17 Eylül 2018 17:04

Irak Kürdistan’ında seçimler 30 Eylül’de

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde (IKBY) 30 Eylül’de yapılacak milletvekili genel seçimlerine sayılı günler kaldı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde 30 Eylül’de yapılacak milletvekili genel seçimine katılan partiler, bölgede geçer akçe olan  “milliyetçilik, terörle mücadele ve reform”  gibi etkisiz sloganlarla seçmeni cezbetmeye çalışıyor.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu verilerine göre, ay sonunda yapılacak seçimlere katılmak üzere 31 parti ve koalisyon kayıt yaptırdı. Anadolu Ajansının haberine göre, Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe vilayetlerinde toplamda 3 milyon 88 bin kayıtlı seçmen, IKBY meclisine gönderilecek 111 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidecek. Irak’ta 12 Mayıs genel seçimlerinde kullanılan elektronik sistem, siyasi partilerin itirazı üzerine IKBY milletvekili seçimlerinde kullanılmayacak ve oy sayımı geçmişte olduğu gibi elle yapılacak.

BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU SONRASI

IKBY’deki milletvekili genel seçimleri son olarak 21 Eylül 2013’te yapıldı. Anayasa gereği 4 yılda bir tekrarlanması gereken seçimler 25 Eylül 2017’deki bağımsızlık referandumu sonrası oluşan siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle geçen sene yapılamadı ve bir yıl ertelendi. IŞİD’in Irak’taki askeri varlığının büyük oranda sona ermesinin ardından ilk defa yapılacak milletvekili seçimlerine, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), İslami Toplum Partisi (Komel), Bizotnava ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) gibi önde gelen Kürt ve Türkmen partiler, vaatleriyle seçmenlerden oy almak için çalışmalarını sürdürüyor.

KDP VE KYB

Eylül 2013 seçimlerinde 38 milletvekili çıkarıp birinci parti olma pozisyonunu korumayı başaran Mesut Barzani liderliğindeki KDP, milletvekili seçimlerine “Güçlü IKBY’ye Doğru” sloganıyla seçmenleri etkilemeye çalışıyor. Halihazırda Erbil yönetiminde başbakanlık gibi önemli yetkilere sahip kurumun yanı sıra birçok bakanlığı elinde tutan KDP, seçimlerde özellikle güçlü olduğu Erbil ve Duhok’taki oylarını “peşmerge ve milliyetçilik” temalarını öne çekerek korumanın yanı sıra artırmayı hedefliyor. KYB’nin karizmatik Kurucu Lideri Celal Talabani’nin 2012’de rahatsızlanması ve 3 Ekim 2017’de hayatını kaybetmesi sonrası ciddi krizlerle boğuşuyor. KDP ile 2013 yılına kadar seçimlere ittifak kurarak giren KYB, son seçimlerde 18 milletvekili çıkararak mecliste üçüncü parti konumuna düştü. IKBY’deki hakim iki parti KDP ve KYB’nin gücünü kırıp, bölgede güçlü bir muhalefet parti konumuna yükselen, değişim gerçekleştireceği vaadinde bulunan Goran (Değişim) Hareketine önceki seçimlere oranla pek ilgi yok.

Müslüman Kardeşlere yakınlığıyla bilinen ve 1994’te Erbil’de kurulan Yekgirtu IKBY’de, girdiği son seçimlerde 10 milletvekili çıkararak dördüncü parti konumuna yerleşti. IKBY’de ikinci büyük İslami parti konumundaki İslami Toplum Partisi (Komel), son seçimlerde 6 milletvekili çıkararak IKBY’de beşinci sıraya yerleşmişti.

IKBY Meclisi’ndeki 11 kotadan 5’ine sahip Türkmenler, seçimlere farklı 8 listeden katılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Feyzioğlu: Havaalanı saldırıları isim tartışmasının önüne geçmemeli

SONRAKİ HABER

Ankara'da "renkli koşu" festivali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...