27 Eylül 2018 11:43

Açlık sınırı 1,893 liraya, yoksulluk sınırı 6,166 liraya çıktı

Eylül ayında gıda harcamalarının aylık yüzde 4.5, yıllık yüzde 24.3 arttığını belirten Türk-İş, açlık sınırının 1.893 TL olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) aylık açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, açlık sınırı dört kişilik bir aile için 1893 liraya yükseldi.

Araştırmaya göre Eylül’de 81 lira artan açlık sınırının yanında, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise Ağustos’a göre 263 lira artarak Eylül’de 6 bin 166 liraya ulaştı.

Araştırmada ayrıca mutfak enflasyonundaki bir aylık artışın yüzde 4.45 olduğu vurgulanırken, bir kişinin aylık geçim maliyetinin ise 2 bin 312 liraya ulaştığı belirtildi.

Mevsim etkileri nedeniyle yaz mevsiminde gerileme gösteren sebze-meyve fiyatının bile arttığına dikkat çekilen araştırmada, “Ücretli çalışanlar başta olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartları dayanılmaz boyutlara ulaştı. Gerçekleşen enflasyon oranında, ücret gelirlerine sonradan yapılan zam tutarı zorunlu harcamaları karşılamada yetersiz kaldı. Asgari ücret ile değil bir ailenin, bir çalışanın bile harcamaları karşılanamaz duruma geldi. Asgari ücretli açısından bir günlük emeğin karşılığı bir kilogram kuşbaşı et bile değildir. Bugün ele geçen asgari ücret dört kişilik bir ailenin sadece 21 günlük gıda harcamasını karşılayabilmektedir. Yoksulluk sınırı tutarına ise ancak 8 gün yetmektedir. Milyonlarca işçinin ailesiyle birlikte geçim ücreti olan asgari ücretin bir an önce artırılması, düşük ücretle çalışanların satın alma gücünde -bir nebze de olsa- iyileşme sağlayacaktır” dendi. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ege'de 'Medicane' kasırgası bekleniyor

SONRAKİ HABER

Veliler tepkili: İnşaat bitmedi, eğitim başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...