18 Eylül 2018 12:39
Son Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2018 12:42

Aleviler: Zorunlu din dersi kaldırılsın

İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Kayseri'de dernek, vakıf ve federasyon temsilcileri 'Zorunlu din dersi uygulaması kaldırılsın' dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/EVRENSEL

Paylaş

Aleviler, zorunlu din dersinin kaldırılması talebiyle İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ‘Irkçı ve gerici eğitime karşı laik, demokratik eğitim sistemi’ pankartı açan Aleviler ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’, ‘Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz’ dövizleri taşıdı. 

Açıklamada konuşan, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Sultangazi Cemevi Şube Başkanı Zeynel Odabaş, inkar politikaları son bulana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan açıklamada, yüzyıllardır, Alevi inancının çeşitli yöntemlerle yok edilmeye, olmazsa dönüştürülmeye, asimile edilmeye çalışıldığı vurgulandı. Zorunlu din derslerinin iddia edildiği gibi din, inanç, kültür ve mezheplerin tanıtıldığı, öğretildiği bir ders olarak uygulanmadığı belirtilerek “Aksine bu derse giren her çocuğa inancı ne olursa olsun, zorunlu olarak Sünni, Hanefi inancın eğitimi, bu inancın tek doğru, mutlak doğru olduğu ve bu inanç ve mezhebe ait uygulamalar öğretilmektedir” denildi.  Aleviler taleplerini ise şöyle sıraladı

ALEVİLERİN TALEPLERİ

♦ Devlet tüm dinlere, inançlara karşı tarafsızlığını korumalıdır.

♦ AİHM kararları uygulanmalıdır.

♦ Din dersi zorunlu değil isteğe bağlı olarak uygulanmalıdır.

♦ Devlet, laik, bilimsel, demokratik, kamusal ve ana dilinde bir eğitim sistemini ve müfredatını uygulamalıdır.

♦ Devlet, ayrımcı, ötekileştirici uygulamalarına son vermelidir.

♦ Devlet Alevileri ‘görmeme, duymama’ tavrından vazgeçmek zorundadır. 

‘AYRIMCI UYGULAMALAR SON VERİN’

Alevi dernekleri İzmir’de ‘Irkçı, gerici eğitime hayır’ çağrısı ile basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada “ Çocuklarımıza rızasız, zorunlu din dersi zulümdür! Bu zulme razı gelmeyeceğiz” denildi.

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada konuşan  Hüseyin Görer, din derslerinin zorunlu değil isteğe bağlı olması gerektiğini belirterek, “Din öğretimi, çoğulcu, nesnel ve bilimsel bilgilerle öğretilmelidir. Devlet dinlere, inançlara karşı tarafsızlığını korumalıdır” dedi. Devletin laik, bilimsel, demokratik, kamusal ve ana dilinde bir eğitim sistemini ve müfredatını uygulaması gerektiğinin altını çizen Görer, “Devlet, ayrımcı, ötekileştirici uygulamalarına son vermelidir. Çocuklarımızın zorunlu din dersleri ile asimile edilmesini kabullenmeyeceğiz” diye konuştu. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise, Diyanetin bütçesinin eğitimden fazla olmasının ülkedeki eğitim tablosunu gösterdiğini belirtti.

'ÇOCUKLARIMIZIN ASİMİLE EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Yeni eğitim öğretim yılını Aleviler de kaygıyla karşılıyor. Kocaeli'de 6 dernek, vakıf ve federasyonun ortak açıklamasında, "Aleviler vardır Alevilik haktır" denildi. 

İzmit'te İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda yapılan açıklamada konuşan Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başbakanı Birol Sağlam, "Çocuklarımıza rızasız, zorunlu din dersi zulümdür, bu zulme razı gelmeyeceğiz" dedi. 

Yüzyıllardır Alevi inancının çeşitli yöntemlerle yok edilmeye çalışıldığını ifade eden Sağlam, "Zorunlu din dersleri iddia edildiği gibi din, inanç, kültür ve mezheplerin tanıtıldığı, öğretildiği bir ders olarak uygulanmamaktadır. Aksine bu derse giren her çocuğa inancı ne olursa olsun zorunlu olarak Sünni-Hanefi inancın eğitimi ve bu inanç ve mezhebe ait uygulamalar öğretilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumlarında Alevilik yok sayılmakta, Alevilerin bu konuda yargıda hak arama mücadelesi sonuçsuz kalmaktadır" diye konuştu. 

'BİZİ DUYANA, GÖRENE KADAR...'

Devletin Alevileri görmeme ve duymama tavrından vazgeçmek zorunda olduğunun altını çizen Sağlam, "Eninde sonunda Alevileri görmek ve Aleviliği tanımak zorundasınız. Eşit yurttaşlık mücadelesini, kendi inanç ve değerlerimizi koruyarak vermeye devam etmekten vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımızın zorunlu din dersleri ile asimile edilmesini, bu yolla Aleviliğin yok edilmesine hizmet edilmesini kabullenmeyeceğiz. Demokrasi, özgürlük, adalet, hak ve eşitlik taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz, bizi duyana, görene kadar söylemeye devam edeceğiz ki; Aleviler vardır Alevilik haktır" dedi.

Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri'nin ortak imzalı açıklamasına CHP, EMEP ve Halkevleri de destek verdi.

Kayseri’de Alevi Dernekleri ortak karar alarak zorunlu din derslerine karşı basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Kayseri Şube Başkanı Sadık Genç okudu. “Çocuklarımıza rızasız, zorunlu din dersi zulümdür! Bu zulme razı gelmeyeceğiz.” başlıklı açıklamada zorunlu okutulan din derslerinde Alevi inancının çeşitli yöntemlerle yok edildiği vurgulandı.

ÖRGÜN EĞİTİMDE GÖRMEZDEN GELİNİYORUZ

Aleviliğin örgün eğitimde yok sayıldığını vurgulayan Genç, yargı yoluyla hak aramaya gittiklerinde sonuçsuz kaldıklarını dile getirdi. AİHM kararlarının ise uygulanmadığını, inançların kültür ve folklor gibi lanse edilerek müfredata sokulduğunu söyledi. Sünni inancın uygulamalı ve zorunlu olarak öğretilmesinin yanında kendi inançlarının bu şekilde öğretilmesine karşı çıktıklarını ve çocuklarının inançları nedeniyle derslerde aşağılandıklarına şahit olduklarını dile getirdi.

SENE BAŞI SEMİNER DÖNEMİNDE ALEVİLİK SAPKINLIKTIR REZALETİ

Milli Eğitim Bakanlığının her öğretmene sene başı seminerlerinde okuması için tavsiye ettiği kitapların arasında bulunan “Eğitimin Maarif Sorunları” başlıklı kitapta Aleviliğin sapkınlık olarak lanse edilmiş olması mevcut piyasacı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un duruma bakış açısına dair net bir fotoğrafı gözler önüne serdiğini söyleyen Genç, “bakanın eğitimde tasarruf edileceğini açıklar açıklamaz öğrencilerin özel okula gitmeleri halinde para desteğinin kesilmeyeceğini ilan etmesinin de bakanın kimlerin yanında olduğunu göstermiştir” dedi.

ZORLA İMZA TOPLANARAK İMAM HATİPLER AÇILDI

Sadık Genç açıklamanın devamında karma eğitim ve imam hatiplere dair de “İmam Hatip okullarının açılmasında olduğu gibi ‘talep var, biz de karşılıyoruz’ adı altında birçok veliden zorla imzalar alınarak nasıl ki İmam Hatip okulları hatta İmam Hatip derslikleri açılmış ve yeni yapılan okulların birçoğu imam hatip olmuşsa burada da veliler baskılanarak imzalar alınacak ve karma eğitim sistemi ortadan kaldırılmak istenecektir.” dedi. 

ALEVİLER VARDIR, ALEVİLİK HAKTIR

Devletin Alevileri görmeme, duymam tavrından vazgeçmesi gerektiğini ve eninde sonunda tanımak zorunda olduğunu dile getiren Genç, “Demokrasi, özgürlük, adalet, hak ve eşitlik taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Aleviler vardır, Alevilik haktır.” diyerek açıklamayı bitirdi. (İstanbul-İzmir-Kocaeli-Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de 1 ayda 201 hayvan şarbon nedeniyle öldü

SONRAKİ HABER

Almanya operasyona açık kapı bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...