04 Ekim 2017 10:44

Yolu olmayan Germiyan köyünde 200 rüzgar türbini var!

RES'lerle kuşatılan Germiyan köyü sakinleri, hukuk mücadelesini sürdürüyor. Yolları bozuk olan köyde 200 rüzgar türbini var.

Paylaş

Ruken DEMİR
Ayşe SÜRME

Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santralinin (RES) kurulduğu Çeşme’nin Germiyan köyünde rüzgar türbinlerine her yıl bir yenisi ekleniyor. Kentin çevresinde birbiri ardına sıralanan 200 rüzgar türbini bulunurken, RES’lerle kuşatılan köyde yol yok. Yıllardır RES’e karşı hukuk mücadelesini sürdüren Germiyan köyü sakinleri, RES’in hem yaşamlarını hem de yaşam alanlarını tehdit ettiğini söyleyerek bir an önce kaldırılmasını istedi. Germiyan köyü muhtarı 59 yaşındaki Şadan Kaya da, devletin RES projelerini görmeden onay verdiğini savundu.

Germiyan köyü sakinlerinden 3 çocuk babası inşaat işçisi 39 yaşındaki Siracettin Boztepe, RES’lerin sesinden dolayı evlerinde rahat uyuyamadıklarını belirtti. Boztepe, artık RES seslerinden psikolojilerinin bozuk olduğunu dile getirerek, “Rüzgar enerjisine karşı değiliz. Ancak yerleşim yerlerinin 400 metre mesafesine kadar yapılmasına karşıyız. Gürültüsüyle uyamıyoruz. Birçok hastalığa neden olduğunu da biliyoruz. Her yıl bir RES kuruluyor. Kolaya kaçıyorlar. Çünkü yerleşim yerleri onların işine geliyor. Bu yıl 4 adet RES kuruldu. Burada ciddi doğa katliamları var” dedi.  Köy yollarının kötü olduğunu dile getiren Boztepe, “Yollar bozuk kimsenin umurunda değil, yapılmıyor ama RES’in maşallahı var. Bizi, ‘Size elektrik vereceğiz’ diyerek kandırıyorlar. Kaldırsınlar RES’leri. 6 ay önce RES’lere karşı çıktık bize saldırdılar. Yazık ‘enerji’ diyorlar bizi hasta ediyorlar, ama yol yapmıyorlar” dedi.

’PSİKOLOJİMİZ BOZULDU, UYUYAMIYORUZ’

Germiyan köyünde yaşayan ve 5 çocuk babası olan inşaat işçisi 46 yaşındaki Maksut Boztepe ise 4 adet RES’in ilk olarak 1998 yılında yapıldığını hatırlattı. Kurulduktan bir ay sonra gürültüden uyamadıklarını ifade eden Boztepe, “Araştırdık çok zararı olduğunu gördük. Sonra RES’ler Çeşme Alaçatı’ya yayıldı. Şu anda bile yapılan RES’lerin gittikçe ebatları büyüyor ve gürültü sesi daha da artıyor. Biz köylüler çok itiraz ettik. Ama sonuçsuz kaldı. Ben bu RES’lerden dolayı evimde rahat uyuyamıyorum. Çocuklarla beraber psikolojimiz bozuldu. Zor durumdayız. Şikâyetçiyiz. Artık yeter kaldırsınlar biz böyle enerji istemiyoruz” diye tepki gösterdi.  

’ZORLA TOPRAKLARI ELLERİNDEN ALIYORLAR’

Köylülerin topraklarının ellerinden zorla alındığını kaydeden Boztepe, “Aniden geliyorlar, ‘Biz rüzgar gülü dikeceğiz’ diyorlar. Köylünün ekip biçtiği, hayvanlarını otlattığı toprakları elinden zorla alıyorlar. Sonra RES’leri dikiyorlar. Artık bankadan paranı ister al, ister alma. Kimseyi dinlemiyorlar. Yollar bozuk insanlar perişan, fakat RES’e sıra gelince tomarca para akıtıyorlar. Yol yapmak zor mu? Burası 1. derece doğal sit alanı. Burada eski mezarlar var. Devlet siyasi gücünü kullanıp halkın görüşünü almadan yapmalarına izin veriyor” dedi.

MUHTAR: PROJEYİ GÖRMEDEN ONAYLIYORLAR

Germiyan köyü muhtarı 59 yaşındaki Şadan Kaya da, bütün başvurulara rağmen sonuç alamadıklarını belirterek, yaşananların, Ankara’da masa başında projeyi görmeden onay verilmesinden kaynaklandığına dikkat çekti. Artık köylünün bu RES’leri istemediğini belirten Kaya, köyün durumunu Ankara’dakileri yetkililerin gelip görmesi gerektiğini söyledi. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel Caddesi’nde müdahale: 3 gözaltı

SONRAKİ HABER

Edremit'te zeytin üreticisi yağış bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...