12 Eylül 2018 15:43

AVM mağazaları iflas tehdidiyle karşı karşıya

Birleşmiş Markalar Derneği, döviz kuruyla beraber artan kira maliyetlerinin mağazaların varlıklarını tehdit etme noktasına geldiğini belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İstanbul’da 3 AVM’de dövizle kira ödeyen mağazaların, AVM yönetimlerini protesto amacıyla mağazalarını iki saat geç açması konusunda açıklama yapan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), “Döviz kurlarına bağlı olarak artan yüksek kira maliyetleri mağazaların varlıklarını tehdit etme noktasına geldi” dedi. 400 bin kişinin istihdam edildiği yüzlerce perakende mağazasının üyesi olduğu BMD, perakende sektörünün iki yıldır türbülansla karşı karşı karşıya bulunduğunun, türbülansın son haftalarda şiddetini daha da arttığının altını çizdi.

BİR HAFTADA ÜÇ MARKA İFLAS İLAN ETMEK ZORUNDA KALDI

BMD'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: Sektörü derinden sarsan sorun temel olarak dövize bağlı maliyet artışından kaynaklanıyor. Sezon başında satış fiyatlaması yapılan ürünlerin maliyeti her gün artan kira ve imalat giderleriyle neredeyse satış fiyatını yakalıyor. Bu durum perakende ticareti sürdürülebilir olmaktan çıkarırken, oluşumu on yılları bulan markalarımızın faaliyetini sona erdirecek bir tehdit haline gelmiş bulunuyor. Üzülerek izlediğimiz gibi son bir haftada köklü üç markamız konkordato (Mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşması) ilan etmek zorunda kaldı. Markalarımız Türkiye’de faaliyet gösteren AVM yatırımcılarının üçte ikisi ile neredeyse hiçbir sorun yaşamadan tam bir iş birliği içinde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Ağırlıklı olarak yabancılardan oluşan üçte birlik AVM yatırımcısı ise omuz omuza verip dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde ülke gerçeklerini ısrarla görmek istemiyor. Eylül ayında kamuoyu baskısıyla söz konusu AVM’lerin önemli bir kısmı günlük kurdan ‘göstermelik’ bir şekilde vazgeçti. Buna rağmen kira faturaları yılbaşına oranla yüzde 31, son bir yıla oranla ise yüzde 46 daha yüksek olarak düzenlendi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vanlılar: Halkın iradesine ceza verildi

SONRAKİ HABER

iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone Xr’ın fiyat/özellikleri duyuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa