20 Eylül 2018 10:52

Nobel tacizcisi Jean Claude Arnault'un yargılanmasına başlandı

İsveç'te 18 kadın yazarın taciz ve tecavüzle suçladığı Nobel tacizcisi Jean Claude Arnault, iki kez aynı kadına tecavüz etmekle suçlanıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

18 kadın yazarın taciz ve tecavüzle suçladığı İsveç Akademisi'nin eski üyesi Katarina Frostensson'un eşi Jean Claude Arnault'un yargılanmasına başlandı.

Nobel Edebiyat Ödülü'nü veren İsveç Akademisi’nin eski üyesi Katarina Frostensson’un eşi Jean Claude Arnault’un bir kadına tecavüz suçlamasıyla yargılanmasına Stockholm Mahkemesi'nde başlandı. Savcı, iddianamesinde Arnault’u iki kez aynı kadına tecavüz etmekle suçluyor.

Duruşmaların başlaması dolayısıyla açıklamalarda bulunan Savcı Christina Voigt, dosyada Arnult’un suçluluğunu gösteren teknik kanıt olmadığını ancak çok sayıda tanığın ifadesinin bulunduğunu söyledi.  İddianamede Arnault, kadın yazara bir kez şiddet uygulayarak bir kez de uyurken tecavüz etmekle suçlanıyor. Savcının elindeki en önemli kanıt ise mağdurun tecavüzden sonra başvurduğu psikologun kayıtları.

Arnault, kendine yönelik taciz ve tecavüz suçlamalarının tamamını reddediyor.

Duruşmanın ilk günü olması nedeniyle basının davaya ilgisinin yoğun olduğu görüldü. Mahkemeye avukatıyla birlikte gelen Arnault yüzünü gizleme girişiminde bulunmadı. Savcının iddianameyi okumasından sonra söz alan Arnault’un Avukatı Björn Hurtig, tüm suçlamaları reddetti ve müvekkilinin masum olduğunu söyledi.

Mahkeme, 24 Eylül akşamına kadar sürecek olan duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. 

NE OLMUŞTU?

Kasım 2017'de İsveç Akademisinin fonlarıyla kültürel bir proje yürüten ve Akademi üyesi yazar Katarina Frostenson’un eşi olan Fotoğrafçı Jean-Claude Arnault, 18 kadın tarafından cinsel taciz ve saldırı ile suçlandı. Taciz olaylarının önemli bir kısmının da İsveç Akademisine ait binalarda olduğu ortaya çıktı. Jean-Claude Arnault, İsveç’te “kültür simgesi” olarak tanınıyordu. Arnault iddiaları reddederken Akademide bir dizi istifa yaşanmıştı.

KRALİYET MADALYASI İLE ÖDÜLLENDİRİLMİŞTİ

Cinsel taciz faillerinin kadınlar tarafından ifşa edildiği ve bir sosyal medya kampanyası olarak başlayarak yayılan #MeToo kampanyası sırasında, 18 kadın yazarın taciz ve tecavüzle suçladığı ‘kültür sembolü’ Jean Claude Arnault, Akademi’den milyonlarca kron destek aldığı gibi kültür dünyasına yaptığı hizmetler gerekçesiyle Kraliyet Madalyasına layık görülmüştü. Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke, Veliaht Prensese sarkıntılık etmekle suçlanan Arnault’a  Stockholm’de düzenlenen bir törende Kraliyet Ödülü’nü takdim etmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Metal işkolunda EMİS sözleşme görüşmeleri sürüyor

SONRAKİ HABER

‘Hz. Ali'nin torunuyum’ diyerek koyunları çaldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...