09 Eylül 2018 14:44

İsveç seçimlerinde oy karşılığı ‘cami pazarlığı’

İsveç seçimleri öncesi Muhafazakar Parti’ye 'bir cami için yer tahsis etmesi durumunda 3 bin oy verileceği' teklifi yapıldığı ileri sürüldü.

Cami inşaatı (Arşiv). Fotoğraf: Hakan Kaya/DHA

Paylaş

İsveç halkı bugün genel ve yerel seçimler için sandık başında. Seçimin hemen öncesinde ise Muhafazakar Parti’ye “bir cami için yer tahsis etmesi durumunda 3 bin oy verileceği” teklifi yapıldığı iddia edildi.

İsveç Devlet Televizyonu’nun “Görevimiz Araştırma” programında görüntü ve ses kayıtlarını da yayınlayarak açıkladığı pazarlık, başkent Stockholm’un kuzeyinde yer alan Botkyrka Belediyesi’nde bağlı Alby semtinde yaşandı.

Botkyrka, göçmenlerin en yoğun yaşadıkları Stockholm banliyölerinden. Göçmenlerden büyük bir bölümü Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşiller’e oy veriyor. Bu üç parti, 24 yıldan bu yana belediye yönetiminde. Muhafazakar Parti ise ana muhalefet partisi konumunda.

İddiaya göre, Alby’de kurulu Cami Derneği, bu yılın haziran ayında Muhafazakar Parti’nin Botkyrka Belediyesi Grup Başkanı Stina Lundgren’i camiye davet etti. Lundgren, sekreteri ile birlikte camiye giderek cami yöneticileriyle görüştü. Cami yöneticileri Lundgren’e semtte bir camiye arazi tahsis edilmesi ve kurulacak yeni bir camiye izin verilmesi karşılığında Muhafazakar Parti’yi destekleme teklifinde bulundu.

CAMİYE KARŞILIK 3 BİN OY

Teklif sırasında bölge halkının imamları dinlediği, cuma namazından sonraki hutbede imamların halka Muhafazakar Parti’ye oy verme çağrısı yapması halinde halkın bu çağrıya uyacağı söylendi. En az 3 bin kişinin Muhafazakar Parti’ye oy vereceğini ileri sürüldü.

3 bin oy Botkyrka Belediyesi’nde 24 yıldır muhaleffette bulunan Muhafazakar Parti’nin sağ partilerle birlikte yönetime gelmesi için yeterli.

Lundgren ise halkın kendisine yakın gördüğü partiyi demoktratik yöntemlerle seçmesinden yana olduklarını söyleyerek teklifi reddetti.

ÖNERİ YEŞİLLER’İN BELEDİYE GRUP BAŞKANINDAN

İşin daha ilginç yanı Muhafazakar Parti’ye yapılan toplantı önerisinin belediye yönetiminde yer alan Çevre Partisi Yeşiller Belediye Grup Başkanı Ali Khalil’den gelmesi.

“Görevimiz Araştırma” programında çalışan gazeteciler, olayı araştırmak için seçimlere birkaç gün kala önerinin hâlâ geçerli olup olmadığını öğrenmesi için Muhafazakar Parti eski grup başkanı Jimmy Baker’in girişimde bulunmasını istedi.

Baker, Khalil’e telefon ederek teklifin hâlâ geçerli olup olmadığını sordu.Teklifin hâlâ geçerli olduğunu söyleyen Khalil, zamanın daraldığı ve sadace bir cuma namazı olduğu için 3 bin oyun garanti edilemeyeceğini, bin ila bin 500 kişinin Muhafakar Parti’ye oy verebileceğini söyledi.

İNKAR VE İSTİFA

Khalil, tüm konuşmaların kaydedilmesine ve kendisine dinletilmesine rağmen olanları inkar etti.

Olanların kamuoyuna yansımasından sonra bir açıklama yapan Çevre Partisi Yeşilleri’in Genel Sektreteri Amanda Lind, Khalil’den tüm görevlerini bırakmasını istediklerini belirtti.

Çevre Partisi Yeşiller, tüm görevlerinden istifa etmek zorunda kalan Khalil’i ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevketti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Saha gazeteciliği bitirildi, stüdyo ile gerçekler gizleniyor'

SONRAKİ HABER

Rusya'da binlerce kişi emeklilik yaşını yükselten yasayı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...