Sendikal haklarına göz dikilen PETKİM işçilerinden eylem

SOCAR Holding’e ait PETKİM'de çalışan işçiler, sendikal haklarına göz dikilmesine ve esnek çalışma dayatmasına karşı eylem yaptı.

01 Ekim 2018 07:42
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ekim 2018 08:50
Paylaş

Turan KARA
İzmir

SOCAR Holding’in PETKİM’de esnek çalışmayı dayatmasına karşı Petrol-İş üyesi işçiler sabah saatlerinde basın açıklaması yaptı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Bizler sözleşmede yazan saatlerin dışında esnek çalışmayı kabul etmiyoruz” dedi.

SOCAR’a ait PETKİM’de sabah saatlerti itibariyle bakım duruşuna girildi. Fabrikanın tümden durduğu bakım duruşunda, bakımı PETKİM işçileri yapıyor. Fabrikanın uzun bir süre geçmeden tekrar aktif hale gelmesi için işçilerin fazla mesaili çalışması gerekiyor. Sözleşmede yer alan ilgili maddeye göre ise 8 saat çalışan bir işçi vardiyayı doldurduktan sonra 8 saat daha, yani 1 vardiya daha çalışıyor. İşçi 16 saat çalıştığı için 3, 8 saat sonra tekrar işbaşı yapacağı için de ilaveten 1 yevmiye, yani toplam 4 yevmiye alıyor. SOCAR patronu ise işçiyi bir vardiyadan sonra 7 saat çalıştırmak istiyor. Bunun karşılığında ise işçi toplam 4 yevmiye yerine 1 yevmiye ve 14 saat mesai ücreti alıyor. Petrol-İş üyesi PETKİM işçileri, patronun ‘Eğer bakım işini yapacaksanız böyle olur, yoksa uzman niteliğinde işçi çağırırım’ dediğini söylüyor.

Öte yandan SOCAR Holding birkaç hafta önce Star Rafineri ile beraber PETKİM’de de “kapsam dışı” çalışanlara dolar kuru artışı ile beraber iyileştirme yapmıştı. Kendi ücretlerine zam yapılmadığını belirten PETKİM işçileri, TL’nin değer kaybetmesinin kendilerini de etkilediğini belirterek iyileştirme istemişti. SOCAR Holding ise bu iyileştirmeyi, fazla mesaileri kısmak anlamına gelen “esnek çalışmayı kabul ederlerse” yapabileceğini söylemişti. İşçiler ise kazanılmış haklarından taviz verilmesini doğru bulmadıklarını söylüyor.

Yaşanan sorunlarla ilgili sendika ve patron temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonuç vermedi. SOCAR Holding, PETKİM işçilerini iyileştirme hakkından mahrum bırakarak, bakım çalışması boyunca fazla mesaileri denetlemek istediğini yineledi. İşçiler ise sözleşmede yazan fazla mesai hakkının çiğnenmesine izin vermeyeceklerini dün bir kez daha haykırdı.

‘TAŞERON VE ESKİ İŞÇİLERİ ÇALIŞTIRMAK İSTİYORLAR’

PETKİM önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Bugün itibariyle başlayacak olan planlı bakım duruşunda bizim önceliğimiz iş güvenliği ve işçi sağlığıdır. Bunun üzerine çalışma hayatımızı planlarız. İşverenle yaptığımız toplantılarda bunu dile getirdik ancak işveren buna uygun davranmadı. Davranmamakta da ısrar ediyor. Planlı bakım duruşunda program bizim üzerimizden yapılmalı. İşveren ise emekli işçileri geri çağırmak ve taşeron çalıştırmak istiyor. Bu fabrikaların bakımını bizler yapıyoruz. PETKİM’den emekli bir personelin burada çalışması muvazaa yaratır. ‘Şu anki personelimize güvenmiyoruz’ demektir. Yetmediğimiz yerde yan sanayi desteği alırsınız, tüm program bu şekilde gerçekleştirilemez. Rafineriye taşeron çalışma sistemini dayatmaya çalışıyorlar. Sıkıştırılmış bir planlı bakım sürecini yönetemezler” diye konuştu.

Tüpraş’ta olduğu gibi işçilerin fazla mesai ücreti gibi haklarının ortadan kaldırılmasını doğru bulmadıklarını belirten Oktay, “Mesai saatlerini 2-4-6 -7 canları nasıl istiyorsa belirlemek istiyorlar, bunu zorla yapamayınca iş barışını bozacak adaletsizliklere başvuruyorlar” dedi.

‘TİS ZAMMINI ŞARTLA ÖNE ÇEKMEK İSTİYORLAR’

Daha önce de 1-4 saat şeklinde fazla çalışmayı kabul etmediklerini ifade eden Oktay, “Şirket CEO’su bir açıklama yayınladı. Açıklamada ‘Yükselen enflasyon rakamlarına karşı personelimizi ezdirmeme adına çalışmalarımız var’ dedi. Ocak ayında yapılacak olan toplu sözleşme zammını dört ay geriye çekme teklifinde bulunan işverenin ilk şartı emekli işçilerin PETKİM’de tekrar çalışması ikinci şartı ise esnek çalışma sistemini kabul ettirmek. Normal mesaimizin dışında isterlerse 1-4 saat arasında mesai yaptırmak istiyorlar. Bize rüşvet teklif ettiler. Biz bu teklifi reddediyoruz. Bizlere sundukları dört aylık ortalama 2 bin liralık bir zam karşılığında esnek çalışma sistemini getirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Toplu sözleşmelerinin anayasaları olduğunu söyleyen Oktay, “Bu işyerinde yalnızca acil durumlarda ve uzman gelmesi durumunda fazla mesai yaparız. Bu durumların dışında istenilen esnek çalışma sistemini kabul etmiyoruz” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Düğünde taktığı altını ilamsız icra yoluyla geri aldı

SONRAKİ HABER

Aziz Kocaoğlu, aday olmayacağını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...