14 Eylül 2018 23:30

Koç 'esnek çalışma' diyor, TÜPRAŞ işçisi direniyor

İşçiler, Koç Holdingin iş kazalarını umursamadığı gibi işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için de bir şey yapmadığını söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Turan KARA
İzmir

TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisinde sözleşme mücadelesi erken başladı. Geçtiğimiz sözleşmede mazaret izinleri ve fazla mesailerde kısıntı yapmak isteyip işçilerin direnişi ile karşılaşınca geri adım atan Koç Holding, işletmede lokal uygulamalarla bu isteğinden vazgeçmediğini gösterdi. İşçiler rafineri yöneticilerinin breakerler (vardiya değiştirici) üzerinden yapmak istediği uygulamayı esnek çalışma uygulaması olarak gördüklerini ifade ederek yine direniş dedi.

TÜPRAŞ’ta işçilerin “Üzerimizdeki iş yükü fazla” yöneticilerin de “Fazla iş izni veriliyor” demesiyle petrol hareketleri ünitesinde breaker uygulamasını hayata geçirdi.  İşçilerin ilk beklentisi birimde çalışan işçi sayısının 6’dan 7’ye çıkarılmasıydı. Ancak yöneticiler, değiştirici vardiya ile 7’ye çıkarmış gibi gösterse de haftalık izin veya mazeret izni ile sayı fiilen 6’da kalıyor ve boşluk doldurulmuyor.

Bu uygulamanın, geçen sene 4 işçinin öldüğü patlamanın yaşadığı ünitede olması ise işçileri daha da tedirgin ediyor. İşçiler, Koç Holdingin, faciaya sebep olacak kazaları pek umursamadığı gibi işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için de bir şey yapmadığını söylüyor. Kazanın yaşandığı günlerde iş güvenliği tedbirlerini artırmak için sendika ve işletme yönetiminin komisyon kurulması önerisi ise ilk aydan sonra unutuldu.

ÜRETİM REKORLARI TATMİN ETMİYOR

Rafineri genelinde üretim kapasitesi her geçen gün artarken, işçiler üzerinde iş yükü artıyor. Buna bir de işçi sayısındaki azalma ekleniyor. İşçiler bu durumun artık dayanılmaz olduğunu ifade ediyor. İşçiler, ünitelerde kritik sayıya düşmeden, norm kadro ile güvenli ve sağlıklı koşulların olabileceğini anlatmaya çabalıyor.

TÜPRAŞ İzmir rafinerisi işçileri, bu dönemde Koç Holding yönetiminden saldırgan değil aksine daha yapıcı bir tutum bekliyordu. Çünkü yanıbaşında SOCAR Holdinge ait Star Rafineri yönetimi, pek çok deneyimli işçiyi TÜPRAŞ’ta aldığı ücretin en az 2 katı ücretle transfer ediyor. Ayrıca SOCAR’a bağlı Star Rafineri, geçtiğimiz ay kurum içi bir genelge ile bayram kutlaması yaparken, kriz dolayısıyla ücretlerde brüt 1000 TL iyileştirme yaptığını duyurdu. İşletmede iş yükü artan TÜPRAŞ işçisi, zamanla arkadaşlarından daha düşük ücrete çalışır duruma geldi. Buna bir de ücretlerin enflasyon ve liranın değer kaybıyla düşmesi eklenince pek çok işçide rahatsızlık had safhaya çıktı.

Ülkenin içinde olduğu durumun yaşam standartlarını düşürmesi ise şimdi daha çok işçiyi borçlu yaşamaya mahkum ediyor ve işyerinde daha fazla iş yükü ve baskı uygulanıyor. Koç Holdingin uzlaşmaz tutumuna karşı işçiler sonuç alıncaya kadar direnmekte kararlı.

İşçiler sendika genel merkezinin de bu uygulamanın İzmir rafinerisinde lokal bir uygulama değil, genel bir tutum olduğuna ikna edildiğini düşünüyor. Bunu fazla mesai ve diğer sosyal haklarının gasbedilmesinin önünü açacak bir uygulama olarak değerlendiren işçiler, bu konuda diğer rafinerideki arkadaşlarını da uyarıyor. Öte yandan Kocaeli, Batman ve Kırıkkale rafinerilerindeki işçilerin de 2 saat iş bırakma ile dayanışmada bulunması işçileri sevindiriyor.

ÖNCEKİ HABER

'24 Haziran’daki eksiklikleri çözerek yerel seçimlere hazırlanıyoruz'

SONRAKİ HABER

Stoltenberg: Umarım, Türkiye'nin S-400 alımı sorununa çözüm buluruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...