17 Eylül 2018 08:34

Kemalpaşalılar kentsel dönüşüm planlarına dava açtı

İzmir Kemalpaşalılar, AKP'li belediye tarafından hazırlanan imar planlarına şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal davası açtı.

Kemalpaşalılar, AKP'li belediye tarafından hazırlanan imar planlarına dair iptal davası açtı (Fotoğraf: EVRENSEL)

Paylaş

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile "riskli alan" ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan Soğukpınar ve Atatürk Mahallesi için hazırlanan imar planları, bölge halkı tarafından yargıya taşındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan planlara yaptıkları itirazlar kabul edilmeyen mahalleliler dava açma kararı aldı. İzmir Adliyesi ek binası önünde toplanan Kemalpaşalılar belediyenin imar planlarına karşı yürütmenin iptali talebiyle dava açtılar. 

Toplamda 151 mahallelinin davacı olduğu dilekçede bölge halkı, planların üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planların kademeli birlikteliliği ilkesine, katılımcılık ve şeffaflık ilkesine aykırı hazırlandığnı dile getiriyor. Dava dilekçesinde ormanlık alanların da imara açıldığı açılmak istendiği ifade edilerek planların, bütünlüklü bir kentsel çevre oluşturmaktan uzak olduğu ve bölgedeki doğal alanların üzerinde yapılaşma baskısı yaratacağı belirtiliyor. 

'ANAYASAYA DA AYKIRI' 

Planların "parçacıl" hazırlandığının da bilgisinin verildiği dava dilekçesinde "Ekolojik-toplumsal değerlerle uyumsuzluğu nedeniyle Anayasanın 56. Maddesinde ifadesini bulan 'sağlıklı güvenli çevre' oluşumu şartlarına aykırıdır" denildi. Planların yürürlüğe girmesi durumunda trafik yükü getireceği de belirtildi. Plan notunda yer alan “Eğitim tesisleri alanları, ilgili bakanlıktan uygun görüş alınması şartı ile imar planı değişikliği gerektirmeksizin özel eğitim tesisi olarak uygulanabilir” şeklinde eklenen maddenin kamusal eğitim alanlarının özel girişimcilere verilmesinin de önünü açacağı dile getirildi ve bunun kamu yararı ilkesine aykırı olduğu da vurgulandı. 

'HALKIN KATILIMI İLE OLMALI' 

Dava dilekçesinde kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiği ise şu şekilde anlatıldı: Merkezi ve yerel yönetim ile özel sektörün ötesinde sivil toplum kuruluşlarının, uzman meslek örgütlerinin ve yerel halkın katılımına dayalı, fiziksel, ekonomik, sosyal ve çevresel iyileştirme esaslı bütüncül bir yaklaşımla ele alınan, kentle uyumlu, insan haklarının ön planda tutulduğu kentsel dönüşüm projeleri başarıya ulaşır ve yöre halkını memnun ederek desteğini kazanır. Fakat, dava konusu planın hiçbir aşamasında halkın katılımı sağlanmamıştır.

RİSKLİ ALANA YAPI REZERVİ KARARI

Kemalpaşa Belediyesi tarafından yapılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlarla toplamdaki 83,47 hektarlık alan yeniden planlandırıldı ve bir kez daha "riskli" alan olarak belirlenen bölgelerde yapı rezervi yapma kararı alındı. Her iki mahalledeki toplamda 3 bin 800 olan konut sayısı 5 bin 200’ü bulacak. Nüfusun da 16 binden 25 bine çıkması planlanıyor. Ayrıca 272 birim ticaret alanı da yaratılacak. Bölge halkı yeni binalara oturabilmek için borçlandırılacakken fazladan yapılacak konut ve ticari alanlar ise belediyeye kalacak. Alandaki 2-3 katlı binalar da yerini 12 katlı binalara bırakacak. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Peskov: Rusya ile Türkiye'nin, İdlib hakkında görüş ayrılıkları var

SONRAKİ HABER

Erdal Öz Edebiyat Ödülü bu yıl Adalet Ağaoğlu’ya verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...