11 Eylül 2018 07:52

Şampiyonlar Ligi’nin kendi kalesine gol tarihi

Şampiyonlar Ligi'nde kendi kalesine en fazla golü hangi takım attı? Kendi kalesine en çok gol atan futbolcu kim ve bu sakarlıklar en çok kime yaradı?

Fotoğraf: Jan Solo/Flickr(CC BY-SA 2.0)

Paylaş

2018 Dünya Kupası’nda takımlar kendi kalelerine 12 gol atmış ve eski rekorun ikiye katlanarak kırılması dikkat çekmişti. Goal.com, Dünya Kupası sonrası en önemli turnuva olan Şampiyonlar Ligi’nin arifesinde “Kendi kalesine gol” tarihini masaya yatırdı.

Turnuva tarihinde bugüne kadar 195 kez kendi kalesine gol atıldı. Peki ilk kendi kalesine golü kim attı, en çok kendi kalesine gol atan kim ve bu sakarlıklar en çok hangi takımın işine yaradı?

İLK GOL BARESİ’DEN

1992’den bu yana Şampiyonlar Ligi formatıyla oynanan Kupa 1’de kendi kalesine atılan ilk gol AC Milan’ın unutulmaz kaptanı Franco Baresi’den geldi. İlk 2 sezonunda hiç kendi kalesine gol atılmayan turnuvada Baresi, 23 Kasım 1994’te, Milan’ın Ajax’a 2-0 yenildiği maçta topu kendi ağlarına gönderdi.

BİR SEZONDA EN FAZLA GOL

Dünya Kupası’ndaki yükselişe paralel olarak son 3 sezon en çok kendi kalesine gol atılan sezonlar oldu. Rekor ise 125 maçta 18 golle (7 maçta 1) 2017/18 sezonunda.

BİR MAÇTA EN FAZLA GOL

Bir maçta en fazla kendi kalesine gol, 30 Eylül 2015’teki Astana-Galatasaray ve 20 Ekim 2009’daki Rangers-Unirea Urziceni maçlarında kaydedildi. Bu 2 maçta takımlar toplam 3 kez kendi kalelerine gol attı. Astana-Galatasaray maçındaki gollerin 13 dakika içerisinde atılmış olması ayrıca dikkat çekici.

Astana ve Rangers, 2 kendi kalesine golle bir maçta en fazla kendi kalesine gol atan takımlar arasında da yer alıyor. Bu takımlara geçtiğimiz yıl Barcelona’nın 4-1 kazandığı maçta 2 kez kendi ağlarını sarsan Roma ve 2010’da Bayern Münih’e 3-2 yenilirken 2 golü kendi kalesine atan CFR Cluj da ekleniyor.

EDU DRACENA DAMGASI

Maç başına en çok kendi kalesine gol atan oyuncu 18 maçta 2 kez kendi ağlarını sarsan eski Cluj’lu Cadu ve 20 maçta 2 kendi kalesine gol atan eski Fenerbahçeli Edu Dracena. Edu Dracena, art arda oynanan CSKA Moskova ve Sevilla maçlarında kendi ağlarını sarstı. Fenerbahçe buna rağmen iki maçı da kazanmayı başardı.

EN ÇOK KENDİ KALESİNE GOL ATANLAR

En çok kendi kalesine gol atan takımlar 9 kezle Barcelona ve Sporting Lizbon. Real Madrid, 8 golle onları takip ediyor. Bu takımların ardından 6 golle Arsenal, Bayern Münih, Galatasaray ve Manchester United geliyor. Sporting, 9 golü 8 sezonda attı ve bu alanda en sakar takım unvanına sahip. Fenerbahçe ise 2007/08’de 3 gol atarak bir sezonda en fazla kendi kalesine gol atan takım rekoruna sahip.

EN KÂRLI CHELSEA

Kendi kalesine gollerden en fazla yararlanan takımlar Chelsea ve Real Madrid. İki takım da bu yolla 14 gol buldu. Yalnızca 1 kez kendi ağlarını sarsan Chelsea, bu alanda en iyi averaja sahip takım. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstinye Park AVM'ye bir kötü haber daha; ÇED'i iptal edildi

SONRAKİ HABER

Rusya: Türkiye ile Suriye konusunda ortak payda arayışındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa