30 Ağustos 2018 11:31

HABAŞ'ta patlama: 3 işçi yaralandı

Geçtiğimiz ay benzer bir ihmalin iş cinayetine dönüştüğü HABAŞ'ta tine patlama yaşandı, 3 işçi ağır yaralandı.

HABAŞ | Fotoğraf: Evrensel (Temsili görsel)

Paylaş

Turan KARA
İzmir

İzmir’de bulunan HABAŞ’ta 25 Temmuz’da yaşanan patlamanın ardından gerekli önlemler alınmadığı için sabah saatlerinde bir patlama daha yaşandı. 1'inci ocakta meydana gelen patlamada 3 işçi yaralandı. Patlamanın olduğu yerde bakımın yapılmadığına dikkat çeken işçiler patrona “Arızaları yama ile gidermeye çalışıyorlar. Tek kuruş masraf etmeden milyarlar kazanmak istiyorlar” diye tepki gösterdi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Habaş Demir Çelik Fabrikası’nda sıvı sürekli döküm makinesinde patlama oldu. Olayda, işçilerden Veli Yılmaz, Ramazan Şen ve Hüseyin Gül ağır yaralandı. Çeşitli yerlerinde yanıklar oluşan işçiler, önce Aliağa Devlet Hastanesi’ne ardından da Bozyaka Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Türk Metal Aliağa Temsilciliği kazaya ilişkin bilgi vermezken, kazayı duyan işçilerin anlattıkları patlamaların arkasında aynı neden olduğunu ortaya çıkarıyor: Aşırı kâr hırsıyla yapılan üretim.

İşçiler sabah saatlerinde meydana gelen kazanın ocaktan kaynar çelik püskürmesi ile oluştuğunu, yola verilen çeliğin taşması ile oluştuğunu anlattı. “Kontunide yol patlaması olarak duydum. Yol patlaması konutuniden sürekli döküm makinesine akan kaynar çeliği yolun almaması, dökümü çekmemesi ile oluşmuş. Yollukçu arkadaşlar püskürme ile yanmış” diyen bir işçi kontuninin çelikhane kurulduğundan beri bakım revizyon görmediğini söyledi. İşçi “Arızaları yama ile gidermeye çalışıyorlar. Tek kuruş masraf etmeden milyarlar kazanmak istiyorlar ve işin gereği neyse onu yapmaktan geri duruyorlar. Bu yollardan saatte tonlarca kütük çıkıyor, önceden 6 yol vardı 8 yaptılar ama bunu yaparken hiç bir güçlendirme yapmadılar. Arızalar sürekli yamalarla kapatılıyor. Düzenli bir bakım revizyon en az 4-5 gün sürer ve bu sürede üretim olmamasına dayanamıyorlar. Bir de fabrikaya sürekli yeni işçiler girip çıkıyor ve yeni işçilere tecrübeli muamelesi yapılıyor, tecrübelilere de çok fazla iş yükü bindiriliyor” dedi.

ÜRETİM MASRAF OLARAK GÖRÜNÜYOR

“Kontuninin son demlerini yaşıyor zaten. Yeni kontuni kuruluyor, 3-4 aydır sürüyor kurulumu. Bunu yaparken bile eski malzemeleri kullanmaya özen gösteriyorlar. Fabrikadaki eskimiş, tamir görmüş, yedeğe çıkmış malzemelerle yeni kontuni kurmaya çalışıyorlar, süre biraz da onun için uzamış olabilir. Geçen patlama yaşanan yeni ocağı da öyle kurdular ve gördük işte. Pintilik, cimrilik bizim hayatımıza mal oluyor, iş güvenlik ihlali buralardan başlıyor ama ses eden yok. Sendikacılar eskiden avans yattı, maaşlar yattı diye duyuru yapardı onu bile yapamıyor yukarıdakiler yapmayın demiş” diyen işçi fabrikanın üretim kapasitesinin sürekli arttığını, ancak gereken tedbirlerin masraf olarak görüldüğünü söyledi.

ÇELİKHANE İŞÇİLERİ NEDEN SES ÇIKARMIYOR

Haddanede çalışan bir işçi ise kazayı duyduğunu geçen ay yaşanan kaza gibi ocağın içine su kaçağı olduğu için patlama olduğu şeklinde bildiğini söyledi. İşçi devam etti: “Daha 1.5 ay olmadı bu ikincisi. Önceki kazada bir arkadaş öldü ikincisi can çelişiyor. Ölsem de kurtulalım diyor bu eziyetten. Bir düzelme yok sağlığında. Sendika ses çıkarmıyor çünkü çelikhane işçisi de ses çıkarmıyor, yaralanan ölen arkadaşlarını ambulansa bindirip çalışmaya devam ediyor. Sanki bir şey olmamış gibi. Sendika ses çıkarmıyor da çelikhane işçisi neden sessiz kalıyor?​” diye sordu. Kendilerinin haddehane işçisi olduğunu çelikhane işçisi suskunken bütün fabrikanın suskun kalacağını dile getirdi.

İŞÇİLER YANIYOR TÜRK METAL SESSİZCE İZLİYOR

Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, konuyla ilgili çalışmaların yapıldığını belirterek “İşçiler iyi, hayati tehlikesi yok” dedi. Öcal, önümüzdeki hafta basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Sendikadan yaşanan patlamayla ilgili çok fazla bilgi vermemeye özen gösterilirken, HABAŞ demir çelik fabrikasında yaşanan işçi sağlığı ve güvenliği ihlalleriyle ilgili kapsamlı bir açıklama yapılıp yapmayacağı bilinmiyor.

ÖNCEKİ HABER

Arjantin’de hükümet IMF ile anlaşmaya, emekçiler greve hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Merter ‘stop’ dönemine geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...