14 Eylül 2018 23:40

3. havalimanı işçilerinin koşulları: Yemek yetmiyor, aç çalışıyoruz

Maliyeti 25.6 milyar avro olan 3. havalimanının inşaatında çalışan bir işçi, saatlerce yemek beklediklerini ve kimi zaman aç çalıştıklarını anlattı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Mahmut ALTINTAŞ
İstanbul

Yapım maliyeti 25.6 milyar avroyla dünyanın en pahalı havalimanı olarak belirlenen 3. havalimanında çalışan bir işçi çalışma koşullarının katlanılamaz durumda olduğunu söyledi. Saatlerce yemek kuyruğunda beklediklerini belirten işçi, kimi zaman yemek kalmadığı için yiyemediklerini ve aç çalıştıklarını anlattı.

Yaşam halatı olmadan, inşaata çıkarıldıklarını ifade eden İşçi Y.Ç. “Firma yetkilileri acele etmemiz konusunda bize baskı yapıyor, çalıştığımız alanda ambulans bulundurulmuyor. En yakın ambulans 40 dakika uzaklıkta. Herhangi bir kaza sonucunda yaralanan işçiler ambulans gelene kadar hayatını kaybedebilir” dedi.

Firmaların güvenlik önlemlerine dikkat etmediğini belirten Y.Ç, “İş güvenliği denetim elemanları görevlerini yerine getirmiyorlar. Denetim yapmak yerine, sabahtan akşama kadar oturuyorlar. Burada ölen arkadaşlarımızın çoğu yeterli önlemler alınmadığı için hayatını kaybetti” diye konuştu.

‘PARAMIZ HEM EKSİK, HEM GEÇ YATIRILIYOR’

Taşeron firmaların ödeme yapması gereken tarihten 20 gün sonra ücretlerini alabildiklerini dile getiren Y.Ç, “Ayrıca devlet adına ödenen AGİ, işçiye verilmiyor, taşeron firmalar paramızı gasbediyor” iddiasında bulundu. Yasaya göre AGİ’yi ödemeyen patron İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’na uymadığı için suç işlemiş sayılıyor. İlgili yasa “Bu durumda Maliye Bakanlığı resen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir. İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedilebilir ve hukuka başvurulabilir” diyor.

‘SAATLERCE SIRADA BEKLETİLİYORUZ’

Yemekhanelerin önünde uzun kuyruklar oluşturduklarını söyleyen Y.Ç. şunları anlatıyor: “Saatlerce sırada bekledikten sonra, ya yemek az kaldığı için az yemek alabiliyoruz. Aldığımız yemek bizi doyurmuyor. Ya da hiç yemek kalmadığı için yemek alamıyoruz. İmkanı olan kantinde karnını doyurabilir ama imkanı olmayan ne yapsın o günü aç geçirecek mecbur. Bu sorun yemekhane açıldığı günden beri devam ediyor. Sıkıntımızı hem yemekhane yetkililerine, hem de kendi firma yetkililerimize ilettik ancak sorun çözülmüş değil, kimse umursamıyor. Bu sorunlar yüzünden kaç kişi işi bıraktı... Bıraksa ne olur biri gidiyor biri geliyor, işsiz çok, işçinin değeri yok.”

ÖNCEKİ HABER

CMS işçilerini işten atılma korkusu sardı

SONRAKİ HABER

Galatasaray, Kasımpaşa'yı farklı yendi: 4-1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa