12 Eylül 2018 13:30

Avrupa Parlamentosu yeni telif hakları yönetmeliğini onayladı

AP'nin onayladığı telifle ilgili yeni yönetmelik, Internet'te kültür-sanat ürünleri ile haberlerin paylaşımını olumsuz yönde etkileyecek.

Gazete standı fotoğrafı ve Copyright görseli: Pixabay | Kolaj: Evrensel

Paylaş

İsmail Gökhan BAYRAM
İstanbul

2001’deki düzenlemeden bugüne Avrupa Birliğinin telif yasalarındaki en kapsamlı düzenleme olan Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Yönetmeliği bugün AP vekillerinin oylarıyla onaylandı. Yönetmelik daha önce Temmuz ayında AB Hukuk İşleri Komitesi tarafından onaylanmış ancak parlamentoda başta 11 ve 13. maddeler olmak üzere şiddetli eleştirilerle geri çevrilmişti. Yapılan ufak tefek değişikliklerin ardından bugün yapılan oylama ile yönetmelik onaylandı.

Yönetmeliğin çok eleştirilen 11. Maddesi “link vergisi” olarak da anılıyor ve ticari platformlarda paylaşılacak linkler için link sahibi ile öncesinde lisans anlaşması yapılması zorunluluğunu getiriyor. Daha küçük haber platformların yayıncılığını epeyce zorlaştıracak bu maddenin en büyük destekçileri ise büyük haber kuruluşları ve büyük ajanslar. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın üyesi olduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu da (IFJ) destekçiler arasında. Madde 297’ye karşı 393 oyla kabul edildi.

13. Madde ise Facebook, Twitter ve Youtube gibi kâr amaçlı çevrimiçi içerik paylaşım servislerine, hemen her türden içerik için (metin, fotoğraf, müzik, video) telif hakkı ihlallerini daha yükleme sırasında engelleme görevi veriyor. Geliştirilmesi ve kullanımı oldukça maliyetli olan bu filtreler hem oldukça kolay yanılabiliyor hem de bu filtrelerin yanılgıları genelde büyük yapımcıların lehine oluyor. Bu maddenin de en büyük destekçileri arasında yapım şirketleri ile sanatçıları temsil etme iddiasındaki meslek birlikleri yer alıyor. Bu madde ise 297’ye karşı 366 oyla kabul edildi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Kabul edilen yönetmelik trilog olarak bilinen Parlamento, Komisyon ve Konsey arasındaki uzlaştırma sürecinden geçirilerek metni yeniden yazılacak ve 2019 Ocak ayına kadar tekrar onaya sunulacak. Eğer yönetmelik bu oylamadan da geçerse üye ülkeler kendi yasalarına uyacak düzenlemelerle birlikte yönetmeliği kendi ülkelerindeki kanunlara entegre edecek.

İsmail Gökhan Bayram yazdı: AP’nin yeni telif yönetmeliği

ÖNCEKİ HABER

Rusya: Militanlar, İdlib'de kimyasal silah kullanmaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Oyun, set ve cinsiyetçilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...