01 Ekim 2018 11:28

İşten atılan Makro Market işçileri Evrensel'i ziyaret etti

Haziran ayında işten çıkarılaran Makro Market işçileri, Evrensel'in Ankara Bürosunu ziyaret ederek yaşadıklarını anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşten çıkarılan ve tazminatları ödenmeyen Makro Market işçileri Evrensel'in Ankara Bürosunu ziyaret etti. Haziran ayında işten çıkarılaran çoğu kadın işçi, ne zaman patronun kapısına gitseler hakarete uğradıklarını söylediler. İşçiler, bir yandan alacaklarını isterken diğer yandan bildiriler dağıtarak boykot çağrısında bulunuyor.

Haziran ayında işten atıldığını belirten Işılay Kavak, aynı iş yerinde çalıştığı eşiyle birlikte aynı anda çıkarılarak işsiz kaldıklarını söyledi. İş yerinde 7 senelik emeği olduğunu belirten Kavak, “Bize de toplu olarak kendi haklarımızı aldığımıza dair bir kağıt imzalatmaya çalıştılar, ben imzalamadım. Çalışma Bakanlığını aradığım zaman çıkarıldığımı öğrendim. Bir hafta geçtikten sonra merkeze gittiğimde hiçbir hakkımı alamadığım o metindekilerin tam tersini yazdım. Benim 13, eşimin 18 bin lira kıdem tazminatı alacağımız var” dedi. Patronların işçileri mağdur ederek sürekli şube kapattıklarını ve işçilere karşı hırçın davrandıklarını dile getiren Kavak, ne zaman haklarını isteseler patronun “Yıllarca sen benim ekmeğimi yedin, ahlaksızlık yapma” dediğini söyledi.

'BİZİ BÖYLE SÜRÜNDÜRÜYOR'

Zeynep Polat ise 2013'te Batıkent'te bir şubesinde işe başlayan ve 5 yılını doldurmasına bir gün kala işten atılan bir işçi. İşten çıkarıldıktan sonra, arkadaşlarıyla bir araya gelerek hazırladıkları bildirileri Makromarket şubeleri önünde dağıtmaya başladıklarını anlatan Polat, polisin yanlarına gelerek para cezası vererek ve “Görüntü kirliliği oluşturuyorsunuz” dediğini söyledi. Polat, “Biz sesimizi çıkarınca görüntü kirliliği yapmış olduk. Patron her konuşmasında 'Kimsenin kuruş hakkı kalmaz bizde' diyor ama bizim ihbarlarımızı vermedi, hakkımızı yemiş oluyor. Ayrıca bizi böyle süründürüyor” diye konuştu.

KREDİ ÇEKİP FAİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALDILAR

Kendisinin 5 buçuk yıllık işçi olmasına rağmen ihbarının 2-3 bin lira tuttuğunu belirten Eda Akkuş, "Tamam, hadi ondan da vazgeçtik kıdemi alacağız diye. Bizi sürekli farklı işlerde çalıştırmalarına rağmen hiçbir zaman şikayetçi olmadık. Çoğumuzun maaşı çok geç tarihlerde yattı. Çoğu insan ailesini geçindirmek için o dönemi parasız geçirmek zorunda kaldı ve kredi çekti, faiz ödedi. Ama bu emeklerin hiç bir şekilde geri dönüşü olmadı” diye konuştu.

'PATRON AKRABASINA BİLE EKSİK TAZMİNAT ÖDEDİ'

15 yıldır çalıştıktan sonra işten ayrıldığını belirten Gülay Aydın, 42 bin lira alacağı olduğunu söyledi. İki ay içinde hesabına para yatacağını söylemelerine karşın hala bir adım atılmadığını belirten Aydın, patrona gittiklerinde ise hakarete uğradıklarını anlattı: "Patronumuz olan Şeref Songör, bize hakaretler savurdu. Bana 'O kadar sene ekmeğimi yedin buraya neden böyle geldin' diyerek yolladı. Üstelik bizi bir daha almama talimatı vermiş.”

Patrona dilenmeye değil hakları olan alacakları almaya gittiklerini anlatan Aydın, patronun markette çalıştırdığı akrabasına bile tazminatı eksik verdiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ Cezaevi’nde keyfi uygulamalar

SONRAKİ HABER

'Talepleri sahiplenip ortak mücadele etmeliyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...