01 Ekim 2018 10:08

Çıkan haberlere yalanlama: Cihatçılar İdlib’den çekilmiyor

Suriyeli cihatçı gruplar, İdlib'de 'silahtan arındırılmış bölge' mutabakatı kapsamında bölgeden çekildikleri haberlerini yalanladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye’nin İdlib Vilayeti için Türkiye ve Rusya arasında varılan ve “askeri operasyon”un ertelenmesini sağlayan ‘Soçi Mutabakatı’nda öngörülen silahsızlandırılmış bölgenin oluşturulmasında sürenin dolmasına kısa zaman kaldı. Bazı Suriyeli cihatçı gruplar ise, bölgeden çekildikleri yönündeki haberleri yalanladı.

Türkiye yönetiminin desteklediğini grupların kurduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ittifakı, mutabakatı memnuniyetle karşıladığını ancak henüz bölgeden ağır silahların çekilmediğini duyurdu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, UKC Sözcüsü Naci Mustafa, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada “Herhangi bir bölgeden ya da cepheden ağır silahlarımızı çekmedik. Bu haberleri reddediyoruz, tamamen reddediyoruz” dedi.

CİHATÇI GRUP: HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI

Bölgedeki cihatçı gruplara yakın yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, daha önce UKC’yi oluşturan örgütlerden birinin Türkiye-Rusya mutabakatı uyarınca bölgeden ağır silahlarını çekmeye başladığını duyurmuştu.

Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, 8 bin 500 ila 10 bin üyesi bulunan Faylak el Rahman örgütünün silahsızlandırması öngörülen bölgedeki üç kasabada bulunan tanklar ve toplar da dahil ağır silahlarını çekmeye başladığı söylenmişti.

Faylak el Rahman Sözcüsü Sayf el Raad da AFP’ye yaptığı açıklamada, “Soçi’de varılan mutabakata bağlılığımız sürmekle birlikte, silahlarımızın ve savaşçılarımızın konuşlandırılmasında herhangi bir değişiklik olmadı” dedi.

‘ÇEKİLDİĞİMİZ HABERLERİ YALAN’

Yine UKC’ye üye örgütlerden Faylak el Şam’ın lideri Şeyh Ömer Huzeyfe de Reuters haber ajansına “Silahsızlandırılmış bölgeden çekildiğimize dair haberler yalandır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde New York’ta Reuters Haber Ajansı’na verdiği mülakatta silahlı grupların silahtan arındırılmış bölgeden ayrılmaya başladığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin’in 17 Eylül’de Soçi’de üzerinde uzlaştığı İdlib Mutabakatına göre, “İdlib’in etrafında Suriye ordusu ile silahlı grupları ayıran 15-20 kilometrelik silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulması, 10 Ekim’e kadar ağır silahların bu bölgeden çekilmesi, 15 Ekim’e kadar tüm “radikal terörist gruplar”ın silahsızlandırılmış bölgeden uzaklaştırılması” gerekiyor. Ayrıca, 2018’in sonuna kadar M4 (Halep-Lazkiye) ve M5 (Halep-Hama) otoyollarının güvenliğinin sağlanıp trafiğe açmaları planlanıyor.

MUTABAKATI REDDEDEN ÖRGÜTLER

Silahsızlandırılması öngörülen bölgenin çoğu cihatçı gruplar, ya da El Kaide’nin Suriye ayağının eski üyelerinin liderliğini yaptığı İdlib’deki en güçlü grup olarak görülen Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün elinde. Kalan yerlerse UKC ve diğer cihatçı grupların denetiminde.

HTŞ henüz Soçi Mutabakatı’yla ilgili tutumunu açıklamadı, ancak örgütün bölgeden silah ya da militan çektiğine dair bir işaret yok. Heyet Tahrir Şam, Nusra Cephesi’nin geçen senenin başında dağılmasından sonra kuruldu. HTŞ’nin yaklaşık 25 bin civarında silahlı gücü bulunduğu tahmin ediliyor.

Yine aynı bölgede varlık gösteren El Kaide’ya sadık militanlardan oluşan Hurras el Din (Dinin Koruyucuları) örgütü geçen hafta mutabakatı reddettiklerini duyurmuştu.

Cumartesi günü de daha önce ABD’nin destek verdiği Ceyş el İzza örgütü anlaşmayı reddettiklerini açıkladı ve örgütün lideri Cemil el Salih AFP’ye yaptığı açıklamada “Kurtarılmış (muhaliflerin elindeki) bölgeleri kemiren ve Beşar Esad’ı kurtaran bu uzlaşmayı reddediyoruz” demişti.

İdlib, Suriye’de cihatçı grupların elinde kalan son kale durumunda. (DIŞ HABERLER)

İdlib sorununu kimler yarattı?

ÖNCEKİ HABER

Belediye işçilerinin iş bırakma eylemine Ege Üniversitesi'nde çağrı

SONRAKİ HABER

Antep katliamı davasında IŞİD sanığı tahliye edilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...