16 Eylül 2018 07:12

İran’daki cezaevi katliamı 30. yıl dönümünde protesto edildi

İsveç'in başkenti Stockholm'de İran'da 30 yıl önce gerçekleştirilen cezaevi katliamı protesto edildi.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/EVRENSEL

Paylaş

Murak KUSEYRİ
Stockholm

İran İslam rejiminin 1988 yılında cezaevlerindeki 5 bine yakın tutsağın infazı İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen kitlesel bir gösteri ile protesto edildi.

Son gerçekleştirilen idamların da kınandığı eylemde, Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti’ne İran cezaevlerindeki işkencelerin ve idamların durdurulması için girişimde bulunmaları çağrıları yapıldı.

YÜRÜYÜŞ YAPILDI

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu binası önündeki meydanda bir araya gelen ve çoğunluğunu İranlıların oluşturduğu yüzlerce kişi, çalınan trampetler eşliğinde il merkezindeki Sergel Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde 35 metre uzunluğunda cezaevi katliamında yaşamını yitiren 850 tutsağın resimlerinin bulunduğu pankratı taşıyan göstericiler, yürüyüş boyunca “Kahrolsun İslami İran rejimi”, “İdamları durdurun” ve “Cezaevi katliamının sorumluları yargılansın” sloganlarını attı.

İLERİCİ VE DEMOKRATLARA ÇAĞRI

Meydanda bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, İran’da Mollaların yönetimi ele geçirmelerinden bu yana  beri yüz binlerce yazar, aydın, gazeteci, sosyalist ve rejim muhalifini temelsiz suçlamalarla cezaevlerine attığını ve binlercesini katlettiğini söyledi.

Putin, Erdoğan ve Ruhani’nin Tahran zirvesinde bir araya gelmelerinden hemen sonra 3 Kürt tutsağın idam edilmesi ve Güney Kürdistan’daki Kürt mülteci kamplarının bombalanmasının tesadüf olmadığını söyleyen Kakabaveh, “Tüm ilerici ve demokratların İran rejiminin idam ve bombalarına karşı çıkması gerekir” dedi.

AİLELERİN ADALET ARAYIŞI SÜRÜYOR

30 yıl önce gerçekleşen ve 5 bine yakın siyasi tutsağın infaz edildiği katliamın hâlâ gizlenmeye çalışıldığına dikkat çeken Kakabaveh, “Ailelerinin adelet arayışı sürüyor. Anneler, Tahran’ın dışındaki Khavaran Mezarlığı’nda bir araya geliyor ve yetkililerden çocuklarının akibetlerini açıklamasını istiyor” dedikten sonra Batılı ülkelere şu eleştirileri yöneltti: “İran rejimi idam ve katliamlarını sürdürürken Batılılar İran, Kürt ve Belucilere sırtını dönüyor. Avrupa ekonomik ilişkileri zarar görmesin diye İran rejiminin gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri, idam ve katliamlara karşı tutum almıyor. Ama Molla rejimine karşı direniş sürüyor. Önceki gün Doğu Kürdistan’da Kürtler greve gitti. Burada da baskılara karşı susmayacağız.”

İRAN TARİHİNİN EN BÜYÜK CEZAEVİ KATLİAMI

İran'da rejim, 1988 yılının yaz ayında İran tarihinin en büyük cezaevleri katliamını gerçekleştirdi. Binlerce siyasi tutsak hücrelere alındı ve yeniden sorgudan geçirildi. Aralarında cezalarını tamamlamak üzere olan tutsaklar başta olmak üzere pek çoğu serbest bırakılacağını sandı. Ancak rejim, yeniden sorguya aldıkları tutsakların çoğunu infaz etti.

Rejim, bu güne dek katliam hakkında her hangi bir açıklama yapmadığı için kaç tutsağın katledildiği bilinmiyor. İnsan hakları örgütleri ve devrimci siyasi partiler, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 4 bin 500 ila 5 bin arasında tutsağın toplu katliama uğradığı tahmin ediliyor.

Öldürülen tutsakların nereye gömüldüğü de bilinmiyor. Ama ailelerin çoğu, yakınlarının Khavaran Mezarlığı’ndaki toplu mezarlarda olduğuna inandığı için mezarlığı sık sık ziyaret ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Kredi kartı işlemlerindeki azami faiz oranları açıklandı

SONRAKİ HABER

İnşaat işçilerinden Fatih Altaylı'ya yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa