10 Eylül 2018 12:46

Ekonomist Sönmez: 5.2'lik büyüme bugüne ait değil

Ekonomist Mustafa Sönmez, TÜİK’in yüzde 5,2 olarak açıkladığı büyüme rakamlarının içinde bulunulan zaman dilimine ait bir büyüme olmadığını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılının ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini açıkladı. TÜİK'e göre; Türkiye ekonomisi 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 oranında büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yaptığı açıklamada, "İkinci çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etmiştir. Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır" dedi

Albayrak yine "Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir. Yine aynı şekilde büyümede temel hedef olan ihracata dayalı büyüme istikametinde ilerlendiğini de ortaya koymuştur" ifadelerini de kullandı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, TÜİK’in açıkladığı büyüme verileri ile Bakan Albayrak'ın açıklamalarını yorumladı.

'SÜRPRİZ DEĞİL'

TÜİK tarafından açıklanan verilerin beklenen veriler olduğunu belirten Sönmez,  "5,2'lik büyüme oranı 2017'yılında gerçekleşen 7,4'lük dopingli büyümenin artçı etkileridir. Onun için sürpriz değil. Esas yavaşlama ve çökme yılın ikinci döneminde olur. Ki bunun açıklanması da yılsonunu bulur.  Yani bu büyüme, şuan içinde geçtiğimiz zaman dilimine ait bir büyüme değildir.  2018 Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ait büyümedir" dedi.

'İŞÇİLERİN ALEYHİNE'

Sönmez, bu büyümenin işçilerin aleyhine geliştiğini de ifade etti. Sönmez, bunu şöyle açıkladı: "Gelire göre bakıldığında ikinci çeyrekteki 5,2 büyüme, işçilerin aleyhine gelişti. Ve gelirdeki payları 2 puan düştü. Buna karşılık sermaye gelirleri 3 puan arttı. Böylece büyümeden işçiler değil, sermaye yararlandı."

'BÜYÜME SON ÇEYREKTE EKSİYE DÜŞECEK'

İkinci çeyrek büyümesinde ana kaldıraç görevini özel tüketim ve devlet tüketim harcamalarının oluşturduğunu ifade eden Sönmez, yatırımların ise büyümeyi pek etkilemediği görüşünde.

“Temmuz 2018 ve sonrasında tüketim yavaşladığı ve yatırımlar askıya alındığı için büyüme oranı çok düşük gelecek. Son çeyrekte ise,  eksiye düşecek" diyen Sönmez’e, yıllık büyüme oranı 2017 yılında yüzde 7,4 olarak açıklansa da, 2018 yılında bu yüzde 3’ü geçmez.

'BU BİR DENGELEME DEĞİL'

Sönmez, Bakan Berat Albayrak'ın ikinci çeyrek büyüme verilerine ilişkin sözlerine dair ise, şunları söyledi: "Bu bir dengeleme değildir.  Yani ekonominin dengesi Temmuz ayından itibaren bozulmaya başladı. Kaldı k veriler Nisan ve Haziran aylarının verileridir. Yani bu açıklama yanlış." (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kayserili işçilerden çağrı: İşten atmalara karşı tek vücut olmalıyız

SONRAKİ HABER

Yağda tağşişe 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa