BBS Metal’de direniş sürüyor

Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan 11 işçinin sendika mücadelesi sürüyor. İşçiler mücadelelerini Evrensel’e anlattı.

21 Eylül 2018 16:45
Son Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2018 16:59
Paylaş

Seçil UÇER
Gebze

Gebze’de bulunan BBS Metal Fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan 11 işçinin fabrika önündeki direnişi sürüyor.

14 senedir BBS Metal’de çalışan Mutlu Tosun, işten atılmadan önce ustabaşı olarak çalıştığını, sendikaya üyeliği sonrası yeniden makine operatörü olarak çalıştırıldığını söyledi. Sendikanın yetki belgesini almasının ardından işten çıkarılan Tosun, çalışma koşullarının ağır olduğunu, pazar günleri mesai yaptıklarını, 16 saate kadar süren mesai saatleri olduğunu, bayramlarda ilk iki gün tatil olsa bile sonraki günler zoraki çalıştırıldıklarını dile getirdi. Bu koşullara karşı Anayasal haklarını kullanarak sendikalaştıklarını anlatan Tosun, patronun toplantılar yaparak sendikadan istifaya zorladığını, sonra da işten attığını belirtti. Tosun kendileriyle aynı durumda olan Flormar ve Cargill işçilerinin direnişlerine gazetemiz aracılığıyla selam gönderdi.

Dokuz senedir BBS Metal’de çalıştığını söyleyen Mustafa Seyrek ise iş güvenliğinin olmadığını söyledi. “Çalıştığım bölümde maske takmam gerekirken yıllardır gaz maskesi dahi vermediler” diyen Seyrek, koşulların değiştirilmesi taleplerini karşılanmadığını bunun üzerine sendikalaştıklarını ifade etti. Seyrek de sendikanın yetki belgesini almasının ardından ustabaşılıktan alındığını ve amirlerin baskısına maruz kaldığını anlattı.

BBS Metal’de 8 senedir makine operatörü olarak çalıştığını söyleyen Yakup Tarakçı ise uzun çalışma saatlerinin olduğunu, işe giriş saatlerinin belli olduğunu ancak çıkış saatlerini bilmediklerini söyledi. Bakanlıktan yetki tespitinin gelmesinin ardından kamera sayılarının artırıldığını, tuvalete ve su içmeye gitmelerine dahi müdahale edildiğini anlatan Tarakçı, “Yasal haklarımızı kullanmak suçmuş gibi muamele görüyoruz. Bunu Flormar’da da Cesun’da da burada da görüyoruz” dedi. Herkesten destek beklediğini belirten Tarakçı, işçi sınıfının bir araya gelmeden toplumun bir adım atmasının mümkün olmadığını söyledi.

6 İŞYERİNDE SENDİKAL MÜCADELE SÜRÜYOR

Sendika hakkı anayasal güvence altında olsa da 5 işyerinde sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. Anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkını kullandıkları için işten atılan 6 işyerindeki işçilerin direnişi devam ediyor. Babacanlar Kargo’da 372, Cargill’de 159, Flormar’da 131, Aydın Belediyesinde 63, Muğla Taşıt Muayene İstasyonlarında 40, BBS Metal’da ise 11 gündür direnişte olan işçiler, işyerlerine sendikalı olarak dönmekte kararlı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD’den Rusya ve Çin’e S-400 füze yaptırım kararı

SONRAKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen inşaat işçileri eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...