21 Eylül 2018 14:45

DİSK kriz gündemiyle başkanlar kurulunu topladı

DİSK Başkanlar Kurulu, kriz ve krize karşı mücadele gündemiyle toplandı: Krize karşı emeğin haklarını savunacağız.

Fotoğraf: DİSK

Paylaş

“Ekonomik krize karşı emeğin haklarının korunması” gündemiyle toplanan DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, “Krize karşı emeğin haklarını savunacağız” dedi.

20 Eylül’de Genişletilmiş Başkanlar Kurulunu toplayan DİSK sonuç bildirgesini paylaştı.

DİSK’in sonuç bildirgesinde şu talepler yer aldı:

“-Tüm ücretler yıl sonu beklemeden derhal artırılarak, yüzde 20'leri aşacak enflasyondan kaynaklanan kayıplar telafi edilmelidir. Asgari ücret yıl sonu beklenmeden derhal yeniden belirlenmelidir. Emekli aylık ve gelirlerine de enflasyondan kaynaklanan kayıp kadar zam yapılmalı, asgari ücretin altında emekli aylığı ayıbına derhal bir son verilmelidir.

- İşçi sınıfının sorumlu olmadığı krizin sonuçlarından korunması için toplu işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. İşsizlik fonunun amaç dışı biçimde teşvik adı altında sermaye çıkarına kullanılmasına son verilmeli, işsizlerin bu fondan faydalanmasının koşulları kolaylaştırılmalı, işsizlik ödeneğinin süresi uzatılmalıdır.

- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan, asıl olarak kâr ve faiz gelirlerinin, servetin vergilendirilmesine dayalı bir sistem kurulmalıdır. Asgari ücret net olarak ödenmeli, asgari ücretten hiçbir suretle vergi kesilmemelidir.

- Krize karşı çalışanların korunması için fiyatları kamu tarafından belirlenen ve geniş kesimlerce tüketilen hizmetlerin fiyatlarına zam yapılmamalıdır. Kamu ulaşım bedellerine ve hanelerde tüketilen elektrik, su ve doğalgazın fiyatı artırılmamalıdır.”

DİSK, ekonomide yaşanan sıkıntıdan toplumun yüzde 99'u yararına bir çıkış için atacağı adımları da sıraladı:

“- Krize karşı emeğin haklarını savunmak için, krizden çıkış için önerilerimizi anlatan yaygın bir bilgilendirme çalışması yapılacaktır. İşyerlerinde bu önerilerimizin okunması ve oylanması, işçi havzalarından kent merkezlerine etkin bir bildiri dağıtımı ve afiş çalışmaları yapılması, buralarda açılacak masalar ile toplumun geniş kesiminin bilgilendirilmesi, illerde temsilciler kurullarının toplanması, sosyal medyanın etkin bir biçimde kullanılması ve örgütlü örgütsüz tüm işçilerin, emekçilerin katılabileceği geniş katılımlı toplantılar düzenlenmesi gibi her türlü aracı ve yöntemi kullanarak bir bilgilendirme ve mücadele seferberliği hayata geçirilecektir. Krize karşı emeğin haklarını savunmaya yönelik yerel ve merkezi tüm etkinlikler, DİSK'in yetkili kurulları tarafından programlanacak ve kararlı bir biçimde hayata geçirilecektir.

{{361711}}

- Ekonomik krizden toplumun yüzde 99'u yararına çıkışa dair somut önerilerimiz TBMM'deki muhalefet partilerine sunulacaktır.

- Krize karşı toplumun yüzde 99'u yararına somut talepler ve öneriler etrafında diğer emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere, demokratik kitle örgütlerinden yerel derneklere ve siyasi partilerden kadın örgütlerine kadar, mümkün olan en geniş birliktelik ile, işyeri işyeri, havza havza, il il, ortak bir bilgilendirme ve mücadele süreci örgütlenmesi için girişimler başlatılacaktır.

- Kriz koşullarında hakları gasbedilmek istenen işçilerin direnişleri ile -üyemiz olsun olmasın, örgütlü olsun olmasın- dayanışma içinde olunacaktır. Güncel ve acil olarak, İstanbul havalimanında insanca çalışma koşulları istedikleri için tutuklanan inşaat işçileriyle ve tutuklu işçilerin aileleriyle dayanışmayı büyütmek için girişimlerde bulunulacaktır.

Sonuç bildirgesinde “DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, krize karşı emeğin haklarını savunmak için etkin bir mücadele sürecini hayata geçirme kararlılığını ifade ederek, tüm emek ve meslek örgütlerini, emekten ve demokrasiden yana tüm güçleri bu mücadele sürecini beraber örgütlemeye çağırmaktadır” denildi. (HABER MERKEZİ)

İhsan Çaralan: İşçi cephesinde ‘krizin yükünü reddetme’ eğilimi güçleniyor

ÖNCEKİ HABER

Aliağalı köylülerin servis isyanı: Eğitimden tasarruf edilemez

SONRAKİ HABER

BİSAM: İşsizlik fonu amacı dışında kullanılmasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...