18 Eylül 2018 06:00

'Neşet Ertaş, Cem Karaca ve Mahzuni Şerif şarkıları yasak'

Tutuklu Grup Yorum üyesi Fırat Kıl, cezaevinde Neşet Ertaş, Cem Karaca ve Mahzuni Şerif'in şarkılarının 'sakıncalı' denilerek yasaklandığını aktardı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bir buçuk yılı aşkın süredir Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Grup Yorum üyesi Fırat Kıl, “Ailem tarafından gönderilen Neşet Ertaş, Cem Karaca, Mahzuni Şerif ve birçok halk ozanının türküleri ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle yasaklandı" dedi. 80 yaprak boş nota sayfasına el konulduğunu aktaran Kıl, "Boş nota sayfalarından korkan bir zihniyetle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre Grup Yorum üyesi Kıl, “Hastalıklarımızın tedavisi için revire çıkma taleplerimiz geç karşılanıyor. Ya da çift kelepçe uygulaması dayatılıyor. İnsanlık onurunu aşağılayan bu uygulamayı kabul etmediğimiz için muayene olamadan cezaevine geri getiriliyoruz” dedi.

Yazdığı türkü sözleri ve şiirlerin de sansürlendiğini ifade eden Kıl, "En son tutsak bir annenin çocuğu için yazdığım ninni ‘sakıncalı’ denilerek sansürlendi. Havalandırmada bir bardağa koyduğumuz maydanoz filizini koparıp attılar. Yeşillik büyütmek yasakmış” açıklamasında bulundu.

 

Tutuklanmadan önce sol omuzdaki zedelenme ve kas yırtılmasından dolayı fizik tedaviye gittiğini belirten Fırat Kıl, gözaltı, tutuklama ve hapishanede yaşanan saldırılardan sonra ağrılarının iyice arttığına değindi. Hastane sevki için yazdığı dilekçeye bir ay sonra cevap verildiğini söyleyen Kıl, “Beş ay sonrasına da Hapishane Kampusu Hastanesi MR ve FTR verdi. Fizik tedavinin uygulanması gerektiği doktorlar tarafından söylense de hapishane idaresi tedavimi engelledi. Hastaneden gün alırsınız ama bir jandarma gelir ve güvenlik gerekçesiyle tedaviyi engeller. İnsan sağlığıyla oynamak bu kadar kolay mı? Gerekçesi ‘güvenlik’ gibi gösterilen çift kelepçe uygulamasındaki asıl amaç tutsakların siyasi kimliğine, onuruna saldırmaktır. ‘Tedavi olmak için insanlık onurundan vazgeç’ diyorlar. Vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

DURUŞMASI 25 EKİM'DE

Fırat Kıl’ın annesi Sultan Kıl ise, “Benim oğlumun tek suçu muhalif sanat yapmasıdır. Hak ihlallerine karşı duyarlı olan tüm insanları Fırat’ın 25 Ekim’de görülecek duruşmasına çağırıyorum” diye konuştu.

Oğlu hakkında 14 ayrı dosya olduğunu söyleyen anne Kıl, “Bu dosyalardan 6’sında ‘örgüt üyesi’ olduğu iddia ediliyor. Twitter’dan yaptığınız bir paylaşımla, bir konserle veya sıradan bir sebeple örgüt üyesi olabiliyorsunuz. Örgüt üyesi olmak ne kolaymış! Oğlumun sağlık hakkı engellenmektedir. Fizik tedavisine devam etmesi lazım” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun Nusr-Et’te yemek yemesine tepki

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası zorunlu karşılık faizini yüzde 13'e yükseltti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...