12 Eylül 2018 10:53

2 saat iş bırakan TÜPRAŞ işçileri: Vardiya sistemine dokunma

İzmir Aliağa'daki TÜPRAŞ Rafinerisinde çalışan işçiler, patronun vardiya sisteminde değişiklik yapmak istemesi üzerine iş bıraktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Petrol-İş Sendikasında örgütlü TÜPRAŞ Rafinerisi işçileri, patronun vardiya sisteminde değişiklik yapmak istemesi üzerine sabah vardiyasına iki saat geç başladı. Petrol-İş Aliağa Şubesi sabah vardiyasına gelen işçilerle birlikte basın açıklaması düzenleyerek, “Bedeli ve sonucu ne olursa olsun vardiya sistemimize asla dokundurtmayacağız” dedi.

Açıklamayı yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay “TÜPRAŞ’ta yaşanan sıkıntının kaynağı bellidir. Geçtiğimiz iki dönemlik TİS sürecinde de işveren mevcut vardiya sistemini değiştirmek istediğini söyledi. Uzun tartışmalar sonrasında bunu kabul etmedik ve işveren bize bir dahaki TİS’e kadar vardiya sistemiyle ilgili karşımıza gelmeyeceğinin sözünü verdi. Şimdi ise o toplusözleşmede, hayata geçiremedikleri bu talebi lokal uygulamalarla delmeye çalışıyorlar” dedi.

‘BİZİM SESİMİZE KULAK VERECEKSİNİZ’

Taleplerini yineleyen Oktay, “Eğer bir işyerinde çalışan üyelerimizin memnun olmasını istiyorsanız, bizim sesimize kulak vereceksiniz. Bakım gruplarında eksik personel var, bunların tamamlanması için talebimiz vardı. İş yükümüz arttı. Biz burayı devraldığımızda buranın kapasitesi 8 buçuk tondu, şu an 10 buçuk tonu geçti. Biz yaptık bunları, biz ürettik, siz malı satarak bu kadar parayı cebinize koydunuz. O yüzden diyoruz ki eksik personelle çalışıyoruz, iş yükümüz arttı ve bu eksikliği tamamlamalılar” diye konuştu. Oktay, “Taleplerimiz karşılanana kadar gereken tepkiyi vermeye devam edeceğiz” dedi.

‘YAPILACAK TASARRUF İŞÇİYİ TEHLİKEYE ATMAKTIR’

Oktay, patronun iki işçi üzerinden tasarruf etmeye çalıştığını belirterek, “Bize diyorlar ki iş emniyeti, çalışan personel güveni. 4 canımız gitti. Ne yaptılar peki? Bizler Petrol-İş Sendikası olarak Aliağa’da yaşamını yitiren tüm sınıf kardeşlerimiz için mücadele ediyoruz. İşverene de işçi üzerinden yapacağı tasarrufun işçilerin yaşamını ve iş güvenliğini tehlikeye atmak olacağını söylüyoruz” dedi.

Oktay’ın açıklamasının ardından sabah vardiyasına başlaması gereken işçiler 2 saat süren iş bırakma eylemlerini rafineri kapısında gerçekleştirdi. Eylemin ardından işçiler kart basmayarak rafineriye toplu giriş yaptı.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkan Yardımcısı Veysel Gündüz de geçen hafta TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ile toplantı yaptıklarını ve sıkıntılarını ilettiklerini ifade etti. Sorunları mümkün olduğu sürece masada çözmek istediklerini söyleyen Gündüz, tersi durumda tek güçleri olan işçilerle mücadele edeceklerini dile getirerek, “Bedeli ve sonucu ne olursa olsun vardiya sistemimize asla dokundurtmayacağız” dedi.

ÇALIŞAN SAYISININ ARTMASI GEREKİYOR

Evrensel’e açıklama yapan rafineri işçileri, petrol hareketleri ünitesinde yapılanın ufak bir değişiklik olmadığını, patronun asıl niyetinin vardiya sistemini değiştirmek olduğunu belirtti. Bir işçi, “Norm kadro 6 kişidir, sistemde de 6 kişiden biri eksildiği zaman yanına işçi geliyor. 4 vardiyada 6 kişi çalışıyor, birisi izin alırsa ya da rapor alırsa şayet müsait olan geliyor ve her şekilde sayı 6’ya tamamlanıyor. Kapasite gitgide büyüyor ama eleman sayısında artırmaya gidilmiyor. Kapasite Batman Rafinerisinde Aliağa’dan daha düşük olmasına rağmen bizim vardiya sayılarındaki kadar işçi çalışıyor ya da İzmit’te yine düşük olmasına rağmen buradan daha da fazla işçi çalışıyor. TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi alan olarak, kat sayısı olarak daha büyük ama en az personel de burada çalışıyor. Biz de diyoruz ki personel sayısını normal vardiyalarda 6’dan 7’ye çıkarın” dedi.

“Broker vardiyasını ortadan kaldırıp diğer düzene ekleyerek, bir vardiyayı yok etmek istiyor” diye konuşan bir başka işçi, “İnsanların belli düzenleri, çalışma sistemleri vardı. Bunu kaldırmaya çalışıyor. Bu sistem işi kolaylaştırmak değil, mesaiyi zorlaştırmaktır. Sistem nasıl mesai vermez ona yönelik çözüme giriyor, işi bitirmek bu değil” diye ekledi.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Okul masrafları zamlandı, o da veliye yıkıldı

SONRAKİ HABER

Hindistan'da petrokimya fabrikasında patlama: 6 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...