, endemik türler olup olmadığı ve bunların korunmasına dönük önlemler gibi son derece önemli bilgiler "ÇED dosyasında verilecek" denilerek başvuru dosyasında geçiştirilmiş. RES'lerin inşaa süresince yaşanacak doğa tahribatı ve kesilecek ağaç sayıları da proje tanıtım dosyasında belli değil. Proje ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısının 25 Ekim'de yapılması planlanırken toplantının yeri ver saati henüz belli değil.

KAZDAĞINA 'KİRLİ' KUŞATMA

Proje sahasını gösteren fotoğraflarda bir madenin atık havuzu da görülüyor. Biga, Çan, Yenice gibi ilçelerde ardı ardına ovalara yapılan termik santrallerin yanı sıra Kazdağının eteklerinde işletilen ve özellikle yöredeki dereleri kirleten altın, çinko, kurşun, molibden gibi madencilik faaliyetleri de dağın ekosistemine önemli zararlar veriyor. Mitolojide Bin Pınarlı İda olarak geçen ve bereket kaynağı olarak bilinen Kazdağı'ndaki bu kirlilik kaynakları arasında yakında dağın doruklarına kurulacak olan RES direkleri de yer alacak. 

 

ÖNCEKİ HABER

‘Çocuklukta cinsel taciz, DNA’yı da yaralıyor’

SONRAKİ HABER

Bağımsızlık yanlısı Katalanlar sokağa çıktı: 1 Ekim’i unutmadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...