Marmara Denizi tehdit altında: Önlem alınmazsa yok olabilir
Marmara Denizi’ndeki kirliliğin boyutlarını ortaya koyan MAREM Projesi’nin sonuçları açıklandı. Önlem alınmazsa Marmara Denizi yok olacak.

Fotoğraf: Evrensel
Berivan KIZIL
TEKİRDAĞ
Ergene Projesi ile Tekirdağ üzerinden denizi kirletebilecek tüm unsurların Marmara Denizine akıtılacağına, bu kirlilikten kaynaklı bölgedeki balıkçılığın azalacağına ve çevreyi pis kokuların saracağına dikkat çeken MAREM Projesi Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, “Sanayi bölgelerinden derin deşarj yöntemi ile Marmara Denizi’ne atıkların gönderilmesi sonucu burada yaşayan canlılar için olması gereken oksijen miktarı fazlasıyla azalacak. Ergene Projesi ile Marmara Denizi yok olacak. Gördüğümüz manzara çok acil önlemler alınmazsa bir süre sonra Marmara Denizi’nin kullanılamayacak olması” dedi.
‘ERGENE DÜNYANIN EN KİRLİ SUYU’
1954 senesinde başlamış olan MAREM Projesi ile 250’ye yakın istasyonda ölçüm yaptıklarını bu yüzden MAREM Projesi’nin Multi disipliner bir çalışma olduğunu ifade eden Türkiye Kimya Derneği Başkanı Prof.Dr. Bahattin Yalçın, “Ergene Nehri, dünyanın en kirli akarsuyu. Bu kirli su Ergene Projesi ile Marmara Denizi’ne akıtılacak. Dolayısıyla Marmara Denizi diye bir şey ortada kalmayacak. Bu proje ile Marmara Denizi yok olmaya, sadece bir su kitlesine dönüştürülmeye hazırlanıyor. Kepçe ile topladıklarınızı kazanla geri dökerseniz çözüm olmaz” diye konuştu.
‘OLASI BİR DEPREM YAKIN’
Marmara Bölgesinin bir diğer sorununun da olası bir deprem olduğunu vurgulayan MAREM Jeoloji -Sedimantolojisi Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Sakınç ise “Marmara Denizi dünyada eşi benzeri olmayan bir akıntı sistemine sahip. Geçirmiş olduğu jeolojik evrim Marmara’yı önemli kılıyor. Bu deniz yaklaşık 10 milyon yıllık bir sürecin oluşumudur. Deniz suyundaki kirlilik dışında yapılan araştırmalar ortalama 250 yılda bir depremin olabileceğini göstermektedir. Biz o periyodun sonuna yaklaştık. Kırılmamış 2 önemli fay var. Biri Tekirdağ’ın yakınından geçen diğeri de Kumburgaz yakınlarındaki Çınarcık civarında olan fay tehlikeli durumda. Deprem olacak ama ne zaman bilemiyoruz. Olası bir depremde İstanbul, Tekirdağ, Gelibolu, Çanakkale ciddi zararlar görecektir. Marmara denizi hem biyolojik, hem oşinografik açıdan son derece önemli bir deniz. Onu koruyamazsak suç bizlerdedir” dedi.
Evrensel'i Takip Et