02 Eylül 2018 12:03

Germiyan'daki taş ocağına iptal kararlarına rağmen yeniden ÇED süreci!

İzmir Valiliği, daha önce 3 kez mahkeme kararıyla iptal edilen Germiyan Köyü’ndeki taş ocağı için yeniden ÇED süreci başlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Daha önce 3 kez mahkeme kararı ile iptal edilen Çeşme’nin Germiyan Köyü’ndeki taş ocağı için İzmir Valiliği bir kez daha ÇED sürecini başlattı. Köylülerin avukatı Şehrazet Mercan “Neyi değiştirdiler? Zeytinlikler yerlerinde duruyor” sözleri ile karara tepki gösterdi.

İzmir’in Çeşme Germiyan Köyü’ndeki çalışmaların başlatıldığı ancak mahkeme kararı ile durdurulan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için şirket yeniden başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren İzmir Valiliği, proje hakkında verilmiş üç iptal kararını görmezden gelerek dördüncü kez çevresel etki değerlendirme sürecini başlattığını duyurdu. Daha önce verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararları mahkeme tarafından “zeytinlik alanlar” gerekçe gösterilerek iptal edilmişti.

Yeni projeye göre Germiyan’da Ali Tekin’e ait kalker ocağı ve kırma eleme tesisinde işletme faaliyetlerini Cantürk İnş. Pet. Tur. Nak. Oto. San. Tic. Ltd. Şti. yürütecek. Şirket, proje dosyasında yaptığı ufak değişikliklerle yeniden çalışmalara başlamak istiyor. Yeni projede ÇED alanı kısmen küçültüldü.Toplam 24,97 hektar ÇED alanının 0,98 hektar küçültülerek 23,99 hektar olarak düzenlendi. Tozu engellemek için de nakliye yolunun asfaltla kaplanacağı belirtiliyor. Mahkeme kararına rağmen yeniden ÇED başvurusunda gerekçe olarak ise, “proje alanındaki yatırımın ve çalışanların iş istihdamının devamlılığı” gösterildi. Patlatma yönteminin kullanılmaya devam edileceği projede saatte yaklaşık 100 kilogram toz havaya karışacak. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda belirtilen alanlar içerisinde ve Mera Kanununda belirtilen alanlar kısmında kalıyor. Proje esnasında 7 bin 871 ton bitkisel toprağın sıyrılması planlanıyor.

‘ZEYTİNLİKLER YERİNDE DURUYOR, DEĞİŞEN NE?​’

Yeniden başlatılan ÇED süreci ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan köylülerin avukatı Şehrazat Mercan, Zeytincilik Kanunu’nun ilgili maddesinin emredici ve bağlayıcı olduğunu belirterek “Kanunda duman ve toz çıkaran tesislerin zeytinliklerin 3 kilometre etrafına yapılamayacağını hükmediyor. Az ya da çok toz gibi bir değerlendirme bulunmuyor. Burada 600 metreden başlıyor zeytinlikler. Önceki projeden şimdiye zeytinlikler yerinde duruyor. Ne değişti de bir daha ÇED süreci başlatılıyor? Danıştay 14. Dairesinin ‘Daha önce zeytinliklerden dolayı çed kararı iptal edilmişse yeniden ÇED kararı verilmesinde hukuka uyarlılık yoktur’ şeklinde kararı var. Şirket yola asfalt dökeceğini yazıyor. Tozluluk sadece nakliyeden kaynaklı olmuyor. Projedeki hemen bütün işler tozluluk kaynağı” dedi. Mahkeme kararlarının arkasından dolanılarak etkisiz hale getirilmeye çalışıldığını da ifade eden Mercan şunları söyledi: “Mahkeme kararına rağmen görevi kötüye kullanma var. Daha öncesinde Yargıtay benzer bir şekilde Tarım İl Müdürlüğü yetkilerine açılmış ancak beraatle sonuçlanmış davayı bozdu. Gerekirse biz de benzer bir süreç işleteceğiz. Gerekli hukuki mücadeleyi başlatacağız”

ÖNCEKİ HABER

İzlanda Hava Yolları, faaliyetlerini yurt dışına kaydırıyor

SONRAKİ HABER

Bakırköy'de 1 Eylül mitingi: Halk demokrasisi ve barış için mücadeleye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa