14 Eylül 2018 07:49
Son Güncellenme Tarihi: 14 Eylül 2018 07:58

Erdoğan'dan Merkez Bankasına: Şimdi bağımsızlığın neticesini göreceğiz

Erdoğan, Merkez Bankasının faiz artırımını kendinden bağımsız yaptığını iddia etti. Yerel seçimler için de kayyım düzeninin süreceği mesajını verdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP İl Başkanları toplantısında konuştu. Merkez Bankasının faiz artırımının kendinden bağımsız olduğunu savunan Erdoğan, "Şimdi bakalım bağımsızlığın neticesini göreceğiz" dedi. Erdoğan, halkın oyuyla seçilen tüm belediye başkanları tutuklanan ya da azledilen ve belediyelerine kayyım atanan HDP'yi de "Terör örgütüyle birlikte aday olmaya yeltenenler bizden demokratik bir yaklaşım bekleyemezler" sözleriyle tehdit etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün politika faizini 17,75'ten yüzde 24'e çıkartan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) seslendi.

Erdoğan, "Merkez Bankası sürekli gündeme getirilen faiz artırımını, üstelik oldukça yüksek bir oranla gerçekleştirdi. Diyor ya 'Bağımsızlık', haydi buyur bağımsızlık. Şimdi bakalım bağımsızlığın neticesini göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları şöyle: 

'EKONOMİK SUİKAST'

* "(Döviz kurundaki yükseliş) Seçim öncesinin belirsizlikleri sebebiyle böyle bir kıpırdanma olabilir diye baktık. Buna karşılık daha sonraki gelişmeleri aynı hüsnüniyetle değerlendiremiyoruz. Temmuz ayı boyunca da aynı seviyelerde seyreden dövizin ağustosta bir anda 7 lira seviyesine yükselmesi başlı başına bir ekonomik suikast girişiminin delilidir."

* "(Döviz kurundaki yükseliş) ABD yönetiminin ülkemizin egemenlik haklarına açıkça saygısızlık taleplerine cevap vermedik diye böyle bir sonucun ortaya çıkması meselenin tamamen siyasi olduğuna işaret ediyor. Türkiye'nin yaşadığı bu hadise dünyada artık hiçbir ülkenin siyasi ve ekonomik güvenliğinin kalmadığının ifadesidir."

'BAĞIMSIZLIK', HADİ BUYUR BAĞIMSIZLIK

* "Merkez Bankası sürekli gündeme getirilen faiz artırımını, üstelik oldukça yüksek bir oranla gerçekleştirdi. Diyor ya 'Bağımsızlık', haydi buyur bağımsızlık. Şimdi bakalım bağımsızlığın neticesini göreceğiz."

* "Şu an şahsen benim sabır safhamdır ve bu sabır bir yere kadar. Çünkü biz sömürü manivelalarına eyvallah edemeyiz." 

STOKÇULARA BASKIN YAPILACAK

* "Stokçulara baskınlar yapılacak, bedelini ödeyecekler. "

* "Bu dönemler fırsatçılık, stokçuluk yapıp kendi ülkesine ve milletine ihanet edenler yanında imkanları sonuna kadar zorlayıp üretime, yatırıma, istihdama devam edenleri de tespit ettiğimiz dönemlerdir. Bu dönemler ülkenin ve milletin ali çıkarlarını şahsi siyasi ve ekonomik çıkarlarının üzerinde tutanların diğerlerinden ayrıştığı günlerdir. Bunları şimdi gayet iyi tanıyoruz."

* "Haksız kazanç elde etmek isteyen simsarlara meydanı bırakmayacağız. Okul kitapları konusunu da bakanımızla konuştum çözdük. Bu ülkede çözülemez bir sorun yok. 2002'den beri ülkemizde yaşanan her şeyin sorumluluğu bize aittir. Bizi teğet geçer demiştik, geçti mi? Geçti. Allah'ın izni ile şimdi de öyle olacak."

* "(Yurt dışındaki vatandaşları) Kamuya ilave gelir sağlayacak altın ve avro tahvilleriyle kira sertifikalarını değerlendirmeye davet ediyorum."

'PARAMIZA GÜVENİN'

* "İhracat ve ithalatla işi olmayan hiç kimsenin dövizle işi olmamalıdır. Vatandaşlarıma sesleniyorum, paramıza, paranıza güvenin."

* "Tüm tasarrufların dövizden Türk lirasına ve kendi paramızla değer biçilen finans araçlarına yönlendirilmesi gerekli." 

* "Unutmayın 'Müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış' misali, bizi sandıkta ve sahada yenemeyenler yıllardır kolları kanatları altında besledikleri terör örgütlerini, darbecileri, cuntacıları harekete geçirdiler. Milletimizle birlikte bu oyunu da gördük."

* "Ne okul kitaplarında ne sağlıkta ne ilaçta ne de diğer hizmetlerde bir sıkıntı yok." 

* "Türkiye çok yakında bu dalgayı aşacaktır. Ama fırsatçılık yapanları da fedakarlık yapanları da unutmayacaktır."

MHP İLE İTTİFAK

* "Aday belirleme çalışmalarımızı inşallah biraz erken de olsa öne çekip çalışmaları ona göre yürüteceğiz." 

* “24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanlığında ve Mecliste MHP ile ittifak yapmıştık. Mahalli idareler seçimlerinde böyle bir imkan olur mu bakacağız. Eğer böyle bir imkanı karşılıklı olarak hakikaten ortaya koyabilirsek biz birlikte bunu da değerlendiririz. Çünkü Cumhur İttifakı'ndaki dayanışmamız ne ise yerel seçimlerde de bu ittifakı gerçekleştirme imkanımız olabilir.”

HDP'YE TEHDİT: 'DEMOKRATİK BİR YAKLAŞIM BEKLEYEMEZLER'

* “Eğer biz doğru adaylarla milletimizin karşısına çıkarsak muhalefetin işlerinin zor olduğunu düşünüyorum. Terör örgütüyle birlikte aday olmaya yeltenenler bizden demokratik bir yaklaşım bekleyemezler. Zira biz bunun bedelini ağır ödedik. Bu milletin alın terini bu belediyelere al bunu vatandaşımıza harca derken verdiklerimizi dağa gönderenlere bu defa aynı imkanı sağlayamayız. Biz kayyımlarla orada ne gibi hizmetler yaptık her şey ortada.” (AA)

ÖNCEKİ HABER

Zihinsel engelli kız çocuğunu istismardan 3 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Tire Başköy'e yapılmak istenen JES'e ÇED izni çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...